Πρόταση “έκπληξη” Αναστασιάδη σε Ακιντζί για το φυσικό αέριο της Κύπρου

Κανένα σχόλιο

Πρόταση στον Μουσταφά Ακιντζί, για άνοιγμα ενός “escrow account”, ενός λογαριασμού ειδικού σκοπού, στον οποίο θα μεταφέρεται το μερίδιο των Τουρκοκυπρίων από την πώληση του φυσικού αερίου υπέβαλε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης στον Μουσταφά Ακιντζί. Η πρόταση υποβλήθηκε προφορικώς στην κοινή συνάντηση της 9ης Αυγούστου και σύμφωνα με πληροφορίες, υποβλήθηκε και γραπτώς στη συνέχεια.

Όπως αποκαλύπτει η “Καθημερινή της Κύπρου”, η πρώτη αντίδραση του Τ/κ ηγέτη ήταν θετική, ωστόσο η τύχη της πρότασης του Προέδρου θα κριθεί στην Άγκυρα. Πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η πρόταση Αναστασιάδη περιλαμβάνει προϋποθέσεις προκειμένου η Τ/κ πλευρά να είναι σε θέση να αντλήσει το μερίδιο που της αναλογεί από τη μελλοντική πώληση ΦΑ, από κοιτάσματα της κυπριακής ΑΟΖ. Η πρόταση στην ουσία εξουδετερώνει τα όσα είχε ζητήσει ο Τ/κ ηγέτης για σύσταση ειδικής Επιτροπής, η οποία θα διαχειρίζεται τα των υδρογονανθράκων. Ο “escrow account”, είναι ένας λογαριασμός ειδικού σκοπού ο οποίος ανοίγεται μετά από συμφωνία δυο μερών. Τον λογαριασμό, τον ανοίγει η Κυπριακή Δημοκρατία η οποία θα πρέπει να συμφωνήσει με την Τ/κ πλευρά, για τον διαχειριστή.

“Μερική εμπλοκή” στις διαπραγματεύσεις

"Sponsored links"

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, έχει παρουσιαστεί “μικρή εμπλοκή” στη διαδικασία, εξου και οι συνεχείς παρατάσεις που λαμβάνει η παραμονή της ειδικής συμβούλου του Γ.Γ του ΟΗΕ, στο νησί.

Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός προγραμματισμός, σε σχέση με το ταξίδι της Αμερικανίδας διπλωμάτη στην Κύπρο, έκανε λόγο για μια συνάντηση την Κυριακή (1/9) με τους δυο ηγέτες. Εξάλλου, αποτελούσε ζητούμενο εάν η κυρία Λουτ θα προλάβαινε να πραγματοποιήσει τη Δεύτερα (2/9) έναν δεύτερο γύρο επαφών, δεδομένου ότι την ίδια ημέρα, θα αποχωρούσε από την Κύπρο.

Αξίζει να σημειωθεί πως όταν την Δευτέρα (2/9) ανακοινώθηκε από τα κατεχόμενα ότι η κυρία Λουτ, θα είχε και τρίτη συνάντηση με τους δυο ηγέτες την Τρίτη (8/4), συνεργάτες του Προέδρου, δεν έκρυψαν την έκπληξη τους απ’ αυτή την εξέλιξη.

Οι τρεις συναντήσεις, έγιναν την Τετάρτη (4/9) τέσσερις, ενώ την Πέμπτη (5/9), όπως όλα δείχνουν θα πραγματοποιηθεί και πέμπτος γύρος επαφών.

Η «εμπλοκή», σύμφωνα με πληροφορίες, έγκειται στην προσπάθεια του Μουσταφά Ακιντζί, μετά από υποδείξεις της Άγκυρας, να παρεισφρήσουν στους «Όρους Αναφοράς», στοιχεία που να προδεσμεύουν την αποτελεσματική συμμετοχή των Τ/κ στα θεσμικά όργανα της επανενωμένης Κύπρου αλλά κυρίως στο ενδεχόμενο κατάρρευσης της υφιστάμενης διαδικασίας, να υπάρχει πλάνο για προώθηση ενός plan B.

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις