17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Σα μπανανία: Στους Έλληνες βουλευτές από τη βουλή θα απευθυνθεί ο Ολάντ την επόμενη Παρασκευή – 70 Γάλλοι επιχειρηματίες μαζί του

Ημερομηνία:

Από το βήμα της Βουλής θα απευθυνθεί στους Έλληνες βουλευτές ο πρόεδρος της Γαλλίας που επισκέπτεται την Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα.

Στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης που θα πραγματοποιήσει ο Γάλλος πρόεδρος στη χώρα μας την Πέμπτη 22 και την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου, θα μιλήσει λίγο πριν αποχωρήσει από τη χώρα σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής.

Μολονότι δεν έχει εκδοθεί από τη Βουλή επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Ολάντ αναμένεται να απευθυνθεί στην Ολομέλεια, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, των αρχηγών των κομμάτων και των μελών της εθνικής αντιπροσωπείας.

Για την επίσκεψη του Προέδρου θα τηρηθεί από τη Βουλή το πρωτόκολλο που τηρείται σε όλες τις επίσημες επισκέψεις ξένων ηγετών.

Ο Ολάντ είχε αναγγείλει την επίσκεψή του στην Ελλάδα στο μήνυμά του προς τον πρωθυπουργό, το βράδυ των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

Nα σημειώσουμε πάντως ότι δεν είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται ομιλία ξένου ηγέτη στο ελληνικό κοινοβούλιο. Ο προηγούμενος Γάλλος ηγέτης που είχε μιλήσει στη βουλή ήταν ο Νικολά Σαρκοζί τον Ιούνιο του 2008.

Στο βήμα της Βουλής έχουν ανέβει επίσης το 1946 ο Νοτιοαφρικανός πρωθυπουργός Γιαν Σματς, το 1959 ο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, το 1963 ο Σαρλ Ντε Γκωλ και το 1991 ο Τζορτζ Μπους.

Εβδομήντα Γάλλοι επιχειρηματίες έρχονται στην Ελλάδα για να εξαγοράσουν

Πάντως, σύμφωνα με το γαλλόφωνο ραδιόφωνο RTL του Λουξεμβούργου και τους δημοσιογράφους Rémi Sulmont και Loïc Farge, ο Φρανσουά Ολάντ θα βρίσκεται στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα με 70 διευθυντές γαλλικών επιχειρήσεων που ελπίζουν να επωφεληθούν από τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα. Ακολουθεί το άρθρο τους με τίτλο «Η Γαλλία παίρνει θέση για να εξαγοράσει κομμάτια της Ελλάδας» όπως δημοσιεύεται στην ιστοσελίδαrtl.fr. Μετάφραση: Ελένη Κωνσταντινίδου 

Οι σύμβουλοι στο Elysée, (το αντίστοιχο Μαξίμου της Γαλλίας) μεταφέρθηκαν ήδη στην Αθήνα για να προετοιμάσουν το έδαφος για την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου. Ας μην περιμένουμε εκπλήξεις την ερχόμενη εβδομάδα. Καλά θα είναι αν καταφέρουμε να οργανώσουμε ένα μικρό αυθόρμητο πλήθος Ελλήνων, για να σφίξουν το χέρι του Φρανσουά Ολάντ και να τον ευχαριστήσουν για την υποστήριξή του, αυτό τον καιρό. Ο αρχηγός του κράτους έρχεται για να στηρίξει τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο και θα κάνει και μια ομιλία στο Kοινοβούλιο στην Αθήνα. Πρόκειται για μια «επίσημη επίσκεψη».

Οι Εύζωνες θα είναι εκεί έξω επίσης. Είναι οι παραδοσιακοί Έλληνες φρουροί, με φούντες στις άκρες των παπουτσιών τους και φουστανέλες με τετρακόσιες πιέτες, που συμβολίζουν τα τετρακόσια χρόνια της Οθωμανικής κατοχής. Αυτά ως προς το ελληνικό φολκλόρ. Γιατί μπροστά στους Έλληνες φρουρούς, ο πρόεδρος Ολάντ, θα παρατάξει ένα στρατό από Γάλλους διευθυντές επιχειρήσεων, χωρίς φούντες και φουστανέλες, οι οποίοι θα εξετάσουν πολύ προσεκτικά τις ευκαιρίες στην Ελλάδα.

