Σε ιστορική ημέρα για το Δήμο Χανίων αναφέρθηκαν Υπουργοί και Δήμαρχος Χανίων σχετικά με την παραχώρηση του Στρατόπεδου Μαρκοπούλου – Πώς ξεκίνησαν όλα και τι αντιδράσεις εκφράζονται | Φωτός

Κανένα σχόλιο

Σε “ιστορική ημέρα” για τον Δήμο Χανίων αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας κατά την υπογραφή του Πρωτόκολλου Συμφωνίας με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελο Αποστολάκη για την παραχώρηση του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου στον Δήμο Χανίων, παρουσία μεταξύ άλλων του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης κ. Γιώργου Σταθάκη, του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολάκη, των Βουλευτών Χανίων κ. Βάλιας Μπαλωμενάκη και του κ. Αντώνη Μπαλωμενάκη, του αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Απόστολου Βουλγαράκη, Αντιδημάρχων Χανίων, Δημοτικών Συμβούλων, στελεχών του Υπουργείου Εθν. Αμύνης και υπηρεσιακών παραγόντων.

“Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για τα Χανιά μας. Μια διεκδίκηση πολλών δεκαετιών του Δήμου και της τοπικής μας κοινωνίας υλοποιείται πλέον με τον πιο επίσημο τρόπο, με την υπογραφή του πρωτοκόλλου Συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Δήμου Χανίων, για την παραχώρηση του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου στον Δήμο μας σε 15 μήνες από σήμερα, όπως εκτιμάται.

Με τη σημαντική αυτή για τον Δήμο μας παραχώρηση καλύπτουμε μεγάλες ανάγκες σε ελεύθερους χώρους, χώρους πρασίνου, άθλησης, πολιτισμού, εκπαίδευσης, αναψυχής, κλπ., υλοποιώντας έτσι την εξαγγελία του Έλληνα Πρωθυπουργού τον Σεπτέμβριο του 2017.”, είπε ο Δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας.

"Sponsored links"

“Δεν έχουμε ούτε στερεότυπα, ούτε δεσμεύσεις για την αξιοποίηση του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου. Εξαρτάται από τον Δήμο Χανίων αν αυτή η σημαντική συμφωνία, δεν πάει χαμένη” είπε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αποστολάκης και προσέθεσε ότι “έχουμε και παραδείγματα που στρατόπεδα έχουν μείνει όπως τα δώσαμε”.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκης μίλησε για εμβληματικό έργο για τον τόπο μας.

"Sponsored links"

Είπε χαρακτηριστικά:

“Ολοκληρώνεται ένας κύκλος με ένα εμβληματικό έργο για την πόλη μας. Δημιουργήθηκε ένα πολύ ισχυρό κίνημα. Ήταν πρωθυπουργική δέσμευση και είναι μια πολύ μεγάλη μέρα για τον τόπο μας.”

O Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης έδωσε βαρύτητα και στη συμβολή του προηγούμενου Υπουργού Εθνικής Άμυνας:

“Θέλω να ευχαριστήσω και τον Πάνο Καμμένο για τη συμβολή του ανεξάρτητα από τον χωρισμό του δρόμου που έγινε στην πορεία. Ένας πραγματικά μακρόχρονος αγώνας των πολιτών των Χανίων δικαιώθηκε υλοποιώντας την πρωθυπουργική δέσμευση”.

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε η δήλωση του βουλευτή Χανίων ΣΥΡΙΖΑ κ. Αντώνη Μπαλωμενάκη που μίλησε για μια επιτυχία που πιστώνεται “στα άτομα και στις συλλογικότητες που έδωσαν αγώνες μακροχρόνιους για ν’ αλλάξει χρήση το στρατόπεδο Μαρκοπούλου” ενώ η βουλευτίνα Χανίων κ. Βάλια Βαγιωνάκη μίλησε και αυτή με τη σειρά για μια μεγάλη μέρα για το νομό.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων η σχετική σύμβαση:

« ήδη εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου, με την υπ’ αριθ. Πρωτ. 19384/14-2-2019 απόφαση του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) 2019 του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης συνολικό ποσό 1.430.000,00 ευρώ για την μετεγκατάσταση του «Στρατοπέδου Μαρκοπούλου» στο Στρατόπεδο Ραπτοπούλου».

