17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

«Π….ς γιοι, είστε σ….ά, η Αφρική δεν είναι παιδική χαρά»: Αφρικανοί αθλητές αλλά και πολίτες ξεσπούν κατά Γάλλων επιστημόνων για την μετατροπή της Αφρικής σε πειραματόζωο για εμβόλια κατά του κορωνοϊού

Ημερομηνία:

Η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό είναι έτοιμη να υποδεχθεί στο έδαφός της τις δοκιμές ενός μελλοντικού εμβολίου για την ασθένεια Covid-19, δήλωσε ένας καθηγητής ιατρικής, ο Ζαν-Ζακ Μουγιέμπε, φέρνοντας ως παράδειγμα τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται πειραματικά στη χώρα του για τον Έμπολα.

«Επιλεγήκαμε για εκείνες τις δοκιμές. Το εμβόλιο θα παραχθεί είτε στις ΗΠΑ, είτε στον Καναδά, είτε στην Κίνα. Εμείς, είμαστε υποψήφιοι για να γίνουν οι δοκιμές εδώ στη χώρα μας», είπε ο Μουγιέμπε, οι δηλώσεις του οποίου προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, με πολλούς Κονγκολέζους να δηλώνουν ότι «δεν είναι πειραματόζωα».

«Ίσως γύρω στον Ιούλιο ή τον Αύγουστο θα μπορούμε να ξεκινήσουμε ήδη τις κλινικές δοκιμές αυτού του εμβολίου, πρόσθεσε ο Κονγκολέζος ιολόγος, μιλώντας στους δημοσιογράφους και έχοντας στο πλευρό του τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη ΛΔ του Κονγκό, Μάικ Χάμερ.

«Ο Covid κάποια δεδομένη στιγμή θα γίνει ανεξέλεγκτος» εκτίμησε ο καθηγητής στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Ο μοναδικός τρόπος για να ελεγχθεί θα είναι το εμβόλιο, όπως στον Έμπολα. Το εμβόλιο μας βοήθησε να σταματήσουμε την επιδημία του Έμπολα», είπε.

Το τέλος της δέκατης επιδημίας του Έμπολα στη ΛΔ του Κονγκό πρόκειται να ανακοινωθεί επισήμως στις 12 Απριλίου. Η ασθένεια σκότωσε περισσότερους από 2.200 ανθρώπους στις ανατολικές επαρχίες της χώρας αφ ότου επανεμφανίστηκε, την 1η Αυγούστου 2018. Περισσότεροι από 320.000 άνθρωποι εμβολιάστηκαν με δύο πειραματικά εμβόλια.

Οι δηλώσεις του γιατρού προκάλεσαν την οργή και την απορία των συμπατριωτών του. «Αγαπητοί γιατροί, επιστήμονες και φαρμακευτικές αυτοκρατορίες. Αφού τελειώσετε με τις δοκιμές των εμβολίων για τον Covid-19 στα ζώα, προτού καν να σκεφτείτε να έρθετε να τα δοκιμάσετε στους Αφρικανούς, έναν λαό στον οποίο δεν δώσατε ποτέ καμία σημασία, δοκιμάστε τα στους εαυτούς σας», έγραψε ο Σουηδοκογκολέζος μουσικός Μοχόμπι στο Twitter.

Ξεσπούν και αφρικάνοι αθλητές για την διεξαγωγή δοκιμών στην Αφρική

Η συζήτηση δύο επιστημόνων στην γαλλική τηλεόραση οδήγησε στην σφοδρή αντίδραση Αφρικανών αστέρων του ποδοσφαίρου.

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της συνομιλίας, που φιλοξενήθηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο LCI, μεταξύ του καθηγητή και διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Υγείας και Ιατρικής Έρευνας της Γαλλίας Camille Locht,  με τον διευθυντή του τμήματος ανάνηψης του νοσοκομείο Cochin, Jean Paul – Mira, ο δεύτερος έθεσε το ερώτημα, λέγοντας χαριτολογώντας πως «θα γίνει προβοκάτορας», αν θα μπορούσαν οι μελέτες για εμβόλιο και θεραπείες ενάντια στον κορωνοϊό να γίνουν στην Αφρική.