Η Αθήνα ανεβάζει τις ταχύτητες

Υπάρχει ένα πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων για τη διάσωση των ελληνικών τραπεζών. Δεν έχουμε σταματήσει να μιλάμε γι’ αυτό από την αρχή της κρίσης το 2011. Αλλά αυτή τη φορά, η ηγεσία της Αθήνας αναγκάζεται να ανεβάσει τις ταχύτητες. Έχει δεσμευθεί να το κάνει αυτό μετά τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον περασμένο Ιούλιο. Ο Pierre Coppey, πρόεδρος του ομίλου Vinci, με παγκόσμια ηγετική θέση στον τομέα των κατασκευών, θα συμμετέχει στην αντιπροσωπεία του Φρανσουά Ολάντ.

Ο ίδιος δεν μας αποκάλυψε ποιοι αυτοκινητόδρομοι ή ποιο αεροδρόμιο τον ενδιαφέρει ― αυτό είναι κατανοητό ― αλλά επιβεβαιώνει ότι η Vinci πιθανότατα να επανεπενδύσει στην Ελλάδα. Πρώτον, επειδή ο όμιλος είναι ήδη εγκατεστημένος εκεί, εδώ και καιρό. Και λίγο χάρη στον Φρανσουά Ολάντ.

"google ad"

«Η Γαλλία έχει προσφέρει σημαντική υποστήριξη για τον καθορισμό μιας λύσης για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Οι Έλληνες είναι ευγνώμονες προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Όλα αυτά δημιουργούν μια καλή σχέση και θετικό κλίμα στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, και αυτό είναι καλό», δήλωσε.

Αυτό το θετικό κλίμα δεν σημαίνει ότι οι 70 γαλλικές εταιρείες ― Vinci, Total, Veolia, SNCF, Suez και EDF ― θα υπογράψουν συμβάσεις την επόμενη εβδομάδα. Όμως, οι γαλλικές αρχές θέλουν, όπως και να  ‘χει, να υπογράψουν ένα «είδος συμφωνίας», «να μπει κάπου μια σφραγίδα» με τον πρωθυπουργό Τσίπρα, μας είπε η απεσταλμένη του RTL στην Αθήνα, Αλεξία Κεφαλά. Ένα κομμάτι χαρτί για το θεαθήναι, για να δηλώσουμε τη θέση μας. Για να δείξουμε ότι η Γαλλία είναι εκεί και θέλει κι αυτή να έχει το μερίδιό της στην Ελλάδα.

Οι Γερμανοί έχουν ήδη αγοράσει δεκατέσσερα περιφερειακά αεροδρόμια. Αυτός είναι ο λόγος που ο Ολάντ βιάζεται να πάει στην Ελλάδα. «Δε θα καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια να βλέπουμε τους Κινέζους να αγοράζουν τα ελληνικά νησιά και λιμάνια το ένα μετά το άλλο»,  μας είπε ένας ανώτερος Γάλλος διπλωμάτης.

Σημείωση Α.τ.Κ.: Όπως είναι γνωστό η γαλλική EDF έχει συμφέροντα στην παραγωγή ενέργειας και προωθεί υβριδικό σταθμό στην Κρήτη με τέσσερα αιολικά πάρκα και ένα υδροηλεκτρικό έργο, συνολικής ισχύος 190 μεγαβάτ και κόστους επένδυσης 450 εκατ. ευρώ. Οι αντιδράσεις από τους κατοίκους ειδικά του Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου αλλά και στην Κάντανο έχουν αποτρέψει έως τώρα την πραγματοποίηση του έργου ενώ να σημειώσουμε ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση είχε αντιταχθεί στη συγκεκριμένη επένδυση.

Διαβάστε σχετικά και εδώ:

Έντονες αντιδράσεις σε Χανιά και Ρέθυμνο για τα αιολικά πάρκα της EDF στην Κρήτη

Η γαλλική EDF έρχεται στην Κρήτη για τέσσερα αιολικά πάρκα – 34 ανεμογεννήτριες στην Κάντανο

EDF: Το επιδοτούμενο από εμάς Γαλλικό κρατικό μονοπώλιο… έχει άποψη για την Γερμανία

tvxs.gr

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...