20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Η κυβέρνηση άκουσε: Σημαντικές αλλαγές στην πρόσφατη ΚΥΑ για τις παραλίες – Στο 10% από 30% των ακαθάριστων εσόδων το αντίτιμο

Ημερομηνία:

Σύμφωνα με πληροφορίες του agonaskritis.gr, η κυβέρνηση άκουσε τις αντιδράσεις των δήμων και προχώρησε σε σημαντικές αλλαγές στην πρόσφατη ΚΥΑ ΑΔΠΟΟΟ 5159/586 Β ΕΞ 2015/7-4-2015.

Η συγκεκριμένη ΚΥΑ η οποία εκδόθηκε με βάση τον Ν 2971/2001 (Αιγιαλός παραλία και άλλες διατάξεις) και τις προηγούμενες σχετικές ΚΥΑ των ετών 2012-13-14, είχε προκαλέσει εκνευρισμό στους δήμους του νομού αλλά και της Κρήτης αφού, εφόσον αποφάσιζαν να κρατήσουν τη διαχείριση των παραλιών θα έπρεπε να αποδώσουν το 30% των ακαθάριστων εσόδων τους στο κράτος (σε σχέση με το υψηλό πάλι 20% που ίσχυε με την προηγούμενη ΚΥΑ), ποσό εξωφρενικό το οποίο οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην παράδοση των παραλιών στους ιδιώτες.

Με τη νέα απόφαση που θα δημοσιοποιηθεί ίσως και αύριο, το ποσοστό αυτό περιορίζεται μόλις στο 10% των ακαθάριστων εσόδων, απόφαση που σίγουρα θα ευχαριστήσει τους δήμους της χώρας.

Σύμφωνα με τους δημαρχους που αντιδρούσαν στην εν λόγω ΚΥΑ, η διαχείριση των παραλιών μετατρεπόταν σε ασύμφορη και αυτό θα είχε ως συνέπεια να περνάει η διαχείρισή τους στους ιδιώτες. Χαμένος θα ήταν και το κράτος αφού, τα χρήματα που θα κατέβαλλε ο ιδιώτης θα ήταν πολύ λιγότερα.

Με τα οικονομικά των ΟΤΑ ήδη να βρίσκονται σε άθλια κατάσταση, οι δήμαρχοι δεν ήθελαν να αναλάβουν αυτή την ευθύνη αφού, όπως τόνιζαν, σε πολλές περιπτώσεις, για να διασφαλίσουν την ορθή διαχείριση των παραλιών θα έπρεπε να βάλλουν και χρήματα από τα ήδη εξαιρετικά επιβαρρυμένα ταμεία τους.

Τώρα, με τη νέα απόφαση, όλα αυτά άλλαξαν.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...