21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Π. Καμμένος: Οι αλλαγές που θα γίνουν στην περιοχή μας και την Κρήτη λόγω υδρογονανθράκων κάνουν επιτακτική την ανάγκη του ΚΕΝΑΠ

Ημερομηνία:

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη ΠΝ και τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Χρήστο Χριστοδούλου, επισκέφθηκε το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στα Χανιά για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 10 χρόνων από την έναρξη της λειτουργίας του.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε την εξής δήλωση:

«Είμαστε σήμερα εδώ για να γιορτάσουμε τη 10η επέτειο λειτουργίας του ΚΕΝΑΠ, ενός Νατοϊκού Κέντρου Εκπαίδευσης για τη θαλάσσια ασφάλεια, το οποίο μας έχει κάνει υπερήφανους, όπου και αν βρεθούμε σε όλον τον κόσμο, είτε σε σύμμαχες χώρες είτε σε τρίτες χώρες που ενδιαφέρονται να εκπαιδευτούν σε αυτό το Κέντρο, που αποτελεί στολίδι της Κρήτης και της Ελλάδος.

Με σκληρή δουλειά, οι αξιωματικοί, οι υπαξιωματικοί και οι στρατεύσιμοι έχουν επιτύχει την πρότυπη εκπαίδευση σε σχέση με τη θαλάσσια ασφάλεια, που έχει να κάνει με το φαινόμενο της πειρατείας το οποίο αναπτύχθηκε πριν από περίπου 15 χρόνια – και αυτός ήταν και ο κύριος λόγος δημιουργίας του ΚΕΝΑΠ – και παράλληλα, με τις αλλαγές που θα γίνουν στη Μεσόγειο και ιδιαίτερα στην περιοχή μας – και αυτό αφορά και την Κρήτη – από την ημέρα που θα αρχίσει η εκμετάλλευση του φυσικού αερίου και του υποθαλάσσιου μας πλούτου.

Σήμερα, που γιορτάζουμε τα δέκα χρόνια του ΚΕΝΑΠ, ο Υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής κ. Μίτσελ βρίσκεται στην Κύπρο για να ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις της συνεργασίας της Exxon Mobil με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι η Exxon Mobil πριν λίγες ημέρες υπέγραψε και με την Ελλάδα για την αρχή της εξόρυξης του φυσικού αερίου στην περιοχή της Κρήτης, στον Πατραϊκό Κόλπο και στο Ιόνιο Πέλαγος.

Θέλω να συγχαρώ όλα τα στελέχη του ΚΕΝΑΠ. Είμαι υπερήφανος ως Υπουργός Εθνικής Άμυνας και είναι υπερήφανος όλος ο ελληνικός λαός, γιατί πράγματι δεν εκπαιδεύουν απλώς τις συμμαχικές δυνάμεις, αλλά κάθε χρόνο που περνά εξελίσσονται στο θέμα της θαλάσσιας ασφάλειας. Η γεωπολιτική άνοδος της πατρίδας μας οφείλεται και σε αυτό.

Βρισκόμαστε σε μια περιοχή, όπου η πολιτική που έχουμε ασκήσει τα τελευταία χρόνια, πέραν της Συμμαχίας με τις διμερείς και τις τριμερείς, τετραμερείς πλέον σχέσεις προς τα νότια με το Ισραήλ, την Κύπρο και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, με τις σχέσεις που έχουμε χτίσει με κοινές ασκήσεις με την Αίγυπτο, την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και τις άλλες αραβικές χώρες, οι οποίες έρχονται κοντά μας γιατί ξέρουν ότι η Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής. Την ίδια ώρα είμαστε εκείνοι που τυγχάνουμε της απόλυτης εμπιστοσύνης του Ισραήλ.

"google ad"

Η περιοχή μας, ιδιαίτερα ο χώρος μεταξύ Σουέζ, Κύπρου, Κρήτης και Μάλτας, είναι ένας θαλάσσιος χώρος όπου διακινούνται ναρκωτικά, όπλα, άνθρωποι και πετρέλαιο, τα οποία ουσιαστικά αποτελούν τoν κύριο μοχλό χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Ένας χώρος, ο οποίος μέσα στους επόμενους μήνες θα πρέπει να ελεγχθεί και παράλληλα, όπως αντιλαμβάνεστε και με την ανακήρυξη της ΑΟΖ, οι ευθύνες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων επεκτείνονται κατά αρκετά μίλια από ότι είναι σήμερα».

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Η στάση της Τουρκίας σας προβληματίζει σε σχέση με την κυπριακή ΑΟΖ και με την έξοδο του Μπαρμπαρός;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εμείς επιχειρούμε να έχουμε καλές σχέσεις με την Τουρκία. Βλέπετε ότι εδώ είναι και η τουρκική σημαία και συνεκπαιδεύονται μαζί μας οι Τούρκοι στο ΚΕΝΑΠ. Είναι και προς το συμφέρον και της Τουρκίας να έχει καλές σχέσεις με την Ελλάδα. Από εκεί και πέρα, θα κάνουμε τα πάντα για να ζήσουμε μαζί, αλλά δεν πρόκειται να κάνουμε ούτε ένα χιλιοστό πίσω στην προστασία της εθνικής μας κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας.

ΕΡ. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ: Για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών με την παραίτηση Κοτζιά, θα μας κάνετε ένα σχόλιο;

Π. ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο.

Το ΚΕΝΑΠ πιστοποιήθηκε το 2013 από την Ανώτατη Διοίκηση Μετεξέλιξης του ΝΑΤΟ (Allied Command Transformation-ACT), ως εκπαιδευτική οντότητα η οποία παρέχει προηγμένη εκπαίδευση στο πεδίο της θαλάσσιας ασφάλειας.

Μονάδες και στελέχη Ναυτικών, από περισσότερες από 70 χώρες, έχουν εκπαιδευθεί στο ΚΕΝΑΠ από τη σύσταση του έως τώρα.

Κάθε χρόνο περισσότεροι από 1000 εκπαιδευόμενοι από κράτη μέλη και εταίρους του ΝΑΤΟ διέρχονται εκπαιδεύσεις στο ΚΕΝΑΠ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