22.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Πρώτη πανελλήνια προβολή του ντοκιμαντέρ “Beyond the Battalion” στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Μάχη της Κρήτης

Ημερομηνία:

Το Σάββατο 20 Μαΐου 2017, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, ώρα 20:30, στο πλαίσιο της Κεντρικής Εκδήλωσης της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων για την 76η επέτειο της Μάχης της Κρήτης, παρουσιάζεται σε πρώτη πανελλήνια προβολή το ντοκιμαντέρ με τίτλο “Beyond the Battalion”, των Νεοζηλανδών σκηνοθετών Michael Havas και Julian Arahanga. Η προβολή θα γίνει παρουσία του σκηνοθέτη Michael Havas.

Η ταινία

Το 1975 ένας Νεοζηλανδός (Michael Havas) σκηνοθετεί το πρώτο του ντοκιμαντέρ για την Μάχη της Κρήτης και τη συμμετοχή των Μαορί σε αυτήν. Η Μάχη της Κρήτης αποτέλεσε συστατικό στοιχείο για την σύγχρονη ταυτότητα των Μαορί. Ταυτόχρονα δημιούργησε ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο λαών. Δεσμούς που σημάδεψαν Κρητικούς και Μαορί.

Ο Michael Havas ήρθε για πρώτη φορά στην Κρήτη το 1973 και ήταν τόσο συγκινημένος από τη φιλοξενία και την αγάπη που βίωσε για τους Νεοζηλανδούς, ώστε αποφάσισε να κάνει μια ταινία που ουσιαστικά θα αποτύπωνε αυτό τον ισχυρό δεσμό που γέννησε η Μάχη της Κρήτης μεταξύ των δυο λαών.

Το 2016 ο Michael Havas επέστρεψε στην Κρήτη για την νέα του ταινία «Beyond the Battalion». Σκηνοθέτης αλλά και κεντρικό πρόσωπο μιας ταινίας που αποτυπώνει την προσπάθεια να κρατηθεί ζωντανή η ιστορική μνήμη και ιδιαίτερα να μεταφερθεί στις επόμενες γενιές ο ισχυρός δεσμός που γέννησε η Μάχη της Κρήτης ανάμεσα σε Μαορί και Κρητικούς.

Στο έργο αυτό, το οποίο συνυπογράφει με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη, Julian Arahanga, αντανακλάται η μνήμη όπως την είχε καταγράψει ο Havas στις δύο προηγούμενες ταινίες του για τη Μάχη της Κρήτης, Once Upon An Island (1975) και Sons of Tu Mata Uenga (1977).

Η προβολή συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, σε συνεργασία με το Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Η Κεντρική Εκδήλωση θα κλείσει με συναυλία από την Στρατιωτική Μουσική της 5ης ΤΑΞ.ΠΖ («V Μεραρχία Κρητών»).

Επισημαίνεται ότι η είσοδος είναι ελεύθερη, η ώρα προσέλευσης του κοινού είναι 20:00 και η ώρα έναρξης της εκδήλωσης, 20:30 ακριβώς.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης

20:30    Χαιρετισμός από τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων,Απόστολο Βουλγαράκη

20:35    Απονομή τιμητικού βραβείου στον επιζώντα αξιωματικό της Μάχης της Κρήτης, Νικόλαο Κοπάση

20:40    Πρώτη πανελλήνια προβολή ντοκιμαντέρ για τη Μάχη της Κρήτης,  Beyond the Battalion,  των Νεοζηλανδών σκηνοθετών,    Michael Havas και Julian Arahanga

21:40    Απονομή τιμητικού βραβείου στους δημιουργούς του ντοκιμαντέρ

"google ad"

21:45    Συναυλία από την Στρατιωτική Μουσική της 5ης ΤΑΞ.ΠΖ

1. Χίτλερ να μην το καυχηθείς (Παραδοσιακό)– Έβαλε ο Θεός σημάδι  (Σταύρος Ξαρχάκος – Νίκος Γκάτσος)

2. Αγρίμια κι αγριμάκια (Παραδοσιακό)

3. Πότε θα κάνει ξαστεριά (Παραδοσιακό)

4. Ήτανε μια φορά (Σταύρος Ξαρχάκος – Κώστας Φέρρης)

5. Κλαίνε θρηνούνε τα βουνά – Δεν θέλω να μου δέσετε τα μάτια  (Χρήστος Λεοντής – Κώστας Βίρβος)

6. Μπήκαν στην πόλη οι οχθροί  (Γιάννης Μαρκόπουλος – Γιώργος Σκούρτης)

Συντελεστές ντοκιμαντέρ

Ο MICHAEL HAVAS γεννήθηκε το 1947. Είναι Τσέχος-Νεοζηλανδός σκηνοθέτης, που έχει γράψει, σκηνοθετήσει και υλοποιήσει την παραγωγή πάνω από 60 ταινιών, οι οποίες έχουν αποσπάσει διεθνή βραβεία, μεταξύ των οποίων και 2 BAFTA. Τα θέματα των ταινιών είναι η Ιστορία, η πολιτιστική κληρονομιά και η φύση/οικολογία. Έχει συνεργαστεί με σημαντικούς ανθρώπους του χώρου, όπως τον Τσέχο σκηνοθέτη Jan Švankmajer σε πολλές συμπαραγωγές (1984-1993), και τους Sir Peter Ustinov, Ester Krumbachová, Terry Gilliam, Michael Palin, Axel Corti, Peter Gabriel, David Crystal, Michael Frayn, Andrew Sachs, Caroline Kennedy κλπ. Οι συνεργασίες του στη δημιουργία ντοκιμαντέρ περιλαμβάνουν μεγάλα τηλεοπτικά μέσα όπως τα ΒΒC, ZDF, ARD, Discovery Channel, MTV και μεγάλα ονόματα συντελεστών όπως οι Agnieszka Holland, Julian Arahanga, Helena Třeštíková, Steve Lichtag κλπ. Το τελευταίο έργο του, Beyond The Battalion, το οποίο συνυπογράφει με τον Julian Arahanga, αντανακλά την ανθρώπινη μνήμη όπως την είχε καταγράψει σε δύο προηγούμενες ταινίες του για τη Μάχη της Κρήτης, Once Upon An Island (1975) και Sons of Tu Mata Uenga (1977).