Ο διευθυντής του ιδρύματος Camille Locht μάλιστα, που νωρίτερα είχε επισημάνει την ανάγκη μεγάλης κλίμακας έρευνας με το ίδιο θεραπευτικό πρωτόκολλο και εμβόλιο, συμφώνησε με την πρόταση, λέγοντας «Έχετε δίκιο».

Ως σκεπτικό αναφέρθηκε ότι εκεί ο πληθυσμός είναι πιο ευάλωτος στον ιό, καθώς δεν υπάρχουν μάσκες, επαρκή νοσοκομεία και θεραπείες, φέρνοντας ως παράδειγμα ακόμα και τις ιερόδουλες της Αφρικής, που είναι πιο εκτεθειμένες, όπως με τον ιό HIV.

Οι εν λόγω τοποθετήσεις όπως ήταν φυσικό  προκάλεσαν τις αντιδράσεις των Αφρικανών ποδοσφαιριστών Ντιντιέ Ντρογκμπά, Σαμουέλ Ετό και Ντεμπά Μπα, οι οποίοι συνομιλώντας σε βιντεοσυνομιλία στα social media, υπογράμμισαν πως κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο και εντελώς ρατσιστικό.

"google ad"

«Είναι εντελώς αδιανόητο ότι πρέπει να προειδοποιήσουμε γι ‘αυτό. Η Αφρική δεν είναι εργαστήριο. Αυτές οι δηλώσεις είναι υποβαθμιστικές και πολύ ρατσιστικές. Βοηθήστε να σώσετε την Αφρική από τον κορωνοϊό. Δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τους Αφρικανούς ως ινδικά χοιρίδια. Είναι αηδιαστικό. Οι ηγέτες της Αφρικής έχουν την ευθύνη να προστατεύσουν τον λαό τους από τέτοιες φοβερές συνωμοσίες όπως αυτή», δήλωσε ο πρώην άσος της Τσέλσι Ντιντιέ Ντρογκμπά.

It is totally inconceivable we keep on cautioning this. Africa isn’t a testing lab. I would like to vividly denounce…

Δημοσιεύτηκε από Didier Drogba στις Πέμπτη, 2 Απριλίου 2020

Λιγότερο ψύχραιμος εμφανίστηκε ο παλαίμαχος Καμερουνέζος  στράικερ Σαμουέλ Ετό, ο οποίος απάντησε άμεσα μέσω facebook με «σκληρά» λόγια:

«Π….ς γιοι, είστε σ….ά, η Αφρική δεν είναι παιδική χαρά», ανέφερε συγκεκριμένα ο Ετό πάνω από το βίντεο που αναδημοσίευσε, ενώ τα επικριτικά σχόλια προς τους σχολιαστές προέκυψαν κι από άλλους ποδοσφαιριστές, όπως ο Ολιβιέ Ντακούρ.

Fils de P… Vous n’êtes que de la MERDE, N’est-ce pas l’Afrique est vôtre terrain de jeu…????????adrénaline ????

Δημοσιεύτηκε από Samuel Eto’o στις Τετάρτη, 1 Απριλίου 2020

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

1 ΣΧΟΛΙΟ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πολυτεχνείο Κρήτης: Φοιτητής βρήκε μέσα στο φαγητό του στην Λέσχη παξιμάδι βίδας

Σε παράσταση διαμαρτυρίας, έξω από την φοιτητική λέσχη του...

Η Οδύσσεια του Μαρκόπουλου – Ένας χρόνος μετά

Ανακοίνωση με αφορμή την συμπλήρωση ενός χρόνου από την...

Μαθητικό φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Πύλη Σαμπιονάρα στα Χανιά

«Το ταξίδι του μαθητικού φεστιβάλ της ΚΝΕ στα Χανιά...

Επεκτείνεται το δίκτυο καφέ κάδων βιαποβλήτων του Δήμου Χανίων με νέες περιοχές δράσης

Ο Δήμος Χανίων προχωρά στην επέκταση του προγράμματος «Διαλογή...