23.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Πτωχευτικός κώδικας : Η μάστιγα του ιδιωτικού χρέους, οι πλειστηριασμοί και οι τράπεζες

Ημερομηνία:

Δύο εκ διαμέτρου διαφορετικές και πλήρως αντιθετικές προσεγγίσεις αναδείχτηκαν για τον πτωχευτικό κώδικα κατά την διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση μομφής κατά του Χρήστου Σταϊκούρα που απέρριψε η βουλή.

Pύθμιση ιδιωτικού χρέους με απώλεια περιουσίας

Από τη μία πλευρά η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έκαναν λόγο για ένα νομοσχέδιο τομή που βάζει τέλος στη μάστιγα του ιδιωτικού χρέους ενώ από την άλλη πλευρά η αντιπολίτευση με επί μέρους αποχρώσεις συνέκλινε στην άποψη πως ανοίγει ο δρόμος όχι μόνο για μαζικούς πλειστηριασμούς αλλά για την υποθήκευση στις τράπεζες των εισοδημάτων μισθωτών και μικρομεσαίων καθώς θα πλέον και τα φυσικά πρόσωπα θα πτωχεύουν όπως οι επιχειρήσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε του νέου πτωχευτικού κώδικα και εξηγώντας γιατί η κυβέρνηση ονομάζει το νομοσχέδιο ως δεύτερη ευκαιρία σημείωσε: «Η μάστιγα του ιδιωτικού χρέους τελειώνει. Δίνουμε τη δυνατότητα να διαγραφούν μέρος των χρεών με απώλεια περιουσίας για να μην ταλαιπωρούνται για μια ζωή οι πολίτες και δεν θα μπορούν να κάνουν μια νέα αρχή»

Παράλληλα υποστήριξε ότι δεν γίνεται με το νομοσχέδιο καμία εκδίωξη από τα σπίτια γιατί δίνεται η δυνατότητα στους πτωχευμένους πολίτες να μισθώσουν το σπίτι και να το ξαναποκτήσουν μόλις ανακάμψουν, κάνοντας λόγο αναγκαία ρύθμιση καθώς το ιδιωτικό χρέος είναι δυσβάσταχτο.

Αναλυτικότερα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε:

«Ερχομαι στο νομοσχέδιο της δεύτερης ευκαιρίας. Θα περιοριστώ σε μερικές διαπιστώσεις που έχουν προκύψει από την εως τώρα συζήτηση.

Είναι νομοσχέδιο τομή. Σημαντική μεταρρυθμιστική παρέμβαση που αφαιρεί από τις πλάτες των πολιτών το βάρος αέναης στασιμοχρεοκοπίας που τους επέβαλλε το υφιστάμενο πλαίσιο. Οι υφιστάμενες ρυθμίσεις δεν αντιμετωπισαν το πρόβλημα. Πίσω από τις ρυθμίσεις Κατσέλη κρύφτηκαν πολλοί κακοπληρωτές. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε τίποτα για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους.

Το πρόβλημα του ιδιωτικού χρέους δεν αφορά μόνο τις τράπεζες. Η μεγάλη έκρηξη ιδιωτικού χρέους επι ημερών ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε ληξιπόρθεσμες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Φορολογικές που πήγαν από τα 71 δις ευρώ το 2014 στα 104 δις ευρώ το 2019 . Και ασφαλιστικές που πήγαν από από τα 13 στα 31 δις ευρώ. Γιατί συνέβη αυτό; Γιατί κύριε Τσίπρα εσείς διαλύσατε την μεσαία τάξη με την πολιτική της εξόντωσης με φόρους και εισφοροεπιδρομές.

Ατομική χρεωκοπία

Κυρία Γεννηματά μέσα στο λόγο σας να αποφεύγετε αναφορές ότι η ΝΔ έχει στόχο να εξοντώσει μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα. Τέτοιες γενικόλογες και ανεδαφικές τοποθετήσεις ας τις αποφεύγετε αν θέλετε να ανακτήσετε την αξιοπιστία του κόμματός σας.

