Επισπεύδεται η κρατική ενίσχυση.

Επείγοντα μέτρα και έκκληση για άμεση κρατική ενίσχυση του Τύπου πραγματοποιεί η ΕΙΗΕΑ (Ένωση Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών). Λόγω της πρωτόγνωρης κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα, η Ένωση προτείνει μέτρα σε δύο άξονες: Εθελοντική αυτοσυγκράτηση από τις επιχειρήσεις Τύπου με μείωση σελίδων των εφημερίδων, μείωση ή αναστολή έκδοσης ενθέτων και αναστολή κυκλοφορίας νέων προσφορών.

Παράλληλα, η ΕΙΗΕΑ κάνει έκκληση για άμεση κρατική παρέμβαση με άμεση αναστολή του ΦΠΑ για τις εφημερίδες, απόφαση να μην κλείσουν τα περίπτερα και να υποχρεωθούν τα super markets να πωλούν εφημερίδες και τέλος, να δοθεί άμεση ενίσχυση σε μισθοδοσία προς εργαζόμενους χωρίς καμία προϋπόθεση ή περιορισμό.

Για να απλοποιηθεί, μάλιστα, η διαδικασία η ΕΙΗΕΑ προτείνει να αναλάβει η ίδια την επιλογή των προς ενίσχυση εφημερίδων. Δραματική κατάσταση περιγράφει και το ενημερωτικό σημείωμα του πρακτορείου Άργους προς τους εκδότες όπου αποκαλύπτεται ότι ήδη 150 σημεία πώλησης εφημερίδων έχουν κλείσει.

Υπό αυτές τις συνθήκες η ενίσχυση των εφημερίδων αναμένεται να επισπευστεί και λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, την Τετάρτη θα ανακοινωθεί πακέτο μέτρων για επιχειρήσεις και εργαζόμενους που πλήττονται και σε αυτές αναμένεται να ενταχθεί και δέσμη μέτρων από το «πακέτο Πέτσα» για την ενίσχυση του Τύπου.