Πώς θα ξέρεις αν η θάλασσα είναι κατάλληλη για κολύμπι

Κανένα σχόλιο

Υπάρχουν έξι βασικές ενδείξεις που μπορούν να σε βοηθήσουν να ξεχωρίσεις εύκολα αν η παραλία που διάλεξες είναι κατάλληλη ή όχι για κολύμβηση.

H ρύπανση της θάλασσας διακρίνεται σε δύο κατηγορίες: την οργανική (μικροοργανισμοί, βακτήρια κτλ.) και τη χημική (απόβλητα εργοστασίων, πετρέλαια κτλ.), που είναι και η χειρότερη. Oπτικά μπορούμε να διακρίνουμε κυρίως την οργανική.

Υπάρχουν έξι βασικές ενδείξεις που μπορούν να σε βοηθήσουν να ξεχωρίσεις εύκολα αν η παραλία που διάλεξες είναι κατάλληλη ή όχι για κολύμβηση.

"Sponsored links"

Σημάδια καθαρής θάλασσας:

Η παρουσία λιβαδιών

Η παρουσία λιβαδιών Ποσειδωνίας «δείχνει» καλά οικοσυστήματα. Αυτά τα παραγωγικά οικοσυστήματα, γνωστά και ως φυκιάδες, στηρίζουν εξαιρετική βιοποικιλότητα, καθώς σε αυτά έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1.000 είδη πανίδας και 300 είδη χλωρίδας. Το ενδημικό στη Μεσόγειο είδος Posidonia oceanica που σχηματίζει τα θαλάσσια λιβάδια είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο σε ανθρωπογενείς επιδράσεις, καθώς επίσης και στη θαλάσσια ρύπανση. Γι’ αυτό τον λόγο η παρουσία υγιών λιβαδιών Ποσειδωνίας σε μια περιοχή είναι δείκτης της καλής κατάστασης του οικοσυστήματος. Ένα θαλάσσιο λιβάδι θα το παρατηρήσουμε καθώς κολυμπάμε ή καταδυόμαστε σε παράκτια νερά ή μπορεί να δούμε το παλιό φύλλωμά του που βγάζουν οι φουρτούνες του χειμώνα στις παραλίες.

Τα καφέ παράκτια φύκη

Τα καφέ παράκτια φύκη «μιλούν» για καθαρά νερά

Αχινοί

Τα δύο είδη αχινών που συναντάμε στα παράκτια νερά (ο μαύρος αχινός Arbacia lixula και ο λίγο μεγαλύτερος Paracentrotus lividus, που συνήθως έχει χρώμα καφέ ή μοβ) είναι είδη ευαίσθητα στη ρύπανση και η παρουσία τους καταδεικνύει καθαρά νερά.

Φύκη – Ποια δείχνουν καθαρή θάλασσα και ποια βρόμικη

"Sponsored links"

Τα φύκη καθώς είναι προσκολλημένα σε βράχια και τον θαλάσσιο πυθμένα επηρεάζονται άμεσα από αλλαγές στην ποιότητα του νερού και συνεπώς αποτελούν εξαιρετικούς βιοδείκτες. Κάποια είδη φυκών αναπτύσσονται αποκλειστικά σε καθαρά νερά και εξαφανίζονται όταν ξεκινήσει να υπάρχει κάποια πηγή μόλυνσης ή ρύπανσης, ενώ άλλα είδη αναπτύσσονται όπου υπάρχει μόλυνση.

Συνήθως η παρουσία καφέ φυκών στα παράκτια νερά αποτελεί ένδειξη καθαρότητας της θάλασσας, όπως για παράδειγμα τα φύκη του είδους Cystoseira που σχηματίζουν «μικρά θαμνάκια» πάνω στα βράχια σε σχετικά ρηχά νερά.

Προσοχή: Τα πράσινα φύκη συνήθως τα συναντάμε σε ρυπαρά νερά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα είδη του γένους Ulva (το λεγόμενο μαρούλι της θάλασσας) και Enteromorpha (μοιάζει με βρύα), τα οποία καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση σε περιοχές όπου υπάρχουν αγωγοί εκβολής λυμάτων ή άλλες πηγές μόλυνσης.

 Ulva

Οι τσούχτρες και οι μέδουσες

Οι τσούχτρες και οι μέδουσες:  πρέπει να σημειωθεί πως δεν είναι δείκτες ρύπανσης αλλά αύξησης της θερμοκρασίας και ότι έχουν εξαπλωθεί προς τα βόρεια γεωγραφικά πλάτη δείχνει ότι αυξάνεται η θερμοκρασία των θαλασσών.

Αρχιπέλαγος, Enet.gr

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις