15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

ΠΟΥ: Ανατροπή δεδομένων για τη χρήση ρεδμεσιβίρης στους ασθενείς με κορωνοϊό

Ημερομηνία:

Η ρεμδεσιβίρη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται στα νοσοκομεία για τη θεραπεία των ασθενών με Covid-19, ανεξάρτητα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων τους, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία ότι πράγματι φέρνει αποτελέσματα, μειώνοντας την πιθανότητα διασωλήνωσης ή θανάτου, αποφάνθηκε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες και συμβουλές της αρμόδιας επιτροπής του ΠΟΥ, οι οποίες δημοσιεύθηκαν στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal” (BMJ), δεν είναι δεσμευτικές για τους γιατρούς και μπορεί να αναθεωρηθούν στην πορεία, καθώς προστίθενται νέα δεδομένα. Βασίζονται κυρίως στη μεγάλη κλινική διεθνή δοκιμή Solidarity σε περισσότερους από 7.000 νοσηλευόμενους ασθενείς, στην οποία η χρήση του εν λόγω αντιιικού φαρμάκου της αμερικανικής εταιρείας Gilead έδειξε ότι όσοι ασθενείς το πήραν, δεν είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να επιβιώσουν, σε σχέση με όσους δεν το είχαν πάρει,

«Τα όποια οφέλη της ρεμδεσιβίρης, αν πράγματι υπάρχουν, είναι πιθανώς μικρά και η πιθανότητα πιθανής βλάβης παραμένει», σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο οποίος φαίνεται να καταφέρνει ένα ισχυρό πλήγμα εναντίον ενός φαρμάκου που χορηγείται ενδοφλέβια και στο οποίο είχαν επενδυθεί αρχικά πολλές προσδοκίες. Αφού προηγουμένως είχε δοθεί επείγουσα έγκριση από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), είχε μεταξύ άλλων χορηγηθεί στον πρόεδρο Τραμπ, όταν μολύνθηκε από κορονοϊό.

Την απογοήτευση της εξέφρασε η Gilead για τη σύσταση του ΠΟΥ και τον επέκρινε ότι αγνόησε θετικά στοιχεία για τη ρεμδεσιβίρη από άλλες μελέτες πέρα από τη Solidarity.

Ο καθηγητής Πίτερ Χόρμπι του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δήλωσε στη «Γκάρντιαν» ότι η χρήση της ρεμδεσιβίρης -η οποία χρησιμοποιείται σε περισσότερες από 50 χώρες- στην πανδημία πρέπει να αναθεωρηθεί. Παραμένει ασαφές, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, πώς θα αντιδράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει παραγγείλει 500.000 δόσεις της ρεμδεσιβίρης, αξίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Άλλα παλαιότερα και φθηνότερα φάρμακα όπως το στεροειδές δεξαμεθαζόνη έχουν δείξει πιο ουσιαστικά οφέλη σε ασθενείς με σοβαρή Covid-19, μειώνοντας τον κίνδυνο θανάτου.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