Πολυεθνικές στην Ελλάδα αναγκάζουν εργαζόμενους να υπογράψουν υπεύθυνες δηλώσεις συμμόρφωσης με το νέο Κανονισμό Προσωπικών Δεδομένων με ρήτρες εχεμύθειας

Κανένα σχόλιο

Την«προσπάθεια αρκετών επιχειρήσεων, κυρίως πολυεθνικών, οι οποίες υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να υπογράψουν βεβαιώσεις και υπεύθυνες δηλώσεις συμμόρφωσης με το νέοΚανονισμό Προσωπικών Δεδομένων» δημοσιοποιεί με ανακοίνωση της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ), περιγράφοντας συγκεκριμένα:

«Οι βεβαιώσεις-υπεύθυνες δηλώσεις περιλαμβάνουν ακόμα και ρήτρες εχεμύθειας για ό,τι συμβαίνει στην επιχείρηση, απειλώντας με πρόστιμο χιλιάδων ευρώ και απόλυση του εργαζόμενου σε αντίθετη περίπτωση».

Με λίγα λόγια οι επιχειρήσεις θέλουν με την απειλή της απόλυσης να τρομοκρατήσουν τους εργαζόμενους και να υπογράφουν δήλωση σιωπής για οτιδήποτε, ώστε να μην μπορούν να αντιδράσουν με κανέναν τρόπο σε εργοδοτικές αυθαιρεσίες, τρομοκρατία και χίλια δύο άλλα που αντιμετωπίζουν καθημερινά στους χώρους δουλειάς τους.

"Sponsored links"

Στην ανακοίνωση της ΟΙΥΕ σημειώνεται ότι «οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις ισχυρίζονται, ότι με τον τρόπο αυτό  προστατεύονται τάχα τα προσωπικά δεδομένα των πελατών και των επιχειρήσεων, υποτίθεται σύμφωνα με τον κανονισμό για την προστασία προσωπικών δεδομένων (GDPR), που πλέον έχει γίνει και νόμος του κράτους, δίχως όμως στην κείμενη νομοθεσία να υπάρχει πρόβλεψη υπογραφής υπεύθυνων δηλώσεων και σχετικών βεβαιώσεων από τους εργαζόμενους και πολύ περισσότερο με όρους εκβιαστικούς, που στοχεύουν στην τρομοκράτηση των εργαζομένων.

Μια τέτοια ενέργεια χαρακτηρίζεται παράνομη, ειδικά δε για εργαζόμενους που ουδεμία σχέση έχουν με διαχείριση προσωπικών δεδομένων. Σε κάθε περίπτωση, ειδικά στους μαζικούς χώρους εργασίας, επιβάλλεται να υπάρχει διαπραγμάτευση και συμφωνία με τη συνδικαλιστική οργάνωση του σωματείου για την προστασία των εργαζομένων της επιχείρησης. Μόνη στόχευση αυτών των επιχειρήσεων είναι ο περιορισμός εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, αφού η ρήση «τα εν οίκω μην εν δήμω», θα γίνουν εργαλείο διώξεων, τρομοκρατίας και φίμωσης του κόσμου της μισθωτής εργασίας.

Το Υπουργείο Εργασίας και το ΣΕΠΕ, θα πρέπει να παρέμβουν καταλυτικά σε κάθε τέτοια περίπτωση και να επιβάλλουν κυρώσεις στις επιχειρήσεις αυτές.

Καλούμε τους εργαζόμενους να μην υπογράφουν τέτοιου τύπου βεβαιώσεις – υπεύθυνες δηλώσεις, να συμβουλεύονται άμεσα την συνδικαλιστική οργάνωση του εργασιακού χώρου ή – εφόσον δεν υφίσταται τέτοια – το κλαδικό σωματείο και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας. Απαιτούμε από τις επιχειρήσεις που μετέρχονται τέτοιου είδους πρακτικές, ν’ ανακαλέσουν άμεσα αυτές τις βεβαιώσεις, να τις θεωρήσουν ως μη γενόμενες και να τις καταστρέψουν.Τα σωματεία μέλη καλούνται να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να ενημερώνουν άμεσα την ΟΙΥΕ για κάθε τέτοια ενέργεια, την οποία και να καταγγέλλουν άμεσα στις κατά τόπους επιθεωρήσεις εργασίας».

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις