19.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Πριν τον Λεμπιδάκη, οι απαγωγές που συγκλόνισαν την Κρήτη

Ημερομηνία:

Η απαγωγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη δεν έχει προηγούμενο σε διάρκεια, έχουν υπάρξει όμως στην Κρήτη άλλες 3 απαγωγές που συντάραξαν την κοινή γνώμη – Μεταξύ αυτών και ενός 6χρονου παιδιού

Το φως της δημοσιότητας βλέπουν συνεχώς λεπτομέρειες που αφορούν την υπόθεση απαγωγής σε βάρος του 53χρονου επιχειρηματία Μιχάλη Λεμπιδάκη, ακόμα και τώρα που απελευθερώθηκε από τον εφιάλτη του που κράτησε μισό χρόνο και βρίσκεται πλέον δίπλα στα αγαπημένα του πρόσωπα.

Αν και έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που έχουν γίνει ξανά απαγωγές στην Κρήτη, ωστόσο τρεις περιπτώσεις άφησαν ανεξίτηλες μνήμες για αυτά που διαδραματίστηκαν. Στο στόχαστρο απαγωγέων είχαν βρεθεί στην Κρήτη, δύο επιχειρηματίες και ένα 6χρονο κοριτσάκι!

Πρόκειται για τις απαγωγές του Μιχάλη Μεταξά, της μικρής Έλενας Λουλάκη και του άτυχου επιχειρηματία Γιάννη Κυπριωτάκη, οι απαγωγείς του οποίου παρότι είχαν εισπράξει τα λύτρα, τον σκότωσαν γιατί είχαν φοβηθεί πως θα τους αναγνώριζε…

Στην δεκαετία του ΄90 το φαινόμενο των απαγωγών ήρθε και στην χώρα μας με αποτέλεσμα να καταγραφούν από την αρχή της δεκαετίας κιόλας συγκλονιστικές υποθέσεις όχι πάντα με ευτυχή κατάληξη για το θύμα που συνεχίστηκαν με αμείωτους ρυθμούς και την επόμενη δεκαετία.

Το ξέσπασμα των απαγωγών στην Ελλάδα και οι περιπτώσεις ομηρίας σε λεωφορεία και όχι μόνο, στο τέλος της δεκαετίας του ΄90 και στις αρχές της νέας χιλιετίας, οδήγησαν την ΕΛ.ΑΣ. στην απόφαση να στείλει αξιωματικούς της να εκπαιδευτούν ως διαπραγματευτές στις ΗΠΑ και στην Μ. Βρετανία και έτσι η Αστυνομία άρχισε σταδιακά να εκσυγχρονίζεται και να ακολουθεί τις απαιτήσεις της εγκληματικότητας της εποχής.

Η απαγωγή Μεταξά

Η υπόθεση απαγωγής σε βάρος του 35χρονου τότε Μιχάλη Μεταξά, τον Φεβρουάριο του 1996, παραμένει ανεξιχνίαστη μέχρι και σήμερα. Θύμα της πρώτης «κρητικής» απαγωγής που σημειώθηκε στα αστυνομικά χρονικά, ήταν ο γιος του μεγαλοξενοδόχου Νίκου, ιδιοκτήτη των ξενοδοχείων «Maris» στην Κρήτη και πατέρας τριών παιδιών.

Ο Μιχάλης Μεταξάς κατευθυνόταν στο σημείο όπου είχε σταθμεύσει το τζιπ του, όταν ξαφνικά δέχτηκε επίθεση από 5 ένοπλους κουκουλοφόρους, που τον ακινητοποίησαν και τον πήραν μαζί τους. Μια ώρα μετά άγνωστος τηλεφώνησε στη σύζυγό του και απαίτησε λύτρα ύψους 1 δισ. δρχ!

Το θύμα φορούσε καθ’ όλη τη διάρκεια της κράτησής του κουκούλα, μέχρι και την απελευθέρωσή του. Οι απαγωγείς επικηρύχθηκαν τότε με 200 εκατ. δραχμές από την ΕΛ.ΑΣ., όμως μέχρι σήμερα παραμένουν άγνωστοι, με την πεποίθηση ότι οργανώθηκε μέσα από τις φυλακές να παραμένει ενεργή.

