Σε ρήξη η Γερμανία με τους δεξιούς «δορυφόρους» της για το προσφυγικό

Κανένα σχόλιο

Τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επόμενη εβδομάδα, με θέμα την προσφυγική κρίση, ζήτησε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, αλλά και ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο. Η Γερμανία προειδοποιεί με διακοπή χρηματοδότησης τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που αρνούνται να συμμετάσχουν στο σχέδιο ανακατανομής 120.000 προσφύγων. Τσεχία και Σλοβακία απαντούν απαξιωτικά στις απειλές ενώ η Ουγγαρία, που επίσης αντιτίθεται στην ανακατανομή προσφύγων, συνεχίζει την πολιτική της καταστολής με την ακροδεξιά κυβέρνηση να μετατρέπει τη χώρα σε ένα οχυρό και να κλείνει τις πύλες της Ευρώπης στους πρόσφυγες.

«Η Ευρώπη είναι βουτηγμένη στη ντροπή» τονίζεται από το Βερολίνο μετά την αποτυχία της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών να καταλήξει σε ένα δεσμευτικό καθεστώς ποσοστώσεων για την ανακατανομή 120.000 προσφύγων εξαιτίας της αντίδρασης κρατών της Ανατολικής Ευρώπης.

Μάλιστα ο αντικαγκελάριος Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ προειδοποιεί πως «δεν γίνεται  να συμμετέχουν όλοι όταν είναι να πάρουν χρήματα και κανείς όταν είναι να αναλάβει ευθύνες». Παράλληλα σημειώνει πως πρέπει «να καταστήσουμε σαφές στους Ευρωπαίους ότι διακυβεύεται η Ευρώπη ως σύνολο».

"Sponsored links"

Συνεχίζοντας έθεσε υπό αμφισβήτηση τη γερμανική χρηματοδότηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων ως απάντηση στην απροθυμία κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμμετάσχουν στην ανάληψη ευθύνης για την προσφυγική κρίση. «Η Γερμανία δεν είναι έτοιμη να είναι στην Ευρώπη, για να το πούμε έτσι, αυτός που πληρώνει […] Όλοι συμμετέχουν όταν λαμβάνουν χρήματα, αλλά κανείς όταν είναι να αναλάβει ευθύνες. Αν αυτό συνεχίσει έτσι, θα είναι το τέλος των ισχυουσών όρων χρηματοδότησης», δήλωσε και πρόσθεσε:

«Χθες βράδυ η Ευρώπη καλύφθηκε για άλλη μια φορά από ντροπή. Αυτό που ζήσαμε [χθες] το βράδυ είναι μια ακόμη μεγαλύτερη απειλή απ’ ό,τι η ελληνική κρίση» είπε ο Γκάμπριελ προειδοποιώντας ότι «εάν δεν συμφωνήσουμε, τότε οι προβλέψεις των ευρωπαϊκών προϋπολογισμών μεσοπρόθεσμα δεν θα είναι παρά αέρας».

«Η Γερμανία δεν είναι έτοιμη να είναι στην Ευρώπη, για να το πούμε έτσι, αυτός που πληρώνει […] Όλοι συμμετέχουν όταν λαμβάνουν χρήματα, αλλά κανείς όταν είναι να αναλάβει ευθύνες. Αν αυτό συνεχίσει έτσι, θα είναι το τέλος των ισχυουσών όρων χρηματοδότησης», σημείωσε.

Απαξιωτική ήταν η απάντηση της Τσεχίας, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών αρμόδιου Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Τόμα Προύζα. Όπως είπε οι προειδοποιήσεις του Βερολίνου είναι «κενές περιεχομένου, αλλά και ζημιογόνες για όλους».

Ποτέ ξανά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχει τιμωρηθεί χώρα για την έκφραση διαφορετικής άποψης εντός των ευρωπαϊκών θεσμών, τόνισε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίκο, επιτιθέμενος στη Γερμανία. Ακόμη ζήτησε τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, αφού, όπως δήλωσε, θεωρεί κακή λύση να αφεθεί το θέμα σε επίπεδο υπουργών.

tvxs.gr

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις