19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

«Ποια δωρεάν παιδεία»: Διαμαρτυρία μαθητών λυκείου Αλικιανού σχετικά με διάταξη για μεταφορές με ΚΤΕΛ

Ημερομηνία:

Αντιδράσεις προκαλεί και στα Χανιά η εφαρμογή διάταξης σύμφωνα με την οποία οι μαθητές από εδώ και στο εξής θα επιβαρρύνονται με το 50% της τιμής του εισιτηρίου εφόσον η απόσταση του σχολείου από το σπίτι τους είναι μικρότερη από 4 χιλιόμετρα.

Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε τόσο η ΕΛΜΕ Χανίων όσο και οι μαθητές του Λυκείου Αλικιανού.

Όσον αφορά τη διαμαρτυρία των μαθητών του Λυκείου Αλικιανού την οποία υπογράφουν οι πρόεδροι του δεκαπενταμελούς καθώς και των πενταμελών συμβουλίων του σχολείου σημειώνονται τα εξής:

Με αφορμή την ΚΥΑ 24001/14-6-2013 (ΦΕΚ 1449 Β) να πληρώνουν εισιτήριο οι μαθητές του Λυκείου, οι οποίοι μετακινούνται με τα λεωφορεία του ΚΤΕΛ, για αποστάσεις μικρότερες των τεσσάρων (4) χιλιομέτρων, οι εκπρόσωποι των 5μελων και του 15μελους συμβουλίου του σχολείου μας αποφασίσαμε να διαμαρτυρηθούμε έντονα για την απόφαση αυτή, η οποία ουσιαστικά αναιρεί το δικαίωμα στη ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ αφού εξοντώνει οικονομικά τις οικογένειες πολλών επηρεαζόμενων μαθητών.

Ζώντας σε μια εποχή οικονομικής κρίσης, ανεργίας και ανέχειας, η κυβέρνηση οδηγεί πολλές από τις οικογένειές μας σε οικονομική απόγνωση και ουσιαστική αδυναμία μετακίνησής μας στο σχολείο. Ποια «ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ» ευαγγελίζεται η κυβέρνηση όταν η ίδια εμποδίζει τους μαθητές να μετακινηθούν στο χώρο εκπαίδευσης τους;

Με βάση τα τωρινά δεδομένα, ένας μαθητής χρειάζεται περίπου 32 ευρώ μηνιαίως για να μετακινηθεί από το σπίτι του στο σχολείο. Το ποσό αυτό μόνο αμελητέο δεν είναι, αν αναλογιστούμε ότι υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν ούτε τα προς το ζην και αυτόματα τα παιδιά τους τελικά θα αποκλειστούν από το βασικότερο αγαθό για την εξέλιξη και την ολοκλήρωση της προσωπικότητας τους, αυτό της παιδείας.

Πώς είναι δυνατόν να θεωρείται ότι μια κοινωνία προοδεύει και είναι κοινωνικά δίκαιη όταν διακρίνει τους μαθητές σε έχοντες και μη έχοντες;

Η ΕΛΜΕ Χανίων

Η ΕΛΜΕ Χανίων συμπαραστέκεται και τάσσεται απέναντι στην εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης αφού, όπως σημειώνει, «η πληρωμή του εισιτηρίου δημιουργεί πρόσθετα βάρη και δυσκολίες στις οικογένειες των μαθητών» σε καιρούς πολύ δύσκολους.

Πιο αναλυτικά, η ΕΛΜΕ Χανίων αναφέρει τα εξής:

«Ξεκίνησε στα Χανιά η εφαρμογή της διάταξης με βάση την οποία οι μαθητές επιβαρύνονται με το 50% της τιμής του εισιτηρίου όταν η απόσταση του σχολείου από το σπίτι τους είναι μικρότερη από τα 4 χιλιόμετρα. Ήδη μαθητές του νομού καλούνται να πληρώνουν το μισό εισιτήριο για τις καθημερινές μετακινήσεις προς και από το σχολείο τους .
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τεράστια επιβάρυνση στις οικογένειες, ιδιαίτερα στα περιφερειακά σχολεία στα οποία η πλειοψηφία των μαθητών μετακινείται.

Σε καιρούς δύσκολους στους οποίους η μέση οικογένεια χειμάζεται , το δημόσιο σχολείο πλήττεται και οι μαθητές αγωνίζονται να επιβιώσουν στο Νέο Λύκειο των εξετάσεων, η πληρωμή  του εισιτηρίου δημιουργεί πρόσθετα βάρη και δυσκολίες στις οικογένειες των μαθητών.

Καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς , τους Δήμους , την Περιφέρεια τους συλλόγους γονέων να αντιδράσουν άμεσα όπως επίσης καλούμε και την κυβέρνηση να ανακαλέσει τις αντίστοιχες διατάξεις οι οποίες πλήττουν τους μαθητές στα επαρχιακά σχολεία και θυμίζουν με τον πιο άμεσο τρόπο ότι η δωρεάν παιδεία είναι μόνο ένα άρθρο του συντάγματος αλλά καμία πρακτική ισχύ δεν έχει».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...