Εσείς (σ.σ. του ΣΥΡΙΖΑ) καταργήσατε την προστασία πρώτης κατοικίας τον Φεβρουάριο του 2019. Και αντικαταστήσατε την οριζόντια κατάργηση με ένα πλαίσιο εξαιρετικά περιοριστικό που αφορούσε υποσύνολο όσων μπορούσαν να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη και αποδείχθη αναποτελεσματικό. Εμείς με το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ προσφέραμε δυνατότητα προστασίας σε συμπολίτες μας αν και τα δάνειά τους δεν είχαν ακόμα κοκκινίσει. Βάλαμε την πρόληψη όχι μόνο την προστασία κόκκινων στεγαστικών δανείων.

Μιλήσατε για την έννοια ατομικής χρεοκοπίας. Αλήθεια τι συμβαίνει σήμερα σε όποιον χρωστά σήμερα περισσότερα από όσα μπορεί να πληρώσει; Υπήρχε και υπάρχει ατομική χρεοκοπία που διαρκεί δεκαετίες ολόκληρες. Μεταφέρει βάρυ σε παιδία και εγγόνια. Αυτή η μάστιγα τώρα τελειώνει. Μετατρέπουμε το τέλος σε μια νέα αρχή και δίνουμε νέα δυνατότητα μέσα από αυτή τη διαδικασια να διαγραφούν χρέη προς το δημόσιο προφανώς με απώλεια κάποιας περιουσίας για να μπει τέλος σε αυτή τη κατάσταση.

"google ad"

Ολες οι χώρες έχουν αντίστοιχο πλαίσιο με αυτό που εισάγουμε. Η πρόβλεψη που υπάρχει στο νομοσχέδιο για επαναγορά πρώτης κατοικίας για συμπολίτες που δεν έχουν δυνατότητα να κρατήσουν για κάποιο μεταβατικό διάστημα την κυριότητα είναι να αποφευχθεί η έξωση.

Έχουμε το θάρρος να προωθήσουμε σε οριζόντια τομή στο ζήτημα ιδιωτικού χρέους. Όχι γιατί μας το επιβάλουν οι πιστωτές γιατί είναι προς όφελος της κοινωνίας και των εργαζόμενων και όσων σήμερα στενάζουν κάτω από το βάρος του ιδιωτικού χρέους».

Οι τράπεζες θα παίρνουν την πρώτη κατοικία

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για «νταλκά» της κυβέρνησης για «το πως θα πτωχεύουν οι Έλληνες και πως θα παίρνουν τη πρώτη κατοικία των πτωχευμένων νοικοκυριών οι τράπεζες».

Από το 2010 και μέχρι να εκλεγείτε καμία άλλη κυβέρνηση δεν κατήργησε τη προστασία της πρώτης κατοικίας. Τον Φλεβάρη του 19, δεν έληξε η προστασία αλλά η  δυνατότητα υποβολής νέων αιτήσεων στο νόμο Κατσέλη. Και αμέσως μετά, τον Μάρτη του 2019 νομοθετήθηκε ο 4605/2019, ο λεγόμενος και Νόμος Φλαμπουράρη, που επίσης παρείχε προστασία. Ο νόμος αυτός καθιέρωνε μία δεσμευτική  για τις τράπεζες λύση ρύθμισης των χρεών που προστάτευε την κύρια κατοικία, με στόχο να λύσει ένα μεγάλο μέρος του προβλήματος σε σύντομο χρονικό διάστημα και κατά το δυνατόν χωρίς δικαστήρια, είπε.

«Μας λέτε, παραλάβατε τη χώρα χωρίς προστασία της πρώτης κατοικίας. Και παράλληλα μας λέτε ότι εμείς είχαμε δεσμευτεί στους δανειστές για την μελλοντική κατάργηση της. Και τα δυο μαζί δεν γίνεται: Ή θα λέτε ότι την είχαμε καταργήσει ήδη, άρα τι να δεσμευτούμε;» είπε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε τη δέσμευση της κυβέρνησης προς τους θεσμούς τον Νοέμβριο του 2019 ότι «θα εξασφαλιστεί η ελεύθερη αναγκαστική εκτέλεση κατά κάθε ασφάλειας που παρασχέθηκε για παροχή δανείων, συμπεριλαμβανομένης της πρώτης κατοικίας. Και λίγους μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο του 2020 στη νέα έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας, για να δούμε τι δεσμευθήκαν οι Μητσοτάκης και Σταικούρας : Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν, δηλώνουν εκ νέου τη δέσμευσή τους, ότι η προστασία της πρώτης κατοικίας θα λήξει τον Απρίλιο του 2020.

Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς είπε ότι  έγιναν πλειστηριασμοί,  κατά τη διάρκεια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ , αλλά έγιναν γι’ αυτούς που αφού φέσωσαν τις επιχειρήσεις τους, ζούσαν ζωή πλουσιοπάροχη. Με τα λεφτά στο εξωτερικό και με τις βίλες, τα κότερα, τα σκάφη άθικτα στο εσωτερικό.  Έγιναν πλειστηριασμοί γι’ αυτούς που χρωστούσαν εκατομμύρια και δεν τους άγγιζε κανείς.Η πρώτη κατοικία ήταν επί των ημερών μας θεσμικά και νομικά πάντοτε κατοχυρωμένη».

Μαζική αλλαγή τίτλων ιδιοκτησίας

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με τον νέο νόμο πτωχεύουν όλοι, ένα νοικοκυριό, όπως μια επιχείρηση κι ένας μισθωτός και ένας έμπορος, προσθέτοντας ότι δεν στοχεύεται μόνο στην πρώτη κατοικία αλλά και σε μισθούς και επιδόματα.

Χαρακτήρισε τον νόμο σκληρό και ανελασιτικό και ζήτησε να υπάρξει με διαδικασίες fast track μαζική αλλαγή τίτλων ιδιοκτησίας.

Είπε ότι η ΝΔ είναι ο μεγαλύτερος στρατηγικός κακοπληρωτής στη χώρα προσθέτοντας ότι καμία κυβέρνηση και κανένας πρωθυπουργός δεν κατάφεραν να διαλύσουν τόσα πολλά σε τόσο λίγο χρόνο.

Δεσμεύτηκε, ανεξάρτητα, όπως είπε από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας να μην αφήσουμε αυτή την αδικία να συνεχιστεί. Είναι ντροπή εν μέσω πανδημίας ενώ στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναστέλλουν πτωχεύσεις και ρευστοποιήσεις, εδώ να εφαρμόζετε μνημόνια χωρίς μνημόνιο.

Δεσμευόμαστε ότι ο πρώτος νόμος που θα καταργηθεί μόλις επανέλθουμε στη διακυβέρνηση του τόπου θα είναι αυτός είπε χαρακτηριστικά. 

Έρχονται μαζικοί πλειστηριασμοί

Η Φώφη Γεννηματά  από την πλευρά της έκανε λόγο για νομοσχέδιο που υπαγόρευσαν οι τράπεζες και εκτίμησε ότι έρχονται μαζικοι πλειστηριασμοί.

Συγκεκριμένα η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ανέφερε:

«Δημιουργείτε ερείπια στην οικονομία, έχετε στόχο να εξαφανίσετε μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες. Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι ζουν με το επίδομα φτώχειας των 534 ευρώ.
Το 73% των εργαζομένων παίρνει μισθούς κάτω των 1.000 ευρώ. Το 12% λαμβάνει το πολύ 200€. Εκεί οδηγεί το δόγμα μισός μισθός -μισή δουλειά που εφαρμόζετε με το πρόγραμμα Συνεργασία. Μόνο μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου του 2020, χάθηκαν 190.000 θέσεις εργασίας.

Σήμερα δεν υπάρχει πια καμιά προστασία για την πρώτη κατοικία, αφού πριν από λίγους μήνες έληξε οριστικά κάθε παράταση αναστολών πλειστηριασμών και δεν φέρνετε ρύθμιση. Μιλάει ο κ. Τσίπρας για προστασία της πρώτης κατοικίας, όταν ο ίδιος και ο κ. Τσακαλώτος, που φώναζαν κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη, κατήργησαν το ν. 3869/2010 του ΠΑΣΟΚ και προχώρησαν σε 25.000 πλειστηριασμούς. Άνοιξαν κι εδώ το δρόμο στον κ. Μητσοτάκη.