Ο JULIAN ARAHANGA γεννήθηκε το 1972 στο Raetihi Νέας Ζηλανδίας. Καθιερώθηκε ως ηθοποιός στο ρόλο του επαναστάτη γιου στην ταινία Once Were Warriors (1994), και σε κεντρικό ρόλο στην ταινία The Matrix (1994). Έπειτα ο Arahanga περνάει πίσω από την κάμερα και δημιουργεί τη τηλεοπτική σειρά ντοκιμαντέρ Behind the Brush, με θέμα τον Τσέχο ζωγράφο Gottfried Lindauer, ο οποίος μετανάστευσε στη Νέα Ζηλανδία το 1874, όπου και φιλοτεχνεί πάνω από 300 πορτραίτα αρχηγών και πριγκιπισσών Μαορί. Πριν συνεργαστεί με τον Michael Havas στο ντοκιμαντέρ Beyond The Battalion, ο Arahanga δημιούργησε επίσης την σειρά Songs from the Inside (2012) που αγόρασε το ΒΒC, στο οποίο 4 διάσημοι Νεοζηλανδοί μουσικοί οργανώνουν εργαστήρια στις φυλακές της χώρας, όπου  οι κρατούμενοι μαθαίνουν να δημιουργούν τα δικά τους τραγούδια.

H ΣΜΣ της 5ης Ταξιαρχίας Πεζικού (V Μεραρχίας Κρητών) συγκροτήθηκε το 1901, με πρώτο Διοικητή τον Ιταλό Επιλοχία Γιώργο Τομαζόνι, ως «Μουσική Κρητικής Χωροφυλακής», με έδρα τα Χανιά. Το 1920 ονομάστηκε «Στρατιωτική Μουσική της V Μεραρχίας Κρητών». Συμμετείχε σε όλους τους αγώνες της V Μεραρχίας Κρητών: το 1901 στο Μακεδονικό Αγώνα, το 1920 στη Σμύρνη της Μικράς Ασίας, και στον πόλεμο του 1940. Μετά την κατάληψη της Ελλάδας από τους Γερμανούς, διαλύθηκε και επανασυστάθηκε το 1945. Τα Στελέχη του Μουσικού Σώματος, εκτός της βασικής ειδικότητας Χειριστών Μουσικών Οργάνων, εκπαιδεύονται ως τραυματιοφορείς και χειριστές οπλικών συστημάτων σε περίπτωση πολέμου. Το έργο του Σώματος εν ειρήνη συμβάλλει στην καλλιέργεια της ψυχής και την ενδυνάμωση του φρονήματος των στρατιωτών, όπως και στην διοργάνωση τελετών απόδοσης τιμών, παρελάσεων και Περιφορών Αγίων Εικόνων. Συμμετέχει σε εκδηλώσεις πολιτιστικού και φιλανθρωπικού χαρακτήρα σε όλη την Κρήτη, που είναι και η ζώνη ευθύνης της, και σε συναυλίες και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις στα σχολεία με αντικείμενο τη Μουσική Παιδεία.

Σύνθεση Στρατιωτικής Μουσικής 5ης ΤΑΞ.ΠΖ: Λγός (ΜΣ) Πανταζώνης Ευάγγελος (πιάνο-ενορχήστρωση), Υπλγός (ΜΣ) Πολέντας Γεώργιος (κλαρινέτο), Ανθλγός (ΜΣ) Παπακώστας Αχιλλέας (τρομπέτα), Ανθλγός (ΜΣ) Χαραλαμπίδης Νικόλαος (αλτικόρνο), Ανθλγός (ΜΣ) Κόκκαλης Γεώργιος (τρομπέτα), Ανθστής (ΜΣ) Κοντούδης Ηλίας (τύμπανα), Αλχίας (ΜΣ) Ταλλάς Χρήστος (σαξόφωνο τενόρο), ΕΜΘ Αλχίας (ΜΣ) Γαΐδαρτζής Ελευθέριος (τούμπα), ΕΜΘ Αλχίας (ΜΣ) Μπλίκας Θεόδωρος (σαξόφωνο τενόρο), Στρ (ΠΖ) Δεμέτζος Εμμανουήλ (αλτικόρνο), Στρ (ΠΖ) Δαμιανάκης Χρήστος (τραγούδι-κιθάρα), Στρ (ΠΖ) Μανουσέλης Μιχαήλ (τραγούδι-λύρα), Στρ (ΠΖ) Χριστοφοράκης Γεώργιος (μαντολίνο), Στρ (ΠΖ) Μπάστας Ιωάννης (τρομπέτα), Στρ (ΠΖ) Λελεδάκης Ιωάννης (λαούτο). Φιλική συμμετοχή: Βιβή Κουτσογιαννάκη (σαξόφωνο άλτο).  Διεύθυνση Ορχήστρας: Τχης (ΜΣ) Λαφάτας Νικόλαος.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...