Όλες οι δηλώσεις στο παρακάτω βίντεο:

Πώς ξεκίνησε ο αγώνας για το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου

«Στην από 17/4/2007 συνέλευση των κατοίκων της περιοχής του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου αποφασίστηκε να εκφράσουμε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο τις πάγιες και σταθερές θέσεις μας που είναι οι παρακάτω:

1. Κατάργηση της βεβιασμένης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων

2. Την εξ ολοκλήρου παραχώρηση του χώρου του Στρατοπέδου στο Χανιώτικο λαό.

3. Ελεύθερος Δημόσιος χώρος για όλους τους κατοίκους της πόλης μας.

4. Όχι περίκλειστες αθλητικές εγκαταστάσεις, κερκίδες, σκυροδέματα και ταρτάν.

5. Όχι κτιριακές εγκαταστάσεις, αναψυκτήρια, καφετέριες κ.α.

6. Χώρος πρασίνου και το πολύ ένα σχολικό κτίριο.

7. Χώρος πρασίνου και όχι όπως το τσιμεντοποιημένο πάρκο ειρήνης και φιλίας, το τόσο αφιλόξενο για τους κατοίκους της πόλης μας.

8. Συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου σε οποιαδήποτε διαδικασία αποφάσεων.

Η παρούσα απόφαση να γνωστοποιηθεί και να κατατεθεί στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Χανίων της 18ης Απριλίου τρέχοντος έτους.

Οι κάτοικοι της περιοχής».

Η παραπάνω απόφαση ήταν η πρώτη αντίδραση των κατοίκων της περιοχής του στρατοπέδου. Προηγήθηκε η 889/28-12-2006 Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων με την οποία γινόταν πολεοδόμηση του στρατοπέδου σύμφωνα με το παρακάτω σχέδιο:

Η απόφαση αυτή ήταν αντίθετη στο πνεύμα του Ν. 2745/99 που αφορά την μεταστέγαση στρατοπέδων και τη δημιουργία στους χώρους που απελευθερώνονταν κοινόχρηστο πράσινο και κοινωφελείς εξυπηρετήσεις. Τότε αν και ο νόμος έλεγε ότι τουλάχιστον 50% της πολεοδομημένης έκτασης θα έπρεπε να γίνει κοινόχρηστες και κοινωφελείς χρήσεις, μόλις το 21% ήταν πλατεία, παιδική χαρά, πολιτιστικές χρήσεις και σχολείο!

Ακολούθησαν μαζικές αντιδράσεις και γιορτές διεκδίκησης έξω από το στρατόπεδο με συλλογή πάνω από 12.000 υπογραφών. Αποτέλεσμα ήταν να αλλάξει η τότε δημοτική αρχή (Βιρβιδάκη) στάση και να παρθεί η 149/22-2-2010 ομόφωνη απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο με την οποία διεκδικούσε το σύνολο του στρατοπέδου κατά πλήρη κυριότητα για κοινωφελείς και κοινόχρηστες χρήσεις (δημιουργία χώρου πρασίνου και ενός σχολείου).

Ακολούθησαν χρόνια αδράνειας από το Δήμο, για να φθάσουμε επί Δημαρχίας Βάμβουκα όπου πάρθηκαν δύο ομόφωνες αποφάσεις, η 174/18-3-2015 και η 41/29-1-18 με το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο της πλήρης παραχώρησης.

Να σημειώσουμε πάντως ότι και σήμερα αρκετοί πολίτες που αγωνίστηκαν για την παραχώρηση του Στρατόπεδου Μαρκοπούλου εκφράζουν αντιδράσεις αφού τονίζουν ότι ο αγώνας της Χανιώτικης κοινωνίας δεν έγινε για την ενοικίαση του χώρου, σημειώνοντας ότι το ποσό των 80.000 ευρώ που θα καταβάλλει ετησίως ο Δήμος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για άλλες ανάγκες ενώ επισημαίνουν επίσης ότι στο σχεδιασμό που υπάρχει 8.000 τετραγωνικά μέτρα θα γίνουν κτίριο και τα υπόλοιπα 45 στρέμματα θα γίνουν πράσινο.

Πάντως, από την άλλη υπάρχουν αυτοί που υποστηρίζουν ότι το αντίτιμο των 80.000 ευρώ δεν αντιστοιχεί παρά στο 0,12% του ετήσιου προϋπολογισμού του Δήμου Χανίων και ως εκ τούτου είναι ένα ασήμαντο ποσό ενώ επισημαίνουν ότι από τη μετεγκατάσταση υπηρεσιών θα εξοικονομηθεί ποσό που θα ξεπερνά τα 97.000 ευρώ.

 

 

Στα : Τοπικα

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
διαφημίσεις