14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Πώς θα γίνει η αποθήκευση και η διανομή των εμβολίων στην Κρήτη – Άγνωστη η χρονική διάρκεια της διαδικασίας

Ημερομηνία:

Λίγες πληροφορίες και πολλά μυστικά είχε η συνέντευξη τύπου που δοθηκε σήμερα διαδικτυακά από τη Διοίκηση και τη Διεύθυνση του Συνεταιρισμού Φαρμοκοποιών Αιγαίου και Κρήτης με θέμα την αποθήκευση και τη διανομή των εμβολίων Covid-19 στην Περιφέρεια Κρήτης.

Στη συνέντευξη συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΣΗΦΑΚ κ. Απόστολος Γενετσάκης και ο Γενικός Διευθυντής του ΣΗΦΑΚ κ. Δημήτρης Αλιμπέρτης.

Ο κ. Γενετσάκης σταθηκε στις δυνατότητες του Συνεταιρισμού Φαρμακοποιών που είναι υψηλές και τους επιτρέπουν μέσω των υποδομών που εχουν να διακινήσουν με ασφάλει το εμβόλιο σε κάθε απομακρυσμένο σημείο του νησιού. Όπως ειπε ο κ. Γενετσάκης, «είμαστε από τις πρώτες αποθήκες πανελλαδικά που λειτουργεί με iso. Έχουμε την ικανότητα και τον εξοπλισμό για να φτάσουν τα εμβόλια γρήγορα και έγκαιρα στον πληθυσμό.

Από την πλευρά του ο κ. Αλιμπέρτης είπε οτι:

«Στην Ελλάδα στήνεται ένα τεράστιο σύστημα που όμοιό του δεν έχει ξαναγίνει ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες. Πρόκειται για μία τεράστια προσπάθεια, για μια συνεργασία μεταξύ διαφορετικών Υπουργείων, της Πολιτικής Προστασίας, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Δυνάμεων Ασφαλείας.

Εμείς, αναλάβαμε τη φύλαξη των εμβολίων σε ένα ιδιαίτερο σημείο. Θα υπάρχει απόλυτη ασφάλεια, όλες οι προδιαγραφές. Ήδη, είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε τα εμβόλια. Είμαστε η μοναδική ομάδα που δε θα αναλάβει μόνο τη φύλαξη αλλά και τη διανομή.Εφόσον ο συντονισμος με τις ΔΥΠΕ και τις μονάδες εμβολιασμου γίνει όπως πρέπει, όλα θα πάνε καλά»

Σε ερωτήσεις που έθεσαν οι δημοσιογράφοι λίγες ουσιαστικές απαντήσεις δόθηκαν.

Τα εμβόλια αναμένεται να φτάσουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα όμως δε γνωστοποιήθηκε με ποιο τρόπο θα φτάσουν, ούτε κάποιο σημείο της διαδικασίας.

Η τοποθεσία φύλαξης είναι μυστικη και δε θα επιτραπεί η επίσκεψη τους ούτε από δημοσιογραφους, για λόγους ασφαλείας.

Σε ερώτηση του «Α.τ.Κ.» για το αν οι δομές που θα δημιουργηθούν θα παραμείνουν μόνιμα στο νησί για το ενδεχόμενο επανάληψης της διαδικασίας του εμβολιασμου τον επόμενο χρόνο ή τους επόμενους μήνες, είπαν ότι δε μπορουν να γνωρίζουν.

Στην πραγματικότητα, όπως ειπώθηκε, η διαδικασία είναι άγνωστης χρονικής διάρκειας αφού δεν είναι γνωστός ο αριθμός των εμβολίων που θα φτάσουν, ούτε ποια εμβόλια ποιων εταιρειών θα χρησιμοποιηθούν.

Η αρχική συμφωνία είναι για το εμβόλιο της Pfizer, όμως θα διατεθούν και εμβόλια της Moderna και της Astra Zeneca, όχι όμως το Sputnik, το εμβόλιο που παρασκευάστηκε στη Ρωσία. Για τα εμβόλια της Moderna και της Astra Zeneca δε χρειάζονται ειδικές εγκαταστάσεις οποτε η διαδικασία θα είναι πιο απλή.

Τέλος, όπως ειπώθηκε, τα εμβόλια στην Κρήτη θα φτάσουν σε ειδικά iso boxes με παγοκύστες και ειδικό καταγραφικό θερμοκρασίας. Η μεταφορά τους στις διάφορες περιοχές της Κρήτης θα γίνεται με ειδικά φορτηγά ψυγεία που διαθέτει ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών. Από τη στιγμή που τα εμβόλια βγουν από τη βαθιά κατάψυξη, μπορούν να διατηρηθούν επί 5 μέρες σε απλό ψυγείο και σε θερμοκρασίες 2 έως 8 βαθμών Κελσίου.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