Η απαγωγή της μικρής Έλενας Λουλάκη

Η απαγωγή της 6χρονης Έλενας Λουλάκη, κόρη του εμπόρου αυτοκινήτων Δημήτρη Λουλάκη συγκλόνισε το Ηράκλειο και την χώρα γιατί «εγκέφαλος» αποδείχτηκε πως ήταν η ιδιοκτήτρια βρεφονηπιακού σταθμού, μαζί με τον γιο της, η οποία μάλιστα είχε δώσει εντολή πως αν δεν καταβάλλονταν τα λύτρα τότε οι συνεργοί της να σκότωναν το παιδί!

Το μεσημέρι της 23ης Ιανουαρίου του 1997 η μικρή Έλενα έπεσε θύμα απαγωγής έξω από το Παγκρήτιο Εκπαιδευτήριο. Η «σατανική» ιδιοκτήτρια του βρεφονηπιακού σταθμού πήρε το παιδί από το σχολείο, παριστάνοντας την θεία της οικογένειας και το παρέδωσε σε συγκατηγορούμενη της.

Η υπόθεση εξιχνιάστηκε χάρις στην παρατηρητικότητα του οδηγού του σχολικού λεωφορείου, ο οποίος είχε αντιληφθεί έξω από το Παγκρήτιο την συνεργό που παρέλαβε το παιδί, όμως εκείνη συμπεριφέρθηκε ύποπτα και προσπάθησε να τον αποφύγει αν και τον γνώριζε.

"google ad"

Η συνεργός κράτησε το παιδί στο σπίτι της για δύο 24ωρα. Ισχυρίστηκε στη συνέχεια στις Αρχές, ότι δεν γνώριζε αρχικά για την απαγωγή και ότι φοβήθηκε να πάει στην Αστυνομία όταν είδε την είδηση στην τηλεόραση. Οι απαγωγείς απαίτησαν από την οικογένεια της 6χρονης 200 εκατομμύρια δραχμές και για την υπόθεση αυτή καταδικάστηκαν τέσσερα άτομα.

Σημειώνεται, ότι το κοριτσάκι ακόμα και μετά την απελευθέρωσή του αντιμετώπισε επί σειρά ετών ισχυρό μετατραυματικό σοκ.

Η αιματηρή απαγωγή Κυπριωτάκη

Η απαγωγή σε βάρος του 50χρονου επιχειρηματία Γιάννη Κυπριωτάκη τον Μάιο του 2009 ήταν η πιο πρόσφατη πριν από αυτή του Μιχάλη Λεμπιδάκη και συγκλόνισε όχι μόνο την Κρήτη αλλά όλη την χώρα για την αγριότητα που επέδειξαν οι απαγωγείς προς το θύμα τους, η «Τριανδρία του θανάτου» όπως τους αποκάλεσε αργότερα ο εισαγγελέας.

Ο Κυπριωτάκης βρέθηκε δολοφονημένος και απανθρακωμένος τα ξημερώματα της 20ης Μαΐου του 2009 και αφού είχε πέσει θύμα απαγωγής μόλις πριν δύο ημέρες. Οι δράστες επικοινώνησαν τότε με την σύζυγο του και απαίτησαν λύτρα ύψους 300.000 ευρώ. Μετά από διαπραγματεύσεις, οι δράστες συμφώνησαν να τους καταβληθούν 155.000 ευρώ για να τον απελευθερώσουν. Τα χρήματα δόθηκαν, όμως οι απαγωγείς δολοφόνησαν τον άτυχο άνδρα, φοβούμενοι ότι τους είχε αναγνωρίσει. Μάλιστα, ο άτυχος Γιάννης Κυπριωτάκης εντοπίστηκε απανθρακωμένος!

Οι απαγωγείς που ήταν ένας ντόπιος από το Ηράκλειο και δύο Σύροι εντοπίστηκαν τελικά από τις Αρχές, συνελήφθησαν και στη συνέχεια καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη. Μάλιστα, οι αστυνομικοί εντόπισαν λίστα στην κατοχή τους που είχαν καταρτίσει και με άλλα υποψήφια θύματα, επιχειρηματίες από την Κρήτη.

news247.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Iσραήλ-Ιράν: Πώς το Πεντάγωνο κατασκεύασε έναν ψευτοπόλεμο

Φανταστείτε δύο από τους πιο ορκισμένους εχθρούς της κυβέρνησης...

«Η Εποχή των Εικόνων» – Αφιέρωμα στον Κρητικό καλλιτέχνη Στέλιο Φαϊτάκη

Η Εποχή των Εικόνων / Στέλιος Φαϊτάκης- Ένα Αφιέρωμα Κυριακή,...