20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Πότε θα λειτουργήσουν τα σχολεία;

Ημερομηνία:

Η προκήρυξη των εκλογών σαφώς είναι θέμα της κυβέρνησης και του πολιτικού κόσμου εν γένει. Όμως, κυβέρνηση και αντιπολίτευση οφείλουν να διασφαλίσουν την ομαλή λειτουργία των σχολείων, καθώς είμαστε μόλις λίγες μέρες πριν την έναρξη του νέου σχολικού έτους. Οι κενές θέσεις εκπαιδευτικών φτάνουν τις 25.000 (372 τουλάχιστον στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση των Χανίων), ενώ εκκρεμούν μεταθέσεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων, αποσπάσεις και διορισμοί.

Με βάση τη νομοθεσία, μετά την προκήρυξη των εκλογών δεν επιτρέπονται οι «υπηρεσιακές μεταβολές» στο δημόσιο, δηλαδή μεταθέσεις, αποσπάσεις, διορισμοί μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Κι αυτή η απαγόρευση ισχύει μέχρι την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης, ενώ, πρακτικά, θα χρειαστεί επιπλέον χρόνος ενημέρωσης της νέας (εάν υπάρξει) πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου μέχρι τη λήψη και την υλοποίηση αποφάσεων για κάλυψη κενών θέσεων στα σχολεία.

Συνεπώς, εάν οι εκλογές γίνουν στις 20 ή 27 Σεπτεμβρίου, κάλυψη κενών θέσεων εκπαιδευτικών στα σχολεία με διορισμούς μονίμων ή αναπληρωτών εκπαιδευτικών, δεν πρόκειται να γίνει πριν από τα μέσα Οκτωβρίου. Όμως τα σχολεία ανοίγουν την 1η Σεπτεμβρίου και τα μαθήματα ξεκινάνε στις 11 Σεπτεμβρίου.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση (και πρώτα εννοείται η κυβέρνηση που έχει την εξουσία στα χέρια της) λοιπόν πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην αφήσουν να «πάει πίσω» με ελλείψεις και κενά στα σχολεία έναν ολόκληρο μήνα το σχολικό έτος.

Η λύση είναι να προχωρήσει το Υπουργείο και η κυβέρνηση άμεσα, μέσα στις επόμενες ημέρες, πριν την προκήρυξη των εκλογών, σε διορισμούς μονίμων κι αναπληρωτών εκπαιδευτικών για την κάλυψη των κενών θέσεων στα σχολεία. Εάν αυτό δε γίνει, τα σχολεία θα υπολειτουργούν τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Οκτώβρη, καθώς:

  • Δε θα λειτουργήσουν παρά ελάχιστα τμήματα στα ολοήμερα σχολεία.
  • Δε θα λειτουργήσουν σχολεία κι υποστηρικτικές δομές για παιδιά με ειδικές ανάγκες και σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες.
  • Δε θα λειτουργήσουν τμήματα υποδοχής παλιννοστούντων και μεταναστών αλλά και ενισχυτική διδασκαλία για αδύνατους μαθητές.
  • Θα υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων (ξένων γλωσσών, γυμναστικής, μουσικής, καλλιτεχνικών κ.ά).
  • Θα λειτουργούν πληθωρικά τμήματα σε βάρος της ποιότητας του μαθήματος αυξάνοντας παράλληλα κρούσματα βίας και σχολικού εκφοβισμού.

Σε αυτό το σοβαρό θέμα με τις ελλείψεις εκπαιδευτικών προστίθεται η κατακόρυφη μείωση των δαπανών για την Παιδεία και για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων. Επιπρόσθετα, καινοτόμοι θεσμοί όπως η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση είναι στον «αέρα», ενώ τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης έχουν να λάβουν κρατική επιχορήγηση από το 2012 κι ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει πότε θα ξεκινήσει η επιχορήγηση με ευρωπαϊκά κονδύλια, που η προηγούμενη κυβέρνηση δήλωνε ότι έχει διασφαλιστεί για την περίοδο 2014 – 2020.

Είναι καιρός, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος να συνειδητοποιήσει ότι η Δημόσια Δωρεάν Παιδεία δεν μπορεί να θυσιάζεται στο βωμό της μνημονιακής πολιτικής και της αποπληρωμής των δανείων. Ακόμη και με βάση τη διεθνή νομοθεσία, τη χάρτα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, ένα κράτος οφείλει πρώτα να διασφαλίζει τη λειτουργία στοιχειωδών θεσμών – δικαιωμάτων όπως η Παιδεία και η Υγεία για τους πολίτες του, κι ύστερα να ασχολείται με την όποια αποπληρωμή δανείων κι άλλων υποχρεώσεων.

Φώτης Ποντικάκης

Μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...