17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Σήμερα η μαζική υποδοχή των μαθητών για το μάθημα Αλβανικών από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ΕΛΜΕ Χανίων και εργατικά σωματεία

Ημερομηνία:

Με ανακοινώσεις τους ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η ΕΛΜΕ Χανίων αλλά και τα σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Oικοδόμων, εργαζομένων στα Tροφιμα Ποτα, στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, στον Επισιτισμό, οι συνταξιουχοι ΙΚΑ ν.Χανίων καταδικάζουν τη ματαίωση των μαθημάτων της Αλβανικής γλώσσας που «ρίχνει το δηλητήριο του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, ιδιαίτερα στο χώρο της εκπαίδευσης που διαπλάθονται οι νεανικές συνειδήσεις»  και καλούν τα μέλη των σωματείων αλλά και απλούς πολίτες να συμμετάσχουν στην υποδοχή των μαθητών στην επανέναρξη των μαθημάτων που θα γίνει την Κυριακή 11 Φλεβάρη στις 5.30 το απόγευμα στο χώρο του 1ου ΓυμνασίουΕλευθερίου Βενιζέλου.

Να σημειώσουμε ότι σχετικά κάλεσμα απηύθυνε και η ΝΕ Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι το διδακτικό προσωπικό του 1ου Γυμνασίου Ελευθερίου Βενιζέλου με μήνυμα που έδωσε στη δημοσιότητα μέσω της σελίδας του σχολείου προς τους γονείς ενημέρωσε για τη διαδικασία που τηρήθηκε στην ψηφοφορία των μαθητών για το αν επιθυμούν να πραγματοποιηθούν τα μαθήματα αλβανικών στο σχολείο τους. Όπως φαίνεται, δεν έλειψαν τα παρατράγουδα με μαθητές μέλη του 15μελούς να φέρονται απρεπώς ενώ κάποιοι μαθητές προσπάθησαν να προχωρήσουν σε κατάληψη του σχολείου δίχως κάποια απόφαση των μαθητών. Τελικώς, η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε με το αποτέλεσμα να είναι συντριπτικά υπέρ της διεξαγωγής μαθημάτων Αλβανικών στο σχολείο.

 

Σε κοινό κείμενό τους ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η ΕΛΜΕ Χανίων αναφέρουν:

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η ΕΛΜΕ Χανίων θεωρούμε ότι η ματαίωση των μαθημάτων της Αλβανικής γλώσσας σε απογευματινά τμήματα στο 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου αποτελεί ντροπή για την εκπαίδευση και τον τόπο. Πέρα από τις όποιες δικαιολογίες και προσχήματα έγινε με μοναδικό κριτήριο την καταγωγή αυτών των παιδιών και γι’ αυτό αποτελεί μια ρατσιστική και φασιστική πράξη. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο δεν μπορεί να γίνει ανεκτή καμία δικαιολογία η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την διαιώνιση του καθεστώτος αποκλεισμού που έχει δημιουργηθεί στα σχολεία της περιοχής μας.

Οι μετανάστες 2ης και 3ης γενιάς με καταγωγή από την Αλβανία είναι μαθητές μας. Είναι παιδιά μας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν υπόδικο για εγκληματική οργάνωση να πανηγυρίζει για το «κατόρθωμά» του αποκλεισμού των παιδιών αυτών από το δικαίωμά τους να μαθαίνουν τη μητρική τους γλώσσα. Παλεύουμε για ένα σχολείο που ΟΛΑ τα παιδιά, ανεξάρτητα από καταγωγή, φυλή, φύλο, τάξη, σωματικές ικανότητες θα έχουν την ίδια πρόσβαση σε αυτό και στη γνώση. Το σχολείο των διακρίσεων, στη δομή και στο περιεχόμενό του, αποτελεί μια αποκρουστική ανάμνηση του παρελθόντος και δεν θα επιτρέψουμε να ανασυσταθεί. Ο φασισμός, ο ρατσισμός και ο εθνικισμός έχουν οδηγήσει την ανθρωπότητα σε εκατόμβες με εκατομμύρια νεκρούς. Είναι καθήκον μας ως εργαζόμενοι, παιδαγωγοί, γονείς να μην αφήσουμε τα φαντάσματα του παρελθόντος να σηκώσουν κεφάλι με όποια μορφή και αν εμφανίζονται. Η κοινωνία μας και ειδικά στην Κρήτη, έχει και μνήμη και γνώση. Δεν θα επιτρέψουμε σε μικρές μειοψηφίες να εισάγουν το δηλητήριο τους στα σχολειά μας.

Χαιρετίζουμε ως διοικητικά συμβούλια τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, της ΕΛΜΕ και της γενικής συνέλευσης του ΣΕΠΕ, καθώς και την απόφαση του συλλόγου διδασκόντων και των μαθητών του 1ου Γυμνασίου Ελευθερίου Βενιζέλου για την άμεση επανέναρξη των μαθημάτων. Την Κυριακή 11 Φλεβάρη στις 6μ.μ. υλοποιούμε αυτές τις αποφάσεις σε συνεργασία με την Αλβανική κοινότητα.

Καλούμε όποιον φορέα ενδιαφέρεται να παραβρεθεί.

Καλούμε όλους τους Χανιώτες στη μεγάλη γιορτή υποδοχής των παιδιών με αλβανική καταγωγή την Κυριακή στις 5:30μ.μ. μπροστά από το 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χρυσοπηγή.

Σε ανακοίνωσή τους τα σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Oικοδόμων, εργαζομένων στα Tροφιμα Ποτα, στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, στον Επισιτισμό, οι συνταξιουχοι ΙΚΑ ν.Χανίων αναφέρουν:

Τα σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Oικοδόμων, εργαζομένων στα Tροφιμα Ποτα, στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, στον Επισιτισμό, οι συνταξιουχοι ΙΚΑ ν.Χανίων, καταδικάζουμε τη ματαίωση των μαθημάτων της Αλβανικής γλώσσας σε απογευματινά τμήματα στο 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου. Οι διάφορες δικαιολογίες και προσχήματα δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματική στόχευση: τον αποκλεισμό των παιδιών από το να μάθουν τη μητρική τους γλώσσα λόγω της καταγωγής τους.

Η πράξη αυτή ρίχνει το δηλητήριο του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας, ιδιαίτερα στο χώρο της εκπαίδευσης που διαπλάθονται οι νεανικές συνειδήσεις. Το δημόσιο σχολείο αγκαλιάζει όλα τα παιδιά χωρίς διακρίσεις. Πρέπει να εξακολουθήσει να αποτελεί ένα περιβάλλον απαλλαγμένο από προκαταλήψεις, ρατσιστική αντιμετώπιση και ξενοφοβικά σύνδρομα.

Εκφράζουμε την απόλυτη συμπαράστασή στους εκπαιδευτικούς του σχολείου που συλλογικά αποφάσισαν τη συνέχιση της διεξαγωγής των μαθημάτων της αλβανικής γλώσσας υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα των παιδιών στην εκμάθηση της μητρικής τους γλώσσας.

"google ad"

Διεκδικούμε από το υπουργείο Παιδείας και τη δημοτική αρχή την κάλυψη όλων των αναγκών σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής και προσωπικού που θα διασφαλίζουν το δικαίωμα των παιδιών, οποιασδήποτε κοινότητας αλλοδαπών να μαθαίνουν στα παιδιά τους τη γλώσσα τους.

Καλούμε όλα τα μέλη των σωματείων μας και όλους τους εργαζόμενους της πόλης μας να υποδεχτούμε μαζικά την επανέναρξη των μαθημάτων της αλβανικής γλώσσας και τους μαθητές που θα συμμετέχουν στα εν λόγω τμήματα την Κυριακή 11 Φλεβάρη στις 5:30 το απόγευμα στον χώρο του Γυμνασίου.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