16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Σημαντικό έργο για την Υγεία στην Κρήτη: “Δημιουργία αποθέματος μοσχευμάτων ομφαλοπλακουντιακού αίματος”

Ημερομηνία:

Η Περιφέρεια Κρήτης, η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης και η Δημόσια Τράπεζα Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων (ΔηΤΟΒ) Κρήτης της Αιματολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, επισφραγίζουν την συνεργασία τους και την δέσμευσή τους, για την προώθηση της Δημόσιας Υγείας στο πεδίο των μεταμοσχεύσεων και στην επιστήμη γενικότερα μέσω της υλοποίησης του έργου «Διασφάλιση της υγείας του πληθυσμού της Περιφέρειας Κρήτης για νοσήματα που χρήζουν αλλογενούς μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων, με δημιουργία αποθέματος μοσχευμάτων ομφαλοπλακουντιακού αίματος (ΟπΑ), μετά από χαρτογράφηση των αντιγόνων ιστοσυμβατότητας του πληθυσμού της Κρήτης».

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 500.850€ και διάρκειας 18 μηνών και χρηματοδοτείται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Κρήτης και θα υλοποιηθεί με την διοικητική υποστήριξη του ΕΛΚΕ της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας καθώς και με την συνεργασία του προσωπικού των ΚΥ της Κρήτης καθώς και της Πανεπιστημιακής Αιματολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ.

Σκοπός του έργου, είναι η χαρτογράφηση του πληθυσμού της Κρήτης, ώστε να καθοριστούν περιοχές με σπάνιους τύπους αντιγόνων ιστοστοσυμβατότητας των κατοίκων τους (και άρα με δυσκολία στην ανεύρεση συμβατών μοσχευμάτων), αλλά και η προώθηση του έργου της Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλιοπλακουντιακών Βλαστοκυττάρων Κρήτης στον τομέα των μεταμοσχεύσεων.

Η αλλογενής μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων από τον μυελό των οστών και το αίμα του ομφάλιου λώρου αποτελεί συχνά τη μοναδική θεραπεία για την αντιμετώπιση νοσημάτων του μυελού των οστών, όπως οι λευχαιμίες, αλλά και μυελικές και ανοσολογικές ανεπάρκειες, σε παιδιά και ενήλικες. Η επιτυχία της μεταμόσχευσης εξαρτάται, σε μεγάλο βαθμό, από τη συμβατότητα μεταξύ δότη αιμοποιητικών κυττάρων και ασθενή-λήπτη ως προς τα αντιγόνα ιστοσυμβατότητας. Τα αντιγόνα αυτά κληρονομούνται από τους γονείς και έχουν διαφορετική σύνθεση για κάθε άνθρωπο, σχεδόν μοναδική.

Παρά τις επιστημονικές εξελίξεις, πολλοί ασθενείς δεν μπορούν να επωφεληθούν από τη θεραπευτική αυτή αντιμετώπιση, επειδή στερούνται ενός συμβατού δότη. Όσο περισσότεροι δότες μυελού καταγράφονται στην Παγκόσμια Δεξαμενή Δοτών και όσο περισσότερες μονάδες ομφαλικού αίματος αποθηκεύονται σε Δημόσιες Τράπεζες τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα κάθε ασθενής που θα νοσήσει από αιματολογικό νόσημα και χρειάζεται μεταμόσχευση αρχέγονων αιμοποιητικών κυττάρων, να βρίσκει συμβατό μόσχευμα.

Η επιτυχία του εγχειρήματος, το οποίο θα διασφαλίσει την υγεία του πληθυσμού της Κρήτης για νοσήματα που χρήζουν αλλογενούς μεταμόσχευσης αιμοποιητικών κυττάρων, στηρίζεται στη συμμετοχή των πολιτών μέσω της λήψης μικρής ποσότητας αίματος από το προσωπικό των Κέντρων Υγείας. Η λήψη αυτή γίνεται στα πλαίσια διενέργειας των εργαστηριακών τους εξετάσεων και δεν απαιτείται η συνταγογράφησή της.

Οι πολίτες μπορούν να προσέρχονται στα Κέντρα Υγείας από την Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου 2018 και αφού ενημερωθούν σχετικά από το προσωπικό των Κέντρων Υγείας, να συναινέσουν στη συμμετοχή τουs στο πολύ σημαντικό αυτό έργο για την διασφάλιση της υγείας του πληθυσμού.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...