15.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Προς ακύρωση η ελληνογερμανική συνέλευση και η κάθοδος της Μέρκελ στην Κρήτη μετά τις αντιδράσεις των δημάρχων του νησιού

Ημερομηνία:

Σύμφωνα με το candiadoc.gr, προς ακύρωση οδεύει η ετήσια ελληνογερμανική συνέλευση. Η συνέλευση, ήταν προγραμματισμένη να γίνει 1-3 Νοεμβρίου στη Χερσόνησο, ενώ υπήρχε και σχεδιασμός να έλθει η Γερμανίδα καγκελάριος.

Μάλιστα, αυτή θα ήταν η πρώτη φορά που η Γερμανίδα Καγκελάριος επισκέπτεται την Ελλάδα επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρας.

Η τελευταία της επίσκεψη είχε πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο του 2014 στην Αθήνα.

Στο επίκεντρο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης θα βρισκόταν το θέμα του Ελληνικού Τουρισμού και των δυνατοτήτων συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών ενώ σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα συμμετείχαν Έλληνες και Γερμανοί αξιωματούχοι της τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου.

Οι αντιδράσεις όμως που υπήρξαν στο συνέδριο της Βιάννου, το οποίο έγινε πριν από λίγες ημέρες, φαίνεται ότι έδωσαν ένα σαφές μήνυμα κι έτσι πλέον αναζητείται άλλη περιφέρεια για την πραγματοποίησή της.

Εκτός από το ψήφισμα του συνεδρίου της Βιάννου, το οποίο υπέγραφαν οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης στην Κρήτη με σαφέστατες αιχμές για την περιφέρεια αλλά και το δήμο Χερσονήσου που ανέλαβε να φιλοξενήσει τη συνέλευση, στις αντιδράσεις προστέθηκαν ακόμα και αυτές μέσα από τη διοίκηση της χορηγού Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Κι όχι μόνο από την παράταξη της αριστεράς, αλλά και από αυτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Στο ψήφισμα αναφερόταν:

Η Γενική Συνέλευση του 3ου Πανελληνίου Συνεδρίου για τα Ολοκαυτώματα και τις Γερμανικές Αποζημιώσεις και ιδιαίτερα οι δήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι που συμμετείχαν στις εργασίες του

Απαιτούν ομόφωνα

Από την Περιφέρεια Κρήτης και τον Δήμο Χερσονήσου να ακυρώσουν την 8η  Συνδιάσκεψη της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης που προγραμματίζεται για τις αρχές Νοέμβρη στην Κρήτη.

Ζητάμε

Από τις τοπικές και περιφερειακές αρχές να μην προσχωρήσουν σε ενέργειες και μεθοδεύσεις που συμψηφίζουν, υπονομεύουν και προσβάλλουν την ιστορική μνήμη.

Βιάννος 14/9/2018

Να υπενθυμίσουμε ότι μέχρι πριν μερικά χρόνια υπήρχαν εντονότατες αντιδράσεις τόσο για την «Ελληνογερμανική Συνέλευση» αλλά και για το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον» και το «Ελληνογερμανικό Ιδρυμα Νεολαίας» αφού θεωρείτο ότι δεν διαπνέονται από τις αρχές της ισότιμης φιλίας και συνεργασίας.

"google ad"

Είναι τρεις θεσμοί οποίοι προέρχονται από το «Σύμφωνο Ελληνογερμανικής Συνεργασίας» (ή Ελληνογερμανική Εταιρική Σχέση), που υπέγραψαν οι Γιώργος Παπανδρέου και Ανγκελα Μέρκελ, τον Μάιο του 2010 την εποχή της ένταξής της χώρας μας στα μνημόνια που παραμένουν εν ενεργεία και μετά το τέλος των μνημονίων. Πολλοί χαρακτήρισαν τις συγκεκριμένες συμφωνίες “νεοαποικιακού τύπου” .

Να σημειώσουμε ότι σε παλιότερο κείμενο το οποίο είχαν υπογράψει 105 αυτοδιοικητικοί σκοποί του «Συμφώνου της Ελληνογερμανικής Συνεργασίας» είναι:

  1. Να ελέγξει η Γερμανική κυβέρνηση μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας μας (ενέργεια, υποδομές, πολιτιστικούς θησαυρούς , διαχείριση απορριμμάτων κλπ). Είναι χαρακτηριστική η προκλητική ενέργεια του κ. Φούχτελ να αποστείλει απ’ το Σεπτέμβρη του 2014, οκτασέλιδο ερωτηματολόγιο εκ μέρους της «Ελληνογερμανικής Συμμαχίας» σε Δήμους και Περιφέρειες, ζητώντας να μάθει την ακριβή σύσταση του πληθυσμού όπως τα περιουσιακά στοιχεία των ΟΤΑ
  2. Να αποδυναμωθεί η ιστορική μνήμη του ελληνικού λαού και να εξουδετερώσουν τη διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