Υπαγόρευσαν οι τράπεζες και τα funds

Πώς θα προστατευθούν κ. Πρωθυπουργέ όσοι άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους από πραγματική αδυναμία να ανταποκριθούν; Ο πτωχευτικός κώδικας ορίζει ως όριο ακόμα και για να μπορέσει να γίνει κάποιος ενοικιαστής στο ίδιο του σπίτι, 900 ευρώ οικογενειακό μηνιαίο εισόδημα.

Δηλαδή ένα ζευγάρι εργαζομένων πχ στον τουρισμό που σήμερα εδώ και μήνες ζουν με το επίδομα των 534 ευρώ δεν πληρούν τις προϋποθέσεις και θα χάσουν το σπίτι τους. Τους τελευταίους μήνες έχουν αυξηθεί οι εργαζόμενοι που δουλεύουν με 200 ευρώ. Ρωτώ λοιπόν την κυβέρνηση και τον κ. Μητσοτάκη: ένας εργαζόμενος με 200 ευρώ, τι ακριβώς θα κάνει για να σώσει το σπίτι του;

Πώς μπορεί να ανταπεξέλθει στους δύσκολους όρους που θέτει ο νόμος σας; Σε όλα αυτά τα ερωτήματα η απάντηση είναι η ίδια. Αδιαφορία και αναλγησία. Οδηγείτε σε μαζικούς πλειστηριασμούς. Δεν προστατεύετε την πρώτη κατοικία.

Δεν δίνετε δεύτερη ευκαιρία στους έντιμους επιχειρηματίες. Αφήνετε τους αδύναμους δανειολήπτες βορά στις τράπεζες. Μετατρέπετε στην καλύτερη περίπτωση τους ιδιοκτήτες σε ενοικιαστές του σπιτιού τους. Δίνετε τη χαριστική βολή στη μεσαία τάξη και τους πιο αδύνατους. Με ένα νομοσχέδιο που σας υπαγόρεψαν οι Τράπεζες και τα Funds».

Ολοκληρώνει το έγκλημα

Σφοδρή επίθεση σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο ΚΙΝΑΛ εξαπέλυσε ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας για «τη θηλιά που βάλατε στο λαιμό των λαϊκών νοικοκυριών» τονίζοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο η υπερψήφιση της πρότασης μομφής κατά του Χρήστου Σταϊκούρα είναι μομφή κατά όλων των κυβερνήσεων της τελευταίας 10ετίας που διόγκωσαν το ιδιωτικό χρέος.

«Το ΚΚΕ καταψηφίζει στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών καταψηφίζει συνολικά την πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και εκείνα τα κόμματα που προσχεδίασαν το έγκλημα σε βάρος της λαϊκής περιουσίας. Αυτό τον ξεκάθαρο χαρακτήρα έχει σήμερα η ψήφος μας» σημείωσε ο κ. Κουτσούμπας

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ προσχέδιασε και η ΝΔ ολοκληρώνει το έγκλημα με το νέο πτωχευτικό κώδικα» ενώ και «το ΚΙΝΑΛ έχει βάλει το χεράκι του».

«Είστε βαθιά γελασμένοι αν νομίζετε ότι με μια βολική μεταξύ σας αντιπαράθεση, θα θολώσετε τη στρατηγική σας σύμπλευση, ότι θα κουκουλώσετε τις ευθύνες σας για το έγκλημα» είπε ο κ. Κουτσούμπας και σημείωσε ότι είναι θράσος της κυβέρνησης της ΝΔ να παρουσιάζει τον πτωχευτικό κώδικα ως δεύτερη ευκαιρία.

Δεύτερη ευκαιρία για νέα ληστεία

«Για πρώτη φορά καθιερώνετε την πτώχευση φυσικού προσώπου. Για πρώτη φορά στα χρονικά ο μισθωτός, ο ελεύθερος επαγγελματίας και ο αγρότης χάνει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται τα εισοδήματά του. Το έγκλημα ολοκληρώνεται» σημείωσε ο γραμματέας του ΚΚΕ και υπογράμμισε ότι με τις διατάξεις του νέου πτωχευτικού κώδικα οι κόποι μιας ζωής, για τρία χρόνια θα περνούν στα χέρια των πιστωτών για την αποπληρωμή των χρεών του, ενώ οι πτωχευμένοι θα ζουν 570-600 ευρώ για μια τριετία όπως ορίζει ο νέος κώδικας.

«Πρακτικά για μια τριετία θα δουλεύει κάποιος για την τράπεζα. Ο πτωχευμένος απειλείται και με ποινή φυλάκισης. Αυτό το αίσχος βαφτίζετε ως δεύτερη ευκαιρία; Μόνο στο κράτος και στις τράπεζες δίνετε δεύτερη ευκαιρία για να ξαναληστέψουν τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Εκποιείται η πρώτη κατοικία» ανέφερε ο κ. Κουτσούμπας.

Χαρακτήρισε προκλητικό και απαράδεκτο ότι οι χρεωμένοι ιδιοκτήτες θα μετατρέπονται για 12 χρόνια για ενοικιαστές στα σπίτια τους.

«Το έγκλημα σε βάρος των υπερχρεωμένων νοικοκυριών εξελίσσεται εδώ και μια 10ετία» επεσήμανε ο γραμματέας του ΚΚΕ και πρόσθεσε ότι η ΝΔ το πάει παραπέρα:

«Μετατρέπετε το μισθωτό σε δούλο της τράπεζας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας.

Χαριστική βολή στην πρώτη κατοικία

Ο κ. Κουτσούμπας επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι θεσμοθέτησε τους ηλεκτρονικούς πληστειριασμούς και το ιδιώνυμο, ενώ η ΝΔ «το τερματίζει».

«Η κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας έχει και την υπογραφή του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ μπορεί να περηφανεύεται ότι έδωσε τη χαριστική βολή στην πρώτη κατοικία» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

«Η όλη συζήτηση περιστρέφεται γύρω από τα κόκκινα δάνεια, ενώ ο νέος πτωχευτικός κώδικας αφορά το σύνολο του ιδιωτικού χρέους. Γιατί δεν αναδεικνύετε αυτή την πλευρά; Γιατί αποκαλύπτει τις ευθύνες όλων σας, για την υπερχρεώση και την υπερφορολόγηση των λαϊκών στρωμάτων. Γι’ αυτό αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη τους» παρατήρησε ο κ. Κουτσούμπας σημειώνοντας ότι 6 στις 10 φορολογικές δηλώσεις έχουν εισοδήματα χαμηλότερα από 10.000 ευρώ.

Μεγάλη ευκαιρία στο κεφάλαιο

Ο γραμματέας του ΚΚΕ μίλησε για «μεγάλη ευκαιρία» που δίνει η κυβέρνηση στο τραπεζικό κεφάλαιο  προκειμένου να βγάλει στο σφυρί όλα τα αξιόλογα ακίνητα.

«Πραγματική ανάσα μπορεί να δώσει μόνο η πρόταση νόμου του ΚΚΕ που την απορρίπτετε όλοι γιατί άλλα συμφέροντα υπηρετείτε» είπε ο κ. Κουτσούμπας σημειώνοντας ότι αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε «άμεσο κούρεμα των οφειλών για χρέη σε τράπεζες και κράτος, αντί για ανάσα στα λαϊκά νοικοκυριά χορηγεί τεράστιες μπουκάλες οξυγόνου σε τράπεζες και μεγάλους επιχειρηματίες».

Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε ότι ο πτωχευτικός κώδικας δίνει στους τραπεζίτες και τους ολιγάρχες  τη δυνατότητα να βάλουν στα χέρι την περουσία των μικρομεσαίων.

«Την περιουσία των μικρομεσαίων δεν θα την δημεύσουν οι κομμουνιστές αλλά οι τραπεζίτες με φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης μιλώντας για ειρωνία της ιστορίας και παράλληλα τόνισε ότι με αυτόν τον πτωχευτικό κώδικα θα επέλθει γενικευμένη λεηλασία ιδιωτικού πλούτου από ξένα ταμεία, μέσω του υπερταμείου.

Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Βαρουφάκης έκανε λόγο για μαζική μεταβίβαση ιδιωτικής περιουσίας που υπώνει νέα τείχη στη χρεοδουλοπαροικία της Ελλάδας.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...