13.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Πόσο θα πρέπει να «χρεώνεται» το CO2;

Ημερομηνία:

Η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα προκαλεί τεράστιες ζημιές στον πλανήτη: αύξηση της θερμοκρασίας, ξηρασία και πλημύρες.Θα μπορούσε η φορολόγηση του CO2 να φέρει τη λύση; Οι συζητήσεις στη Γερμανία έχουν ανάψει.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Περιβάλλοντος η εκπομπή από την καύση ενός τόνου διοξειδίου του άνθρακα μπορεί να προκαλέσει ζημίες ύψους σχεδόν 640 ευρώ. Ένα τόνος παράγεται από το μέσο αυτοκίνητο στον αυτοκινητόδρομο, καταναλώνοντας 325 λίτρα ντίζελ. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 4.600 χιλιόμετρα. Το κόστος βέβαια, καθώς και τις περιβαλλοντικές ζημιές που θα επιβαρύνουν την επόμενη γενιά.

Επιστήμονες ζητούν εδώ και χρόνια την υιοθέτηση ενός λεγόμενου φόρου CO2.Η ιδέα πίσω από αυτό συνοψίζεται στο ότι ο ρυπαίνων πληρώνει.

Στη Γερμανία η συζήτηση έχει ανάψει: «Το τίμημα για την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να αυξηθεί το συντομότερο και να είναι τόσο υψηλό, όσο το κόστος που προκαλεί στο περιβάλλον για τις επόμενες γενιές», είναι η απαίτηση του κινήματος νεολαίας ‘Fridays for Future’. Και αυτό, όπως υποστηρίζουν, δεν ισχύει μόνο σε επιχειρήσεις παραγωγής ενέργειας, αλλά και σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα, αεροπορικές μετακινήσεις ή μετακινήσεις με αυτοκίνητο από ιδιώτες.

Φορολογικές ελαφρύνσεις ως αντίτιμο

Πολλοί πολιτικοί στη Γερμανία συμφωνούν με τους επιστήμονες και τους ακτιβιστές, ότι επιβολή φόρου στην εκπομπή CO2 μπορεί να είναι ένα σημαντικό λιθαράκι για την προστασία του περιβάλλοντος. «Πρόκειται για ένα θέμα, το οποίο απασχολεί όλα τα εμπλεκόμενα υπουργεία την περίοδο αυτή», ανέφερε κυβερνητικός εκπρόσωπος τύπου στην Deutsche Welle.

Παρόλα αυτά, μεγάλο ποσοστό, γύρω στο 62% της γερμανικής κοινής γνώμης που είναι ευαισθητοποημένο σε θέματα περιβάλλοντος, διαφωνεί με την εισαγωγή ενός τέτοιου φόρου. Για τους ειδικούς είναι μία απόφαση που πρέπει να φέρει σε ισορροπία με τις κοινωνικά ασθενέστερες ομάδες με την μείωση άλλων φόρων.

Φόροι  στην κατανάλωση ρύπων υπάρχουν ήδη σε αρκετές χώρες. Στην Ελβετία το τίμημα ανά τόνο υπολογίζεται σε 100 ευρώ. Τα 2/3 αυτών επιστρέφονται άμεσα τελικά στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, το 1/3 έμμεσα, μέσω προγραμμάτων και επιχορηγήσεων. Την κορυφή στη φορολόγηση της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα κατέχει η Σουηδία, με 140 ευρώ ανά τόνο. Βέβαια και σε αυτή την περίπτωση μειώθηκαν σταδιακά άλλοι φόροι και επήλθαν έτσι ελαφρύνσεις στους πολίτες.

Ανκε Ράσπερ

Επιμέλεια: Χρύσα Βαχτσεβάνου

dw.com

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