Ριζοσπαστική Συνεργασία Κρήτης: Αγροτικός τομέας: Εκαναν την «κολόνα» της Κρήτης ξυλάκι»

Κανένα σχόλιο

Κλιμάκιο της ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ (υποψήφιος Περιφερειάρχης Μιχάλης Κριτσωτάκης) με επικεφαλής τον υποψήφιο Αντιπερειφερειάρχη Χανίων Γιώργο Αγοραστάκη επισκέφτηκε προχθες (Τρίτη) τις Βουκολιές και είχε συνάντηση με αγρότες, συνεταιριστές και μέλη της Ομάδας παραγωγών Ολοκληρωμένης Διαχείρισης ελαιολάδου (αριθμεί 3000 μέλη και είναι η μεγαλύτερη σε Εθνικό επίπεδο).

Το κλιμάκιο άκουσε τα προβλήματα που εξέθεσαν οι αγρότες, κατέγραψε την κραυγή αγωνίας και αδιεξόδου που εξέπεμψαν και ανέπτυξε τις θέσεις του συνδυασμού για όλα τα κρίσιμα θέματα του τοπικού αγροτικού τομέα.

Ο κ Αγοραστάκης έθεσε με επίταση το θέμα της βίαιης απομείωσης του αγροτικού τομέα. Επεσήμανε ότι οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και κάνουν τις θεωρίες περί succes story  να ακούγονται σαν κακό ανέκδοτο. «Το 2010, σημείωσε, η ακαθάριστη προστιθέμενη αξία του αγροτικού τομέα στην Κρήτη ήταν 10%. Σήμερα, μετά από 4 χρόνια μνημόνια δεν είναι παρά 3,9 %. Η Κρήτη ήταν διατροφικά αυτάρκης και τώρα είναι εισαγωγέας τροφίμων. Πρόκειται για καταστροφή ειδικά για την Κρήτη η οποία οδεύει ολοταχώς προς την οικονομική «μονοκαλλιέργεια» του τουρισμού. Αυτή η καταστροφική εξέλιξη θα συμβεί εφ όσον συνεχίζουν να βρίσκονται στο τιμόνι του τόπου άνθρωποι και πολιτικές που υπηρετούν τα μνημόνια της καταστροφής.»

"Sponsored links"

Στη συνέχεια ο κ. Αγοραστάκης ανέπτυξε το σχέδιο του συνδυασμού για την παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού τομέα. Υπογράμμισε τους βασικούς του άξονες που είναι :

η ολόπλευρη στήριξη των ισχυρών αγροτικών προϊόντων της Κρήτης με στόχο την ποιότητα, την πιστοποίηση,  την τυποποίηση.
η επιδίωξη της διατροφικής αυτοδυναμίας της Κρήτης
η διασύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τον τομέα των υπηρεσιών έτσι ώστε π.χ. οι τουριστικές μονάδες να καταναλώνουν τοπικά προϊόντα.

Συμπληρώνοντας τόνισε ότι το κλειδί για να περπατήσουν τέτοιες πολιτικές είναι ο συνεργατισμός. Μια νέα διοίκηση στην Περιφέρεια θα βοηθήσει συστηματικά τον αγροτικό κόσμο να ξεκόψει οριστικά από το παρελθόν της διαφθοράς και της σπατάλης και να προχωρήσει σε νέες συμμετοχικές και δημοκρατικά ελεγχόμενες μορφές συνεταιρισμένης δράσης, ομάδων παραγωγών κλπ.

Κλείνοντας ο υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Χανίων τόνισε ότι: «Αν ο αγροτικός κόσμος θέλει να ξεφύγει από τον κατήφορο της φτώχειας και της εγκατάλειψης έχει μπροστά του μια καλή ευκαιρία: να «ξηλώσει» από την περιφέρεια αυτούς που μέχρι τώρα ήξεραν μόνο, σαν πιστά κομματικά στελέχη της συγκυβέρνησης, να υπηρετούν μνημόνια της καταστροφής. Αυτούς που έφεραν την Κρήτη δεκαετίες πίσω και τώρα κόβουν κορδελίτσες  για τα ασήμαντα εργάκια που έκαναν. Αν ο αγρότης θέλει αλλαγή στη ζωή και στα προϊόντα του πρέπει να ψηφίσει αυτήν την αλλαγή! Να φέρει δυνάμεις που έχουν σχέδιο ριζικής αλλαγής στις ακολουθούμενες πολιτικές, Η ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΡΗΤΗΣ θέτει στην κρίση τους ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και υπογραμμίζει πως το πάντρεμα ριζοσπαστικού- φιλολαϊκού σχεδιασμού και συμμετοχής των αγροτών μπορεί να στρίψει το τιμόνι και στην περιφέρεια και σε όλη τη χώρα»

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις