Πώς οι αρχαίοι Έλληνες είχαν αποδείξει ότι η Γη είναι στρογγυλή 2.000 χρόνια πριν γίνει «μόδα» η «επίπεδη Γη» | Βίντεο

Κανένα σχόλιο

Το ότι η Γη, ο πλανήτης μας, είναι στρογγυλή, θεωρητικά αποτελεί γεγονός μη αμφισβητήσιμο. Θεωρητικά, γιατί η ζωή αποδεικνύεται πάντα πιο περίπλοκη, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται ολοένα και περισσότεροι που αμφισβητούν αυτή τη στοιχειώδη αλήθεια.

Σήμερα βέβαια οι δορυφορικές εικόνες της Γης θα μπορούσαν να πείσουν και τον πιο δύσπιστο. Ωστόσο, περισσότερα από 2.000 χρόνια πριν, χωρίς τα σύγχρονα τεχνικά μέσα, οι αρχαίοι Έλληνες είχαν αποδείξει ότι ο πλανήτης μας είναι στρογγυλός.

Όπως γράφει το Business Insider, πριν 2.000 χρόνια, ένας αρχαίος Έλληνας έφτασε στο συμπέρασμα ότι η Γη είναι στρογγυλή μπήγοντας απλώς ένα κοντάρι στο έδαφος. Ο άνθρωπος αυτός ήταν ο Ερατοσθένης. Ένας Έλληνας μαθηματικός, επικεφαλής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας.

"Sponsored links"

Ο Ερατοσθένης πληροφορήθηκε ότι στη Συήνη (σημερινό Ασουάν) ο ήλιος κατά το μεσημέρι του θερινού ηλιοστασίου ρίχνει τις ακτίνες του κάθετα στον ορίζοντα και φωτίζει τον πυθμένα ενός πηγαδιού. Την ίδια στιγμή στην Αλεξάνδρεια οι ακτίνες του ηλίου σχηματίζουν μια γωνία 7,2ο με την κατακόρυφο του τόπου. Στη συνέχεια μέτρησε την απόσταση Αλεξάνδρειας – Συήνης και υπολόγισε με μεγάλη ακρίβεια την περιφέρεια της γης.

Δείτε παραστατικά τη μέθοδο του Ερατοσθένους στο βίντεο που ακολουθεί:

Στα : Επιστήμη

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις