Προσωπικές απειλές για έξωση μέσω e-mail καταγγέλλουν οι εστιακοί φοιτητές Ρεθύμνου

Κανένα σχόλιο

Πρόθεση της Φοιτητικής Μέριμνας Ρεθύμνου να προχωρήσει σε έξωση φοιτητών καταγγέλλει ο σύλλογος εστιακών, που υποδεικνύει ως αιτία την άρνηση φοιτητών να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κατά την θερινή περίοδο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συλλόγου οι απειλές περί έξωσης γίνονται επί προσωπικού και πραγματοποιούνται υπό την ανοχή της Πρυτανείας. Την ίδια στιγμή οι φοιτητές να τονίζουν ότι η παραμονή τους στις εστίες όλο τον χρόνο είναι αναγκαία και ζητούν να λυθούν άμεσα τα προβλήματα της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης.

Την απομάκρυνση τους από τις εστίες καταγγέλλουν οι εστιακοί του Ρεθύμνου, κάνοντας λόγω μάλιστα για απειλές που λαμβάνουν καθαρά προσωπικό χαρακτήρα, καθώς απευθύνονται μέσω e-mail ή τηλεφώνου και αφορούν τους φοιτητές που παρέμειναν στον χώρο της εστίας κατά τους θερινούς μήνες.

«Η Φοιτητική Μέριμνα, χωρίς να την εμποδίζει η Πρυτανεία, καταφεύγει σε προσωπικές απειλές για ποινές και κυρώσεις, καθώς μέσω e-mail και τηλεφώνων εκβιάζει τους/τις φοιτητές/τριες να ανακαλέσουν την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου, να μην παραδώσουν τα κλειδιά των δωματίων τους κατά τους θερινούς μήνες», αναφέρουν συγκεκριμένα.

"Sponsored links"

Οι φοιτητές τονίζουν ότι η παραμονή τους στις εστίες θα μπορούσε να επιτευχθεί εάν μια σειρά από ζητήματα υποχρηματοδότησης δεν υπήρχαν και καλούν κυβέρνηση και πρυτανεία, να κατευθύνουν τις ενέργειες τους προς τα εκεί αντί να δρουν εκδικητικά και να προσπαθούν να διώξουν τους εστιακούς από τα σπίτια τους.

«Αντί η Πρυτανεία και η Κυβέρνηση να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να δοθεί χρηματοδότηση, ούτως ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των εστιακών σε αυτή την δύσκολη περίοδο, επιλέγουν την εύκολη για αυτούς λύση, να εκδιωχθούμε από τα σπίτια μας με κάθε δυνατό τρόπο τόσο το καλοκαίρι όσο και τον επόμενο χρόνο, καθώς απειλούμαστε με έξωση, ενώ ακόμα δεν έχουν αξιολογήσει τις αιτήσεις στέγασης τους για το ερχόμενο έτος ως ποινή για την παραμονή μας το καλοκαίρι», καταγγέλλουν στην ανακοίνωση.

Την στιγμή που οι αρμόδιοι επιλέγουν αυτή την στάση, ο σύλλογος τονίζει την αναγκαιότητα παραμονής των φοιτητών στις εστίες τόσο για οικονομικούς λόγους, που σχετίζονται με το κόστος των μεταφορικών των φοιτητών αλλά και την ανάγκη ορισμένων να εργάζονται στο Ρέθυμνο ,όσο και για λόγους πρακτικούς που αφορούν την οργάνωση του διαβάσματος λίγο πριν την εξεταστική του Σεπτεμβρίου, αλλά και για επιδημιολογικούς λόγους.

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι πολλοί από τους εστιακούς φοιτητές «δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω στις οικογένειες τους, είτε επειδή δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων, είτε λόγω οικογενειακής κατάστασης, είτε επειδή γονείς-αδέρφια είναι ευπαθείς ομάδες, είτε επειδή το μόνο σπίτι τους είναι στην εστία. Επιπλέον, πολλοί φοιτητές/τριες είναι απαραίτητο να εργάζονται για να μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα των σπουδών τους στο Ρέθυμνο».

