21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Σιλβέστερ Πήτερς: Η μοναδική ιστορία του Ινδού σκηνοθέτη και χορευτή που επέλεξε τα Χανιά για τα γυρίσματά του και θέλει να φέρει το μισό Bollywood στην Κρήτη

Ημερομηνία:

Αυτή είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που ήρθε από την Ινδία στην Κρήτη για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και να διδάξει την αγάπη του για το χορό, την έκφραση και τη δημιουργία.

Το όνομά του είναι Sylvestere Peters.

«Είναι το πραγματικό μου όνομα, δεν είναι καλλιτεχνικό. Κι αυτό γιατί ο παππούς μου είχε καταγωγή από την Πορτογαλία. Οπότε, τα ονόματα στην οικογένειά μας είναι Δυτικά. Ο πατέρας μου λεγόταν William. Ο αδελφός μου Stephen.»

Ο Sylvestere Peters στα Χανιά

Ο Σιλβέστερ Πήτερς είναι ένας άνθρωπος με μία ιδιαίτερη ιστορία. Παιδί μίας καλής οικογένειας στην Ινδία, αποφάσισε από μικρός να μην ακολουθήσει το μέλλον ως επιχειρηματίας για τον οποίο τον ετοίμαζε ο πατέρας του και να ακολουθήσει το πάθος του, τον χορό.

«Σε πολύ μικρή ηλικία ξεκίνησα να χορεύω. Ο πατέρας μου όμως ήταν άνθρωπος των επιχειρήσεων. Έφτασε μία μέρα και ο πατέρας μου μου είπε ότι θα πρέπει να επιλέξω μεταξύ εκπαίδευσης και χορού. Εγώ επέλεξα το πάθος μου, τον χορό. Οι γονείς μου μου είπαν ότι αφού αυτή είναι η απόφασή μου, τότε θα πρέπει να συνεχίσω μόνος μου. Συνέχισα λοιπόν μόνος μου. Βρέθηκα απροστάτευτος, και έκανα πολλών ειδών δουλειές. Δούλεψα σερβιτόρος, ντελίβερι, δούλεψα ως βοηθός μάγειρα, ότι μπορούσα για να επιβιώσω και να συντηρήσω το πάθος μου»

Από τα γυρίσματα ενός εκ των δύο βίντεο κλιπ στους Αγίους Αποστόλους

Ο Σιλβέστερ Πήτερς πάλεψε. Και τα κατάφερε. Κέρδισε ένα μεγάλο διαγωνισμό χορού στην Ινδία και έγινε πασίγνωστος. Ακολούθησε μία μεγάλη καριέρα στο Bollywood, δημιούργησε τη δικιά του εταιρεία με την επωνυμία Splasherunlimited, έγινε χορογράφος, ταξίδεψε τον κόσμο και δίδαξε χορό σε χιλιάδες παιδιά.

Από το 1999 έχει συμμετάσχει σε πάνω από 100 παραγωγές στην Ινδία και στο εξωτερικό ως χορευτής, ήταν ο πρωταθλητής στο Ινδικό διαγωνισμό χορού για τρία συναπτά έτη, δούλεψε σε μεγάλες παραγωγές, δημιούργησε χορογραφίες μέχρι και την Ουκρανία και τη Μεγάλη Βρετανία.

Μέσα από όλη αυτή τη δουλειά συνειδητοποίησε ότι ένα νέο πάθος άρχισε να αναπτύσσεται. Αυτο για τη σκηνοθεσία.

«Έβλεπα ότι έχω ταλέντο γιατί στις παραγωγές που συμμετείχα έδινα συμβουλές στους σκηνοθέτες για το πώς θα έπρεπε να γυρίσουν σκηνές για να είναι πιο αποτελεσματικές και να έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο. Κι έτσι πήρα την απόφαση και ξεκίνησα ένα νέο ταξίδι.»

Ξεκίνησε με κάποια μικρά διαφημιστικά καθώς και ζωντανές παραγωγές. Και πλέον έφθασε στο σημείο να αφιερώνει τον περισσότερο χρόνο του προς το νέο στόχο που έχει θέσει.

Ειδική άδεια δόθηκε από αρχές για τη χρησιμοποίηση του φάρου στα γυρίσματα

«Μου πήρε πολύ χρόνο για να φτάσω στο σημείο που βρίσκομαι σήμερα. 12 χρόνια. Μόνο με αγώνα τα πέτυχα όλα αυτά. Και είμαι χαρούμενος γι’ αυτό».

Θυμάται, πρόσφατα, βρέθηκε στη Ρωσία. Ο πατέρας του ταξίδεψε ως εκεί για να τον δει σε μια δουλειά που συμμετείσχε. Όταν τον είδε του είπε: «Εγώ πληρώνω για να ταξιδέψω, εσένα σε πληρώνουν για να ταξιδέψεις και να σε δουν».

