20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Πώς το Quantum Cable θα φέρει στην Κρήτη 40 φορές ταχύτερο internet

Ημερομηνία:

Φυσικά θα είχε μια λογική το Internet να είναι στα σύννεφα (τι υπάρχουν τα Cloud;). Η συγκεκριμένη προοπτική εξετάστηκε στη σύγχρονη ιστορία. Πέραν των πύργων με τις κεραίες για τα κινητά τηλέφωνα, τις ακτίνες Internet από τους δορυφόρους του Facebook, έως τα αερόστατα της Google γίνονται προσπάθειες. Εν τούτοις, τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την υποβρύχια διασύνδεση. Από το 2003 αυτός είναι ο τρόπος που συνδέονται όλες οι ήπειροι, με μόνη εξαίρεση την Ανταρκτική.

Η ΔΕΗ έταξε προ πολλών ετών την ηλεκτρική διασύνδεση νησιών. Πέρυσι φάνηκε να ‘χει πάρει τις αποφάσεις της, για 21 σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα και Βορειοανατολικό Αιγαίο, με υποβρύχια καλώδια. Έταξε και να παραδώσει τμηματικά το έργο (το πρώτο στις αρχές του 2018, το δεύτερο στις αρχές του 2019, το τρίτο το 2022), όπως και ότι θα ακολουθήσει διασύνδεση με την Κρήτη. Όλα αυτά, θα μειώσουν και το κόστος, για τον καταναλωτή.

Όπως αναφέρει το news247.gr, σε αυτό που λέγεται Internet, τα υποθαλάσσια καλώδια επικοινωνίας οπτικών ινών, τα οποία έχουν τοποθετηθεί από ιδιωτικές εταιρίες (που είναι ουκ ολίγες -και μεταξύ τους υπάρχει και μια ελληνική), είναι η ραχοκοκαλιά του διαδικτύου. Χωρίς αυτά δεν θα ήταν εφικτό το 99% της παγκόσμιας “κίνησης” δεδομένων.

Τι είναι οπτική ίνα

Πώς το Quantum Cable θα φέρει στην Κρήτη 40 φορές ταχύτερο internet

Πρόκειται για πολύ λεπτά νήματα (με διάμετρο μικρότερη και από τρίχα), από πλαστικό ή γυαλί. Από μέσα τους μεταδίδονται ψηφιακά δεδομένα, υπό μορφή φωτός (με ταχύτητα φωτός). Συνήθως, συναντώνται συγκεντρωμένες σε δέσμες -σχηματίζουν τα οπτικά καλώδια. Στο ένα άκρο της οπτικής ίνας, υπάρχει ο πομπός και στο άλλο, ο δέκτης. Ο πομπός μετατρέπει τα ψηφιακά δεδομένα ενός υπολογιστή σε ψηφιακά κύματα φωτός. Ο δέκτης αποκωδικοποιεί τα ψηφιακά κύματα φωτός, σε ψηφιακά δεδομένα.

Πώς προστατεύονται τα υποβρύχια καλώδια

Eξυπακούεται πως έχουν αρκετά στρώματα από υλικά που επιτρέπουν την προστασία από το νερό. Συμπεριλαμβανομένης της βαζελίνης, που προστατεύει και από… τους καρχαρίες. Αν θες να ξέρεις, ζημιά στα καλώδια μπορούν να προκαλέσουν οι σεισμοί, τα σύγχρονα αλιευτικά σκάφη, οι άγκυρες, οι υποθαλάσσιες κατολισθήσεις και το δάγκωμα καρχαρία. Όταν προκύπτει ανάγκη επισκευής, το τμήμα που τη χρειάζεται ανελκύεται στην επιφάνεια, με ειδικό γερανό -αφού κοπεί στο βυθό και το κάθε τμήμα πάει χωριστά στην επιφάνεια, όπου συνδέεται με νέο τμήμα, ώστε να ‘χεις Internet. Τα καλώδια που βρίσκονται κοντά στην επιφάνεια, επισκευάζονται με υποβρύχιο σκάφος. Τα περισσότερα καλώδια έχουν τοποθετηθεί κάτω από το επίπεδο στο οποίο ζουν οι οργανισμοί. Τοποθετούνται σε βάθος, αντίστοιχο του ύψους που έχει το Έβερεστ -στον πυθμένα.

H …παλίρροια 

Μόλις το 2017 οι Microsoft, Facebook και Telxius (εταιρία τηλεπικοινωνικών) ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση νέου υποθαλάσσιου καλωδίου, που είχε και όνομα:  Marea (στα ελληνικά: παλίρροια), που έχει τη μεγαλύτερη δυνατότητα μετάδοσης δεδομένων που ‘χει περάσει ποτέ από τον Ατλαντικό (160 terabits το δευτερόλεπτο, δηλαδή 16.000.000 φορές μεγαλύτερη ταχύτητα από μια μέση σύνδεση). Η πόντιση του έχει ολοκληρωθεί.

Οι εξελίξεις που αφορούν την Ελλάδα

Οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου συμφώνησαν στη στήριξη της πόντισης υποθαλάσσιου καλωδίου οπτικών ινών που θα φτάνει έως τις ΗΠΑ. Θα τοποθετηθεί σε βάθος μεγαλύτερο των 3000 μέτρων και θα στοιχίσει 200 εκατ. δολ., ποσό που θα αναλάβει η εταιρία Quantum.

Προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία τον Οκτώβρη του 2020. Θα συνδέσει την Κύπρο με το Ισραήλ, την Κρήτη και την Αττική και θα επεκταθεί σε Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία, όπου θα φτάσει το MAREA. Από εκεί, θα περάσει στη Βιρτζίνια. Το Quantum Cable, μήκους 7.700 χιλιομέτρων, αναμένεται να αλλάξει δραστικά τον τηλεπικοινωνιακό χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου.

To καλώδιο θα ‘χει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται έως και το 60% της παγκόσμιας διαδικτυακής κίνησης, σε ώρες αιχμής, όπως επισήμανε ο διευθυντής της εταιρίας, Νάσος Κτωρίδης στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Κατέληξε στο ότι “θα είναι έως 40 φορές ταχύτερο από τα υπάρχοντα”.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...