Προς έγκριση το δικαίωμα στην αποσύνδεση από την εργασία

Κανένα σχόλιο

Ψήφισμα που κατοχυρώνει το «δικαίωμα της αποσύνδεσης από την εργασία» ενέκρινε η αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, θίγοντας ένα ζήτημα που λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς αυξάνεται το μερίδιο της τηλεργασίας στη συνολική απασχόληση.

Το ψήφισμα αναφέρει ότι η αποσύνδεση από την εργασία πρέπει να περιλαμβάνεται στα θεμελιώδη δικαιώματα των εργαζομένων και ζητεί από την Κομισιόν να καταρτίσει κανόνες που θα βοηθούν τους εργαζομένους να βάζουν όρια στην εργασία από το σπίτι. «Η πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε θεμελιωδώς τον τρόπο που εργαζόμαστε και πρέπει να διαμορφώσουμε τους κανονισμούς ώστε να προσαρμοστούμε στη νέα πραγματικότητα», είπε ο βασικός συντάκτης του ψηφίσματος, Σοσιαλιστής ευρωβουλευτής από τη Μάλτα, Αλεξ Αγκιους Σαλίμπα. «Επειτα από μήνες τηλεργασίας, πολλοί εργαζόμενοι υποφέρουν από αρνητικές παρενέργειες, όπως απομόνωση, κόπωση, κατάθλιψη, μυοσκελετικές ασθένειες ή οφθαλμικές παθήσεις», σημείωσε. «Παράλληλα, η πίεση να είναι κανείς πάντα διαθέσιμος εντείνεται».

Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 31 ψήφους υπέρ και έξι κατά στην αρμόδια Επιτροπή Εργασίας του Ευρωκοινοβουλίου, ενώ οδεύει προς ψήφιση και από την Ολομέλεια του σώματος. Ο στόχος είναι να κατοχυρωθεί το δικαίωμα όσων εργάζονται από το σπίτι να αποσυνδέονται από το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, το τηλέφωνο και τους υπόλοιπους τρόπους μέσω των οποίων βρίσκονται ανά πάσα στιγμή στη διάθεση των εργοδοτών, χωρίς να κινδυνεύουν με κυρώσεις.

"Sponsored links"

Οι συζητήσεις για την κατοχύρωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο του «δικαιώματος στην αποσύνδεση» είχαν ξεκινήσει πριν από το ξέσπασμα της υγειονομικής κρίσης, ενώ η έλευση της κρίσης είχε ως αποτέλεσμα το 1/3 του ευρωπαϊκού εργατικού δυναμικού (και πολύ μεγαλύτερο ποσοστό των υπαλλήλων γραφείου) να εργάζεται πλέον από το σπίτι. Σε επίπεδο κρατών-μελών, το δικαίωμα στην αποσύνδεση έχει κατοχυρωθεί διά νόμου στη Γαλλία από το 2014.

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις