Πυρά Ξανθού κατά Μητσοτάκη: Το «σπεύδε βραδέως» δεν η κατάλληλη συνταγή για τη διαχείριση της πανδημίας

Κανένα σχόλιο

Με αιχμηρό τρόπο σχολίασε τα όσα είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού στη χώρα, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός.

Ο Α. Ξανθός άσκησε κριτική στην άποψη του κ. Μητσοτάκη ότι «όποιος βιάζεται σκοντάφτει» όσον αφορά στους εμβολιασμούς, αλλά και στα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, σχετικά με τις προτάσεις Τσίπρα για τα εμβόλια.

Αναλυτικά, ο Α. Ξανθός δήλωσε:

"Sponsored links"

Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα έκρινε ικανοποιητικό το ρυθμό εμβολιασμού στη χώρα. Και για να το τεκμηριώσει καλύτερα θυμήθηκε λαϊκές ρήσεις («όποιος βιάζεται σκοντάφτει») . Μόνο που το «σπεύδε βραδέως» – αυτό δηλαδή που συμβαίνει – δεν η κατάλληλη συνταγή για τη διαχείριση της πανδημίας και τη γρήγορη επίτευξη συλλογικής ανοσίας μέσω των εμβολίων.

Εξαρτάται βέβαια που είναι ο «πήχης» των προσδοκιών. Αν ανακαλέσουμε στη μνήμη μας τις μεγαλοστομίες για 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα, το στόχο των περίπου 200.000 εμβολιασμών μηνιαίως (αν και μετά βίας γίνονται 8.000 τη μέρα) που μας παρουσίασε σήμερα ο Πρωθυπουργός, δεν τον λες και πολύ φιλόδοξο.

Το πιο ενοχλητικό όμως στις σημερινές δηλώσεις, ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου στην πρόταση Τσίπρα να δεσμευτούν οι πατέντες των εμβολίων από την ΕΕ για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις, μέσα από την επιτάχυνση της παραγωγής και διάθεσης τους σε όλα τα κράτη-μέλη.

Πώς θα αντιμετωπιστεί ο «εθνικισμός» των εμβολίων

Μας είπε ο κ. Ταραντίλης ότι ανάλογη θέση εξέφρασε ο κ. Μητσοτάκης σε άρθρο του την άνοιξη. Τότε δεν υπήρχαν εμβόλια ούτε είχε παρατηρηθεί η αδυναμία των κατασκευαστριών εταιρειών να ανταποκριθούν στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια ζήτηση.
Τώρα λοιπόν που έχουμε πρόβλημα, το οποίο αδιαμφισβήτητα έχει σχέση με την προστασία της πατέντας, περιμένουμε να δούμε μια σοβαρή πρωτοβουλία της κυβέρνησης στην κατεύθυνση αυτή. Να διεκδικήσει δηλαδή μαζί με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου – αξιοποιώντας για παράδειγμα τη «συμμαχία της Βαλέττα» στην οποία πρωταγωνίστησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ- την υπέρβαση του καθεστώτος της πατέντας για τα νέα ασφαλή και αποτελεσματικά εμβόλια, οποιασδήποτε προέλευσης.
Αυτή είναι η μόνη έμπρακτη απάντηση στον «εθνικισμό» των εμβολίων, ο οποίος θα ενισχυθεί λόγω των σοβαρών ελλείψεων που υπάρχουν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στις περισσότερες χώρες του Τρίτου Κόσμου.

Στα : Ελλαδα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις