13.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Πρωτοφανή καταστροφή για ελαιοπαραγωγή – H Κρήτη “πληρώνει” τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής – Μεγάλη σύσκεψη στην Αθήνα

Ημερομηνία:

Θέμα βιοπορισμού αντιμετωπίζει η πλειονότητα των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης, τόνισε οι εκπρόσωποι του νησιού στη συνάντηση που είχαν το μεσημέρι στην Αθήνα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη.

Όπως επεσήμανε μιλώντας στο cretalive o πρόεδρος της Ομάδας αμπελουργών και ελαιοπαραγωγών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, το πρόβλημα έχει πάρει διαστάσεις και πρέπει να υπάρξει πρωθυπουργική παρέμβαση .

Στη συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης το παρών έδωσαν, ο Υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης, οι τέσσερις χωρικοί αντιπεριφερειάρχες της Κρήτης ο αρμόδιος θεματικός αντιπεριφερειάρχης Μανώλης Χνάρης (Πρωτογενούς Τομέα), ο Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης, ο Ανδρέας Στρατάκης, ο κ. Ιερωνυμάκης, ο Μιχάλης Καμπιτάκης από την Ένωση Ηρακλείου, ο Γιώργος Ξυλούρης από τον Συνεταιρισμό Κόφινα από την Ένωση και οι αντιδήμαρχοι Φαιστού Γιάννης Φασομυτάκης και Αντώνης Κωνσταντουλάκης

Ο Υπουργός, που όπως έγινε γνωστό θα επισκεφθεί την Κρήτη στις 4 και 5 Δεκεμβρίου ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει αλλαγή της νομοθεσίας για τη δακοκτονία.

Οι εκπρόσωποι του νησιού, υπογράμμισαν ότι η Κρήτη διαθέτει ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες αλλά και ότι η τοπική παραγωγή “πληρώνει” τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής.

Όπως είπαν, οι εκτιμήσεις είναι δυσμενείς, διότι όλα αυτά συμβαίνουν στη μέση της ελαιοσυγκομιδής

Γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τους αγρότες, ειδικά εκείνους των οποίων η ζωή εξαρτάται σε απόλυτο βαθμό από την ελιά και λόγω της φετινής “πρωτοφανούς” καταστροφής θα βρεθούν σε οικονομικό αδιέξοδο κι ενώ οι λογαριασμοί τους θα “τρέχουν”, έχοντας μπροστά τους υποχρεώσεις σε ασφάλιστρα, τράπεζες, ρεύμα κλπ.

Σύμφωνα με τον κ. Ιερωνυμάκη: “το θετικότερο όλων είναι ότι υπήρξε σύμπνοια και κοινή γραμμή από όλους τους εκπροσώπους της Κρήτης. Τονίστηκε πως χρειάζεται και η παρέμβαση κι άλλων Υπουργείων, όπως το Οικονομικών για την αντιμετώπιση αυτής της τραγικής κατάσταση, καθώς αρκετοί αγρότες θα αναγκαστούν να κάνουν στάση πληρωμών ελλείψει εσόδων και πόρων”.

Υπογραμμίστηκε επίσης ότι είναι σημαντικό να κατατεθεί ένας πλήρης φάκελος για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, μια και τα στοιχεία της ζημιάς υπάρχουν.

“Είναι θετικό το ότι ο Υπουργός αναγνώρισε ότι είναι δίκαιο το αίτημά μας για αποζημίωση. Το έθεσε εξάλλου και στο Συμβούλιο των ομολόγων του στις Βρυξέλλες”, δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης στον Πρωτογενή Τομέα, Μανώλης Χνάρης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Βορίδης δεσμεύτηκε ότι μέχρι τις 5 Δεκέμβρη που αναμένεται να έρθει στην Κρήτη, θα έχει γίνει μία πρώτη εκτίμηση για το μέγεθος της ζημιάς, από τις Υπηρεσίες του. Η διεκδίκηση αποζημιώσεων από την ΕΕ θα γίνει στη βάση (και στην τεκμηρίωσή τους κατά την κατάθεση του σχετικού φακέλου) ότι τα προβλήματα και οι καταστροφές προέρχονται από την Κλιματική Αλλαγή.

Σε επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τονίζεται:

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης σε σύσκεψη που είχε με τους αντιπεριφερειάρχες της Κρήτης εξέτασε όλες τις δυνατότητες αποζημίωσης των ελαιοκαλλιεργητών του νησιού.

Στην πολύωρη συνάντηση τέθηκαν όλα τα ζητήματα που μπορούν να οδηγήσουν σε μια ουσιαστική αρωγή προς τους ελαιοκαλλιεργητές και ο κ. Βορίδης εξέφρασε την πρόθεσή του να πράξει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να βρεθούν τρόποι αποζημίωσής τους τόσο από το ελληνικό κράτος όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση

"google ad"

Παράλληλα, δεσμεύθηκε να συζητήσει και πάλι το θέμα κατά την επίσκεψή του στην Κρήτη στις 5 Δεκεμβρίου ώστε να έχουν προλάβει οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου αλλά και αυτές της Περιφέρειας Κρήτης να συγκεντρώσουν τα στοιχεία από τις ζημιές που υπέστησαν οι ελαιοκαλλιεργητές, απόρροια της κλιματικής αλλαγής

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός είχε θέσει το θέμα στο ανώτατο επίπεδο στην ΕΕ, εκτός ημερήσιας διάταξης, κατά τη διάρκεια σχετικής τοποθέτησής του στη Σύνοδο των Υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες την περασμένη Δευτέρα

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο ευρωβουλευτής, Μανώλης Κεφαλογιάννης καθώς και ο βουλευτής Ρεθύμνου της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...