«Είναι δικαίωμα των φοιτητών/τριών να παραμένουν στις εστίες όλο τον χρόνο έτσι ώστε να προγραμματίζουν τον χρόνο και το πρόγραμμα διαβάσματος τους το καλοκαίρι για την εξεταστική του Σεπτεμβρίου», υπογραμμίζουν.

Τέλος καταγγέλλουν το υπάρχον σύστημα επιλογής των φοιτητών για την παροχή στέγασης., που όπως καταγγέλλουν δεν δίνει την απαραίτητη έμφαση σε κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Εστιακών Ρεθύμνου:

Ως Σύλλογος Εστιακών καταγγέλλουμε τη στάση της Πρυτανείας και της Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο, η οποία προκαλεί αίσθηση και οργή σε μια περίοδο που δοκιμάζονται οι οικογένειες πολλών φοιτητών/τριών. Εφόσον τα αυτονόητα αιτήματα των εστιακών φοιτητών/τριών για θερινή διαμονή χωρίς διακρίσεις, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που βιώνουμε όλοι και όλες απορρίφθηκαν, η Φοιτητική Μέριμνα προέβη αυθαίρετα σε αλλαγή κλειδαριάς εστιακής φοιτήτριας, ενώ απειλεί τις ερχόμενες μέρες για αλλαγή όλων των κλειδαριών που ύστερα από Γενική Συνέλευση αποφάσισαν να διεκδικήσουν την παραμονή τους στις εστίες Ρεθύμνου τους θερινούς μήνες.

Αντί η Πρυτανεία και η Κυβέρνηση να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να δοθεί χρηματοδότηση, ούτως ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των εστιακών σε αυτή την δύσκολη περίοδο, επιλέγουν την εύκολη για αυτούς λύση, να εκδιωχθούμε από τα σπίτια μας με κάθε δυνατό τρόπο τόσο το καλοκαίρι όσο και τον επόμενο χρόνο, καθώς απειλούμαστε με έξωση, ενώ ακόμα δεν έχουν αξιολογήσει τις αιτήσεις στέγασής τους για το ερχόμενο έτος ως ποινή για την παραμονή μας το καλοκαίρι.

"Sponsored links"

Είναι εύκολο για εκείνους να δημιουργούν αυτή την αδιέξοδη κατάσταση για τους φοιτητές/τριες κάθε χρόνο, αναγάγωντας KAI το πρόβλημα της στέγασης των φοιτητών σε “ατομική ευθύνη” αντί να λύσουν τα  σοβαρά προβλήματα στις δομές της εκπαίδευσης, υγείας, μέριμνας. Η κατάσταση στις φοιτητικές εστίες επιβάλλει άμεσα μέτρα χρηματοδότησης, προσλήψεων σταθερού προσωπικού καθαριότητας, τακτικών απολυμάνσεων, υγιεινής, με ευθύνη της Κυβέρνησης και της Πρυτανείας. Όπως προσπάθησαν να κάνουν και κατά την διάρκεια της καραντίνας, να πετάξουν δηλαδή χιλιάδες εστιακούς/ες έξω από τα σπίτια τους, κλείνοντας τις φοιτητικές εστίες όλης της χώρας, έτσι κάνουν και τώρα, γιατί για αυτούς η στέγαση και συνολικά οι ανάγκες μας αποτελούν κόστος.

Έτσι και η Φοιτητική Μέριμνα, χωρίς να την εμποδίζει η Πρυτανεία, καταφεύγει σε προσωπικές απειλές για ποινές και κυρώσεις, καθώς μέσω e-mail και τηλεφώνων εκβιάζει τους/τις φοιτητές/τριες να ανακαλέσουν την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου, να μην παραδώσουν τα κλειδιά των δωματίων τους κατά τους θερινούς μήνες. Αυτό συμβαίνει την ίδια στιγμή, που πολλοί από αυτούς, δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω στις οικογένειες τους, είτε επειδή δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων, είτε λόγω οικογενειακής κατάστασης, είτε επειδή γονείς-αδέρφια είναι ευπαθείς ομάδες, είτε επειδή το μόνο σπίτι τους είναι στην εστία. Επιπλέον, πολλοί φοιτητές/τριες είναι απαραίτητο να εργάζονται για να μπορούν να ανταποκριθούν στα έξοδα των σπουδών τους στο Ρέθυμνο.

