14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Σαρηγιάννης: Τρίτο κύμα στα τέλη Μάρτη φέρνει η μετάλλαξη

Ημερομηνία:

Σύμφωνα με την έκθεση του εργαστηρίου Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, το οποίο διευθύνει ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης,  η διασπορά του μεταλλαγμένου στελέχους της Μεγάλης Βρετανίας, B.1.1.7, ενδέχεται να μεταβάλλει σημαντικά τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ελλάδα και να οδηγήσει σε τρίτο κύμα της πανδημίας στα τέλη Μαρτίου.

Αναλυτικότερα, όπως εξηγεί ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, «εάν το μεταλλαγμένο στέλεχος είναι τόσο μεταδοτικό όσο δείχνουν οι μελέτες από την Αγγλία, οποιαδήποτε περαιτέρω ανοίγματα δραστηριοτήτων ελλοχεύουν κινδύνους μέσα στους επόμενους μήνες».

Ο κ. Σαρηγιάννης επισημαίνει παράλληλα πως «το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε συνδυασμό με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και του λιανεμπορίου, είναι καθοριστικό, καθώς ακόμα και αυτή η μικρή χαλάρωση δίνει τον χώρο στο μεταλλαγμένο στέλεχος να αναπτυχθεί πιο γρήγορα», ενώ, συνεχίζοντας, δηλώνει ότι:

«Με βάση το σενάριο που ανέλυσε η υπολογιστική πλατφόρμα CORE και με την προϋπόθεση ότι θα εμβολιάζονται περίπου 200.000 πολίτες τον μήνα, η διασπορά του συνόλου των στελεχών του ιού θα φτάσει τα 2.200 κρούσματα ημερησίως την 1η Απριλίου, ενώ στην κορύφωσή της μπορεί να φτάσει πάνω από 7.300 κρούσματα την ημέρα στο τέλος Μαΐου, εάν δεν ανακοπεί η πορεία του με τη λήψη επιπλέον περιοριστικών μέτρων, πριν ξεκινήσει η εκθετική αύξηση στο τέλος Μαρτίου. Δηλαδή, εάν δεν υπάρξει νέο lockdown ή αν δεν προχωρήσουν με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό οι εμβολιασμοί, το τρίτο επιδημικό κύμα θα ξεκινήσει τον Μάρτιο και θα κορυφωθεί στις αρχές του καλοκαιριού».

«Σε περίπτωση που παρέμενε κλειστή η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων θα έφτανε τα 1.500 από την Πρωτομαγιά μέχρι τις 18 Μαΐου. Ταυτόχρονα, ο μέγιστος αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ θα έφτανε το κρίσιμο όριο των 600 στις 4 Μαΐου», κατέληξε ο κ. Σαρηγιάννης.

Επίσης, ο καθηγητής Παθολογογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επισήμανε ότι τα κρούσματα με τη νέα μετάλλαξη του κοροναϊού αλλάζουν τα δεδομένα κυρίως ως προς την επιτήρηση που πρέπει να έχουμε αυτή τη στιγμή για να μπορούμε να καταγράψουμε τι γίνεται ακριβώς με τα μεταλλαγμένα στελέχη.

«Πρέπει να υπάρχει αυξημένη επιτήρηση αυτών που έρχονται από το εξωτερικό και ιχνηλάτηση για τη διασπορά τους. Είναι μια πιο πολύπλοκη διαδικασία. Αυτή τη στιγμή κρούσματα με μεταλλαγμένα στελέχη εντοπίζονται κυρίως σε Αθήνα και Κρήτη», δήλωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως εκτός από τη μετάλλαξη που προέρχεται από τη Βρετανία, έχουν εντοποστεί δύο ακόμα από τη Βραζιλία και τη Νότια Αφρική, οι οποίες φαίνεται ότι είναι πιο μεταδοτικές.

Βέβαια, αυτό που προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία, σύμφωνα με τον κ. Γώγο είναι αφενός ότι μπορεί να υπάρχει αδυναμία ελέγχου των αντισωμάτων που υπάρχουν ήδη από το προηγούμενο στέλεχος, γεγονός που σημαίνει ότι κάποιος που είχε νοσήσει, μπορεί να επαναμολυνθεί και αφετέρου τίθεται και θέμα θεραπείας και με τα μονοκλωνικά αντισώματα, τα οποία στρέφονται προς συγκεκριμένο στέλεχος.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως, από τα 32 νέα κρούσματα της μετάλλαξης, 17 εντοπίζονται στην Αττική, 8 στην Κρήτη, 3 στις πύλες εισόδου και 4 αφορούν σε στενές επαφές διαγνωσμένων μολύνσεων, ενώ περαιτέρω προβληματισμό προκαλεί και η είδηση πως τουλάχιστον ένα από τα κρούσματα μετάλλαξης στην Αττική χαρακτηρίζεται ως «ορφανό».

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...

Ο τουρισμός “φωνάζει” για προσωπικό

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό,...

Στο… περίμενε για την πληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου!

Εκατοντάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι, επιχειρηματίες πρώιμων κηπευτικών αλλά και εξαγωγείς...

Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας – Αισθητός και στα Χανιά

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών σημειώθηκαν το...