17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Πολάκη, για όλα μιλάς, μια κουβέντα για την ακραία στρατιωτικοποίηση της Κρήτης και ιδιαίτερα των Χανίων δεν έχεις να πεις;

Ημερομηνία:

Και για να μην παρεξηγηθούμε, αναφερόμαστε στον κ. Πολάκη επειδή είναι ο μοναδικός βουλευτής της αντιπολίτευσης (που τυγχάνει να είναι και κόμμα της Αριστεράς) στο νομό Χανίων. Βεβαίως, βοηθά το γεγονός ότι είναι και πολύ ενεργός στα social media με ένα ύφος “αψύ”, όπως το είχε χαρακτηρίσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας.

Όμως αυτό το ύφος δεν έχει κάνει την εμφάνισή του στο θέμα των βάσεων και της διαρκούς επέκτασης των στρατιωτικών δραστηριοτήτων στην Κρήτη και ειδικά στα Χανιά. Γι’ αυτό το ζήτημα ο Χανιώτης βουλευτής δε λέει κουβέντα ή όταν λέει δεν είναι καθόλου “αψύς” αλλά μετρημένος και με πολύ καλούς τρόπους και …ρεαλισμό.

Όπως η παρακάτω δήλωση, που έγινε τον Οκτώβρη του 2017, με αφορμή τις συμφωνίες Τσίπρα στις ΗΠΑ για επέκταση των βάσεων:

“Όνειρα… Εγώ θα ήθελα την Κρήτη χωρίς την Αμερικάνικη βάση στη Σούδα, με παγκόσμιο ρόλο σε τομείς όπως αυτούς γεωφυσικού περιβάλλοντος, επιστήμης, ιστορίας, πολιτισμού, τουρισμού, όπως μας αξίζει… μονο που σε αυτο τον κόσμο δεν ζούμε μόνοι μας ,ειμαστε σε γεωστρατηγική θέση και η άλλη απόπειρα της ανθρωπότητας ηττήθηκε (προσωρινά με βαση την ιστορια της ανθρωπότητας, αλλα δυστυχώς αυτο ζούμε στην ύπαρξη μας εδω και 27 χρονια).”

Τι έχει συμβεί τον τελευταίο καιρό στον τόπο μας; Το καθεστώς γενικευμένης ετεροδικίας που εγγυάται την ατιμωρησία του πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού των βάσεων συνοδεύεται από διαρκείς επεκτάσεις των των δραστηριοτήτων των βάσεων με τις αναφορές περί μετατροπής της Σούδας σε “αεροναυτική βάση – μαμούθ” με υπερσύγχρονα αεροσκάφη και πολεμικά πλοία, με ισχυρότατη δύναμη πυρός, για πιο δυναμική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στη Βόρεια Αφρική να πληθαίνουν.

Και δεν επεκτείνονται απλά οι βάσεις αλλά μεταφέρουν και μέρος των δυνάμεων από Αφγανιστάν, Ιράκ και Συρία στα Χανιά ενώ συζητείται και η μεταφορά μέρος της βάσης του Ιντσιρλίκ καθώς και η επέκταση του Κρηπιδώματος Κ-14, του μοναδικού προβλήτα που μπορεί να δεχθεί πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα.

Στην 115 Πτέρυγα Μάχης, που για τους Αμερικανούς λόγω της γειτνιάσεως λογίζεται ως μία «αεροναυτική» Βάση, έχουν σχεδιαστεί να πραγματοποιηθούν επεκτάσεις στην αεροπορική Βάση, στον αμερικανικό τομέα της. Βεβαίως οι Αμερικανοί με την επέκταση των διαδρόμων τροχοδρόμησης που σχεδιάζουν θα είναι πλέον δυνατή η προσγείωση (και μεταστάθμευση) μεγαλύτερων, περισσότερων και πιο βαριών πολεμικών αεροσκαφών, όπως αεροσκάφη στρατηγικών αερομεταφορών τύπου C-17Α, καθώς και αριθμού αεροσκαφών-τάνκερ, ιπτάμενων ραντάρ κ.λπ.

Υπενθυμίζουμε ότι πέραν των συνεχών επεκτάσεων των στρατιωτικών δραστηριοτήτων των αμερικάνικων και νατοϊκών βάσεων, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ έχει βάλει ως στόχο τη μετατροπή του “αεροπλανοφόρου Κρήτη” (όπως το έχουν περιγράψει οι ΗΠΑ) και σε …”φρούριο”. Στα Χανιά δημιουργείται δεύτερος ναύσταθμος μεγέθους Σαλαμίνας, ενώ ετοιμάζεται βάση ελικοπτέρων τη στιγμή όπου ακόμη και στη Γαύδο τοποθετείται φυλάκιο και ραντάρ.

Τώρα, τα έχουμε ξαναπεί ότι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας θεωρούν περίπου ευλογία για τον τόπο (ο κ. Βολουδάκης μιλά για “ευκαιρίες ανάπτυξης“ και η κ. Μπακογιάννη για σημαντικό “θετικό αποτύπωμα στην οικονομία των Χανίων”) το γεγονός ότι μετά από 10 χρόνια σκληρής λιτότητας και μία πανδημία που μας βυθίζει σε μία νέα οικονομική κρίση, η Κρήτη και ειδικά ο νομός Χανίων θα έχει εισροή χρημάτων από τους στρατιωτικούς των βάσεων των οποίων ο αριθμός θα αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό και δεν βρίσκουν τίποτα μεμπτό στην οικονομική εξάρτηση που αυτή συνεπάγεται για τον τόπο μας.

Αλλά είναι δυνατόν να είναι αυτό το όραμα της Αριστεράς για την ανάπτυξη του νησιού; Η μετατροπή της σε στρατιωτικοποιημένη ζώνη; Είναι δυναατόν να αποδέχεται αυτή την πραγματικότητα επειδή κι εδώ ανακαλύπτει ότι “δεν υπάρχει εναλλακτική” ή, όπως είπε ο κ. Πολάκης, “σε αυτο τον κόσμο δεν ζούμε μόνοι μας”;

Στα Χανιά υπάρχει και μία άλλη οπτική που αντιπροσωπεύει ένα πολύ σημαντικό τμήμα των πολιτών του νομού που  δεν εκφράζεται πολιτικά από κανένα εκλεγμένο εκπρόσωπο. Σύμφωνα με αυτή την οπτική τα Χανιά μετατρέπονται από τόπο ειρήνης και ανάπτυξης σε τμήμα της μηχανής του πολέμου και της οικονομίας που αυτή η λειτουργία συνεπάγεται.

Κατ’ ουσία, όπως είχε πει και σε συνέντευξή της η Γερμανίδα ερευνήτρια στο θέμα των βάσεων κ. Ζακλίν Αντρές:

“Όταν αρχίζεις και δίνεις προσοχή στις λεπτομέρειες, τότε καταλαβαίνεις ότι στην πραγματικότητα βρισκόμαστε σε εμπόλεμη ζώνη”

Άραγε, ο κ. Πολάκης για όλα αυτά πότε θα μιλήσει;

"google ad"

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γιάννης Αγγελάκης
Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