Επανειλημμένα ο Σύλλογος έχει τονίσει πως είναι δικαίωμα των φοιτητών/τριών να παραμένουν στις εστίες όλο τον χρόνο έτσι ώστε να προγραμματίζουν τον χρόνο και το πρόγραμμα διαβάσματός τους το καλοκαίρι για την εξεταστική του Σεπτεμβρίου, όπως εκείνοι/ες έχουν ανάγκη και πόσω μάλλον φέτος που οι εξετάσεις ξεκινούν νωρίτερα, με τις ιδιαιτερότητες και δυσκολίες που προκαλεί η πανδημία, παράλληλα με την πολύ δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν έρθει αντιμέτωπες οι οικογένειες των φοιτητών/τριών. Ακόμα, καταγγέλουμε το παρόν σύστημα μοριοδότησης, το οποίο δεν δίνει την απαιτούμενη έμφαση στα οικονομικά/κοινωνικά κριτήρια με αποτέλεσμα πολλοί/ές φοιτητές/τριες να μένουν χωρίς σπίτι και να μην τους δίνεται η δυνατότητα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.

Απαιτούμε:

-Κανένας/μια εστιακός/ή έξω από την εστία. Με ευθύνη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου, να παρθούν όλα τα μέτρα ώστε να μη μείνει κανένας/μια εστιακός/ή χωρίς σπίτι.

-Να γίνουν αλλαγές στο σύστημα μοριοδότησης.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Να καταργηθεί το ηλικιακό κριτήριο των 25 ετών. Όλες και όλοι ανεξαρτήτως ηλικίας έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση, όπως επίσης και στη δωρεάν σίτιση και στέγαση.

2. Επαναφορά του κριτηρίου μονογονεϊκής οικογένειας για όλες τις περιπτώσεις.

3. Επαναφορά του κριτηρίου αναπηρίας για όλα τα είδη αναπηρίας.

4. Μη υποχρεωτικό ακαδημαϊκό κριτήριο.

Α) Να ισχύει για όλα τα έτη (ν+2).

Β) Να μειωθεί η μοριοδότηση του, καθώς με τον τρέχοντα κανονισμό υποβαθμίζονται τα οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια.

-Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλούς και δωρεάν διαμονής των φοιτητών/τριών που είναι αναγκαίο να παραμείνουν στις εστίες, εξασφάλιση της μετακίνησης για όσους/ες φοιτητές/τριες μπορούν και θέλουν να μετακινηθούν, με το κράτος να καλύπτει το σύνολο των εξόδων και των μέσων μεταφοράς τους.

-Καθημερινή καθαριότητα στα κτίρια, με βάση τα μέτρα πρόσληψης από την πανδημία.

-Για το λόγο αυτό, απαιτούμε άμεση πρόσληψη προσωπικού με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να παρθούν όλα τα μέτρα φιλοξενίας των εστιακών για το χρονικό διάστημα που πρέπει τα δωμάτια να μείνουν κενά για τυχόν συντηρήσεις.

-Ανέγερση νέων εστιών με αποκλειστικά δημόσια μέριμνα! Δεν θα ανεχτούμε οι εστίες να γίνουν επιχειρήσεις, όπως σκοπεύουν να κάνουν εμπλέκοντας ιδιώτες. Καλούμε κάθε εστιακό/ή φοιτητή/τρια τις επόμενες ώρες να σηκώσει ανάστημα, να μην αφήσει κανέναν να βάλει χέρι στα σπίτια μας! ΚΑΝΕΝΑΣ/ΜΙΑ ΜΟΝΟΣ/Η ΤΟΥ!

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις