14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Σε μαζική συμμετοχή στο μεγάλο συλλαλητήριο της Τρίτης υπέρ της στήριξης των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την κρίση καλεί ο Σύλλογος Εστίασης Χανίων

Ημερομηνία:

Πρωτόγνωρες είναι οι καταστάσεις που βιώνουν τα καταστήματα εστίασης την περίοδο της πανδημίας και όπως καταγγέλουν τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης είναι «σταγόνα στον ωκεανό».

Καλούν όλους να συμμετάσχουν στο συλληλητήριο της Τρίτη 13 Οκτώβρη στις 6.30 το απόγευμα στην Πλατεία Δημοτικής Αγοράς.

Όπως αναφέρουν σε σχετικό κείμενο:

Μετά από μία πρωτόγνωρη σεζόν, καλούμαστε να «μαζέψουμε τα κομμάτια μας» και να προετοιμαστούμεγια έναν δύσκολο χειμώνα. Τους προηγούμενους μήνες ζήσαμε μία απίστευτη στοχοποίηση του κλάδου ,και, σε επίπεδο μέτρων. Τον περιορισμό της λειτουργίας ήρθε να συμπληρώσει η «θηλειά» του περιορισμού στο ωράριο. Είναι πρόκληση να εξαντλείται η αποφασιστικότητα που δείχνει η κυβέρνηση για την μη μετάδοση του ιού μέσω του περιορισμού λειτουργίας καταστημάτων, και όχι μέσω της μείωσης των μαθητών ανα σχολικό τμήμα, της πρόσληψης γιατρών και ανοίγματος ΜΕΘ από τα νοσοκομεία.

Την ίδια ώρα λοιπόν που οι μικρές επιχειρήσεις καλούμαστε να υποκαταστήσουμε τα υγειονομικά μέτρα που δεν παίρνει η κυβέρνηση, η βοήθεια από μεριάς της ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτη.

Πέραν της επιστρεπτέας προκαταβολής ,όπου παραμένει δάνειο και όχι εισόδημα, τα ΤΕΠΙΧ απευθύνθηκαν σε τραγικά μικρό αριθμό επαγγελματιων σε σχέση με το σύνολο του κλάδου. Το ίδιο και το ΕΣΠΑ «σωτηρίας» της περιφέρειας το οποίο θα είναι σταγόνα στον ωκεανό: Οι αιτήσεις που θα ικανοποιηθούν θα είναι πολύ μικρότερες των αναγκών (περίπου 2000 σε όλη την Κρήτη), και για άλλη μια φορά οι πολύ μικρές επιχειρήσεις θα είναι απέξω, είτε επειδή δεν είναι φορολογικά ενήμερες (πώς να είναι με τόση αναδουλειά), είτε γιατί χάνουν στην μοριοδότηση έναντι μεγαλύτερων. Την ίδια ώρα ενώ ευθαρσώς ο αν.Υπουργός Οικονομικών δηλώνει ότι ό,τι  μέτρα ενίσχυσης δίνονται, είναι μελλοντικοί φόροι.

Κανένα από τα αιτήματα, που πανελλαδικά βάζουν σύλλογοι και σωματεία εστίασης, δεν έχει εισακουστεί. Καταλήγουμε για άλλη μια φορά στο εξής: ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ. Αν δεν χρηματοδοτηθούμε άμεσα και δεν υπάρξουν μέτρα ελαφρυνσης οδηγούμαστε σε αφανισμό. Και δεν θα φταίει ούτε μία «γενική» οικονομική κρίση ούτε ένας «αόρατος ιός». Θα ευθύνεται η συγκεκριμένη πολιτική που εφαρμόστηκε και εφαρμόζεται ως τώρα. Μια πολιτική που στους μεγάλους ομίλους δίνει αέρα χρήμα και διευκολύνσεις όποτε αυτοί θέλουν και τους μικρούς επαγγελματίες τους στέλνει στην καλύτερη των περιπτώσεων να δανειστούν και να χρεωθούν στις τράπεζες που εχουν ήδη χρυσοπληρώσει. Μια πολιτική που για χάρη μεγάλων κεφαλαίων μετατρέπει την χώρα σε ένα τεράστιο ξενοδοχείο σβήνοντας την εστίαση απο το χάρτη. ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΕΜΕΙΣ.

  • Μείωση Φ.Π.Α. στην εστίαση σε 6% και 13% αντίστοιχα
  • Επιλογή αναστολής λειτουργείας και υπαλλήλων με αντιστοιχο επίδομα, όσο ισχύουν περιοριστικά μέτρα λόγο covid-19
  • Επέκταση του μέτρου μείωσης ενοικίου με αντίστοιχη οικονομική κάλυψη/ελάφρυνση των ιδιοκτητών
  • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.
  • Κατάργηση χαρατσιών όπως ο ΕΝΦΙΑ, το τέλος επιτηδεύματος αλλά και δραστική μείωση των απαράδεκτων και άδικων έμμεσων φόρων .
  • Διαγραφή τόκων, προστίμων, 30% των υπόλοιπων χρεών στην εφορία και τις τράπεζες που συσσωρεύτηκαν ως αποτέλεσμα της προηγούμενης κρίσης. 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους.
  • Κάλυψη και προστασία των συναδέλφων απο πλειστηριασμόυς και κατασχέσεις λόγω χρεών σε τράπεζες και κράτος. Πάγωμα των δανείων σε τράπεζεςόσο διαρκεί η υγειονομική κρίση.
  • Απαλλαγή από τις εισφορές ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα κράτησαν ή θα κρατήσουν τα μετρά περιορισμού, χωρίς απώλεια ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων με έκτακτη ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ ή άλλους ιδιώτες παρόχους και προς άλλες πρώην ΔΕΚΟ μέχρι 30/4/2021. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο για τους α/α και τα λαϊκά στρώματα.
  •  Απαλλαγή όλων των α/α από δημοτικά τέλη για μέχρι 30/4/2021.

 

  • Άμεση πρόσληψη μόνιμων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων. Να λειτουργήσουν αποτελεσματικά όλα τα δημόσια κέντρα υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και να ανοίξουν άμεσα όλες οι μονάδες ΜΕΘ που χρειάζονται. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας σε πιθανή νέα έξαρση της πανδημίας.
  • Άμεσα μέτρα προστασίας σε όλα τα σχολεία για την προστασία μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών. Αραίωση των μαθητών σε κατάλληλες αίθουσες, προσλήψεις εκπαιδευτικού προσωπικού, καθαριστριών με ευθύνη του κρατικού προϋπολογισμού.
  • Να διατεθούν στον πληθυσμό δωρεάν και με αποκλειστική ευθύνη του κράτους όλα τα απαραίτητα υλικά προφύλαξης, όπως και όλα τα αναγκαία τεστ χωρίς καθυστερήσεις. Να μπει τέλος στην αισχροκέρδεια.

 

Καλούμε στο συλλαλητήριο στην πλατεία αγοράς την Τρίτη 13 του Οκτώβρη στη πλ. Αγοράς που συμμετέχουν και άλλα σωματεία και φορείς.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλαγή ώρας 2024: Πότε οι δείκτες του ρολογιού θα πάνε μια ώρα μπροστά

Με το δεύτερο 10ημερο του Μαρτίου να ολοκληρώνεται, οδεύουμε...

Ο τουρισμός “φωνάζει” για προσωπικό

Μετά από ένα τουριστικό έτος με περίπου 33 εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό,...

Στο… περίμενε για την πληρωμή του Μεταφορικού Ισοδύναμου!

Εκατοντάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι, επιχειρηματίες πρώιμων κηπευτικών αλλά και εξαγωγείς...

Ισχυρός σεισμός 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά της Ηλείας – Αισθητός και στα Χανιά

Δύο σεισμοί 5,7 Ρίχτερ ανοιχτά των Φιλιατρών σημειώθηκαν το...