21.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Προβολή ταινίας: Το αριστερό μου πόδι (1989), του Τζιμ Σέρινταν την Κυριακή στο ΤΕΕ

Ημερομηνία:

Ο πολιτιστικός σύλλογος “ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ” στα πλαίσια του αφιερώματος στο Ιρλανδικό σινεμά που φέρει τον τίτλο: “Ανιχνεύοντας την ταυτότητα του Νέου Ιρλανδικού Κινηματογράφου”  θα προβάλλει τηνΚυριακή, 10 Δεκεμβρίου 2017 στη φιλόξενη αίθουσα ορόφου του Τ.Ε.Ε. Δυτικής Κρήτης (Νεάρχου 23, είσοδος από Γιαμπουδάκη) στις 20.00μ.μ. την ταινία του Τζιμ Σέρινταν “Το αριστερό μου πόδι”, παραγωγής του 1989. Την ταινία θα προλογήσει η εκπαιδευτικός Νάγια Πιέρρου.  

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Σκηνοθεσία: Jim Sheridan
Σενάριο: Shane Connaughton, Jim Sheridan
Φωτογραφία: Jack Conroy
Μουσική: Elmer Bernstein
Μοντάζ: J. Patrick Duffner
Ηθοποιοί: Daniel Day-Lewis, Ray McAnally, Brenda Fricker, Fiona Shaw, Hugh O’ Conor, Cyril Cusack

Ιρλανδία, Ην. Βασίλειο | 1989 | Έγχρωμο | DCP | 103΄ | Αγγλικά

Λίγα λόγια για την ταινία “Το Αριστερό Μου Πόδι”: Ο Κρίστι Μπράουν γεννήθηκε με εγκεφαλική παράλυση στο Δουβλίνο, σε μια κοινωνία που έχει μάθει να αντιμετωπίζει με οίκτο τους ανθρώπους με κινητικές βλάβες. Το μόνο μέλος του σώματος που ελέγχει είναι το αριστερό του πόδι με το οποίο θα μάθει να γράφει και να ζωγραφίζει. Η αληθινή ιστορία του Ιρλανδού συγγραφέα και ζωγράφου Κρίστι Μπράουν πέρασε το ’89 στη μεγάλη οθόνη κι έγινε οσκαρική επιτυχία, επτά χρόνια μετά τον θάνατό του σε ηλικία 49 ετών.

Η Ιστορία του Κρίστι Μπράουν (πρωτότυπος τίτλος: My Left Foot: The Story of Christy Brown) είναι επομένως Ιρλανδική δραματική ταινία του Τζιμ Σέρινταν με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ντέι Λιούις. Αφηγείται την ιστορία του Κρίστι Μπράουν, ενός Ιρλανδού με εγκεφαλική παράλυση που μπορούσε να κινήσει μόνο το αριστερό του πόδι. Ο Κρίστι Μπράουν μεγάλωσε σε μια φτωχή οικογένεια της εργατικής τάξης και έγινε συγγραφέας και καλλιτέχνης. Στην ταινία επίσης συμμετέχουν οι Ρέι Μακ Άναλι, Μπρέντα Φρίκερ, Φιόνα Σο, Τζούλι Χέιλ, Άλισον Γουίλαν, Κίρστεν σέρινταν και Σίριλ Κούζακ. Είναι μερικώς φανταστική βιογραφία, διασκευασμένη από τον Σέιν Κόνοτον και τον Τζιμ Σέρινταν από το ομώνυμο βιβλίο του Κρίστι Μπράουν.

Είναι από αυτές τις λιγοστές ταινίες που σε γεμίζουν συναισθήματα και καταφέρνουν να ωριμάσουν τον τρόπο σκέψης σου. Η ταινία μεταφέρει με απίστευτη πειστικότητα τις καθημερινές δυσκολίες, τον αφιλόξενο κοινωνικό περίγυρο, την ελπίδα-πίστη της μάνας, τη δύναμη της αγάπης της οικογένειας, τη δραματικότητα του να βρίσκεται ένα λαμπρό μυαλό φυλακισμένο σ’ ένα άρρωστο σώμα. Οι ερμηνείες ακόμα και οι πιο μικρές είναι πολύ επιβλητικές, ο δε Daniel Day Lewis είναι συγκλονιστικός! Εξαιρετικός και ο μικρός που υποδύεται τον Christy Brown στην παιδική ηλικία!

My Left Foot Trailer

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλέξης Χαρίτσης: Σκοτεινή υπόθεση η υποψηφιότητα Μπελέρη

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του ο Αλέξης...

Γκλέτσος κατά Κασσελάκη για τα… θαύματα: Τι απογοήτευση είναι αυτή

Για απογοήτευση προς το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη έκανε λόγο ο Απόστολος...