Προστασία και (από τους) προστάτες

Κανένα σχόλιο

Του Δημήτρη Μηλάκα

Στην Αθήνα οι κυβερνήσεις – η προηγούμενη των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ και η σημερινή της Ν.Δ. – υποστηρίζουν ότι ουδέποτε η χώρα υπήρξε τόσο καλά προστατευμένη και ασφαλής. Κι αυτό, σύμφωνα με τους κυβερνώντες, οφείλεται στο γεγονός ότι οι ΗΠΑ βρήκαν στο ελληνικό έδαφος κάθε είδους εξυπηρέτηση και στρατιωτική διευκόλυνση που τους είναι απαραίτητη για να είναι λειτουργική και αποτελεσματική η παρουσία τους στην περιοχή.

Μ’ αυτόν τον τρόπο, τη διασφάλιση δηλαδή των ελληνικών συμφερόντων και την εξασφάλιση της προστασίας της χώρας, οι δύο τελευταίες ελληνικές κυβερνήσεις «διαπραγματεύτηκαν» και υπέγραψαν τη νέα ελληνοαμερικανική συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας. Μ’ αυτήν τη συμφωνία, όπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ εξασφαλίζουν βάσεις στην Κρήτη, τη Λάρισα, τον Βόλο, την Αλεξανδρούπολη και όπου αλλού κριθεί απαραίτητο στο μέλλον.

"Sponsored links"

Την άποψη ότι τέτοιου είδους συμφωνίες δεν διασφαλίζουν ούτε τα συμφέροντα ούτε την προστασία της χώρας έχουν διατυπώσει πολλοί, ανάμεσά τους και «ειδικοί» όπως ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος, σε δημόσιες τοποθετήσεις του, είχε υπογραμμίσει ότι σε περίπτωση που η Ελλάδα δεχτεί επίθεση από την Τουρκία δεν θα πρέπει να περιμένει καμία βοήθεια και από κανέναν.

Η «απαισιόδοξη» αυτή άποψη θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν αξιολογήθηκε όσο, ίσως, αναλογεί στο βάρος της επαγγελματικής επάρκειας αυτού που τη διατύπωσε. Ωστόσο, δεν είναι μόνο ο πρώην ανώτατος αρχηγός των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων ο οποίος «τόλμησε» να διατυπώσει τα αυτονόητα έστω κι αν αυτά χαλάνε τη «σούπα» των κυβερνώντων.

Την ίδια ακριβώς άποψη διατύπωσε και ένας παλιός μας γνωστός, ο πρώην Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς, μιλώντας στο συνέδριο του Delphi Forum που διεξάγεται στην Ουάσιγκτον. Ο πρώην πρέσβης λοιπόν, ούτε λίγο ούτε πολύ υποστήριξε ότι αν η Τουρκία χτυπήσει στρατιωτικά την Ελλάδα, η Αθήνα δεν θα λάβει βοήθεια από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ: «Λυπάμαι που το λέω, αλλά αν η Ελλάδα χρειαστεί τη στήριξη των ΗΠΑ σε ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, δεν νομίζω ότι θα την έχει από τον Πρόεδρο Τραμπ» είπε ο Αμερικανός διπλωμάτης…

Στα : Θεσεις

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις