16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Πώς Βουλή και Κωνσταντοπούλου διεκδικούν ενεργά τις Γερμανικές Αποζημιώσεις

Ημερομηνία:

Στην ανακοίνωση προώθησης συγκεκριμένων δράσεων με στόχο την ενεργοποίηση της κοινοβουλευτικής διπλωματίας ως μέσο για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών προχώρησε σήμερα η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντόπουλου.

Όπως υπογράμμισε η κ. Κωνσταντοπούλου κατά την ενημέρωση των μελών της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών, υπάρχει ένθερμη ανταπόκριση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και σε επίπεδο εξω-ευρωπαικών χωρών, κάτι το οποίο, σύμφωνα με την Πρόεδρο, “θα αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια της Επιτροπής”.

Υπενθυμίζεται ότι η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε μια σειρά συναντήσεων με Πρέσβεις σήμερα αλλά και κατά την προηγούμενη εβδομάδα.

«Σε όλους έθεσα το θέμα της διεκδίκησης αυτής και υπογράμμισα ότι κατατάσσεται στα πρώτα σε ιεράρχηση ζητήματα κοινοβουλευτικής Διπλωματίας καθώς και ότι προσδοκούμε τη συνδρομή και τη συστράτευσή τους. Θέλω να σας μεταφέρω ότι από όλους η ανταπόκριση ήταν ένθερμη και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε επίπεδο εξω-ευρωπαικών χωρών», είπε χαρακτηριστικά.

Στο Μαουτχάουζεν η Ζωή Κωνσταντοπούλου στις 10 Μαΐου

Στο χιτλερικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν, στην Αυστρία, θα μεταβεί στις 10 Μαΐου η Ζωή Κωνσταντοπούλου, για την ετήσια εκδήλωση μνήμης προς τιμήν των θυμάτων του ναζισμού.

Όπως είπε η Πρόεδρος της Βουλής ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, κατά την εκεί παρουσία της «θα υπογραμμίσει το έργο και την ενεργοποίηση της Επιτροπής της Βουλής».

Η μεγάλη εκδήλωση στις 27 Απριλίου

Σύμφωνα με τα όσα είπε η κ. Κωνσταντόπουλου, η Επιτροπή, έλαβε την ομόφωνη απόφαση να αποδεχθεί πρόταση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τη συνδιοργάνωση μεγάλης εκδήλωσης που θα διεξαχθεί στις 27 Απριλίου του 2015.

Το θέμα της εν λόγω εκδήλωσης είναι: «Κλείνουμε τις πληγές του παρελθόντος, χτίζουμε το μέλλον χωρίς φασισμό, σώζουμε τη μνήμη 40.000 εκτελεσθέντων, 300.000 νεκρών από πείνα, 210.000 ομήρων εργατών, σκλάβων, 63.000 Ελλήνων Εβραίων θυμάτων του ολοκαυτώματος, 84 μαρτυρικών πόλεων και χωριών, 1.170 κατεστραμμένων πόλεων και χωριών. Δεν ξεχνάμε 401.000 γκρεμισμένα σπίτια, 1,2 εκ. άστεγους, 906 βυθισμένα εμπορικά πλοία, 129 γκρεμισμένες γέφυρες, 298.753 τόνους ορυκτούς πλούτου και τους εκατοντάδες κλεμμένους αρχαιολογικούς θησαυρούς. Διεκδικούμε τις οφειλές της Γερμανίας, πολεμικές επανορθώσεις, αποζημίωση θυμάτων, αποπληρωμή κατοχικού δανείου, επιστροφή αρχαιολογικών θησαυρών».

Στην εκδήλωση θα μετέχουν επίσης το Υπουργείο Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων, το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Οικονομίας Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού ενώ, όπως διευκρίνισε η Πρόεδρος της Βουλής «η συνδιοργάνωση δεν θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της Βουλής».

Παρούσα και στην Αρμενική Βουλή

Σε ειδική εκδήλωση της Αρμενικής Βουλής για τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την Γενοκτονία των Αρμενίων θα παρευρεθεί την επόμενη εβδομάδα η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Όπως τόνισε η ίδια: «Το αντικείμενο της διακοινοβουλευτικής εκδήλωσης που θα γίνει θα είναι η συστράτευση των Κοινοβουλίων κατά του εγκλήματος της Γενοκτονίας. Νομίζω ότι είναι μια καλή ευκαιρία εκεί να σηματοδοτήσουμε ότι η μάχη κατά των εγκλημάτων της ανθρωπότητας, των διεθνών εγκλημάτων και κατά της Γενοκτονίας περιλαμβάνει ακριβώς και την ενεργοποίηση διεκδικήσεων όπως οι διεκδικήσεις των Γερμανικών οφειλών εκ μέρους του Ελληνικού Κοινοβουλίου».

"google ad"

Στη Ρώμη το Μάιο

Το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων θα θέσει η Πρόεδρος της Βουλής και κατά τη συμμετοχή της στη διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη στις 20-21 Μαΐου.

Στην ίδια διάσκεψη, η Πρόεδρος θα ενημερώσει και για τη σύσταση και λειτουργία της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους.

koutipandoras.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πλήρωσε μεγαλοεπιχειρηματίας την εγγύηση αξιωματούχου του ΟΣΕ;

του Μανώλη Κοττάκη Με τον καπετάνιο του πλοίου, ο οποίος...

Απέραντη θλίψη στα Ανώγεια την 49χρονη μητέρα που “έσβησε” ξαφνικά

Βαθύτατη θλίψη σκόρπισε σήμερα στα Ανώγεια η είδηση του πρόωρου και...

Βοήθεια από την Κρήτη για τους γύπες της ηπειρωτικής Ελλάδας

Τρεις νεαροί γύπες με προέλευση από την Κρήτη απελευθερώθηκαν...