«Μέσα από τη δουλειά μου και την αναγνώριση που πέτυχα χωρίς κάποια βοήθεια, ο πατέρας μου πλέον αισθανόταν περήφανος για μένα. Όταν μου είπε να φύγω από το σπίτι, πίστευε ότι έκανε το σωστό για τον γιο του, γιατί θεωρούσε ότι μία καριέρα στις επιχειρήσεις ήταν η σωστή απόφαση. Όμως μετά που πέτυχα κατάλαβε το λάθος του. Μου είπε: «Είμαι χαρούμενος για σένα». Η σχέση μας πλέον έχει βελτιωθεί.»

Για τον Σιλβέστερ Πήτερς το Bollywood είναι κάτι πολύ βαθύτερο απ’ ότι αρχικά φαίνεται. Συνδέεται με την ταυτότητα του μοντέρνου Ινδού.

"google ad"

Πάνω από 50 Χανιώτες εργάστηκαν στην παραγωγή των βίντεο κλιπς

Μας είπε:

«Η Ινδία είναι μία αχανής χώρα, η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο. Μία ολόκληρη ζωή δε φτάνει για να τη μάθεις. Είναι μία πολύ πλούσια χώρα όμως υπάρχουν ακραίες ανισότητες. Υπαρχουν πολλοί φτωχοί αλλά και πολλοί πλούσιοι. Υπάρχουν κοσμοπολίτες, παραδοσιακοί, απλοί καθημερινοί Ινδοί. Υπάρχει ένας πολύ μοντέρνος κόσμος αλλά και ένας πολύ συντηρητικός. Κάθε περιοχή έχει και διαφορετικά χαρακτηριστικά. Κατ’ ένα τρόπο το Bollywood είναι η κόλλα που συνδέει όλα αυτά τα διαφορετικά κομμάτια. Είναι τμήμα της ταυτότητας του μοντέρνου Ινδού».

Πριν λίγες ημέρες ολοκλήρωσε την σκηνοθεσία και παραγωγή δύο βίντεο κλιπ τα οποία γυρίστηκαν εξ ολοκλήρου στα Χανιά της Κρήτης.

Η επιλογή δεν ήταν τυχαία. Ήξερε ότι ένα από τα μέρη που θα ήθελε να γυρίσει τα βίντεο κλιπ του ήταν η Ελλάδα αλλά δεν είχε αποφασίσει για την ακριβής τοποθεσία.

«Η αλήθεια είναι ότι βίντεο κλιπ που γυρίζονται στο εξωτερικό και ειδικά στην Ελλάδα έχουν πολύ μεγάλη απήχηση στην Ινδία. Το ίδιο βίντεο αν γυριστεί στην Ινδία μπορεί να μη γίνει επιτυχία. Αν γυριστεί όμως στην Ελλάδα μπορεί να φτάσει στα δέκα πρώτα. Όπως για εσάς η Ινδία είναι κάτι το διαφορετικό, κάτι το εξωτικό, το ίδιο ισχύει για εμάς και την Ελλάδα. Οι εικόνες που λαμβάνουμε εδώ είναι πολύ διαφορετικές από αυτές που έχουμε συνηθίσει.»

Η γνωριμία με τον Θοδωρή Θωμαδάκη και η συνεργασία με την εταιρεία του Fixer in Crete στάθηκε κρίσιμη για την επιλογή των Χανίων για τα γυρίσματα των βίντεο κλιπς

Ο Σιλβέστερ Πήτερς έκανε αρχικά μία αίτηση στο Υπουργείο Πολιτισμού. Τότε γνώριζε ελάχιστα για την Κρήτη. Το Υπουργείο του πρότεινε κάποιες εταιρείες που έκρινε ότι μπορούν να τον βοηθήσουν. Μεταξύ αυτών ήταν και η εταιρεία “Fixer in Crete” του Χανιώτη Θοδωρή Θωμαδάκη.

Οι φωτογραφίες από τα Χανιά του άρεσαν. Σκέφθηκε ότι, θα μπορούσε να προκύψει κάτι πραγματικά ενδιαφέρον. Είδε το πλάνο που του προτάθηκε και εντυπωσιάστηκε. Όμως σημείο καμπής αποτέλεσε το ταξίδι του στα Χανιά και η γνωριμία πρόσωπο με πρόσωπο με τον Θοδωρή Θωμαδάκη.

Μεταξύ τους δημιουργήθηκε μία σχέση εμπιστοσύνης που ξέφυγε από τα στενά επαγγελματικά όρια. Ο Σιλβέστερ Πήτερς δέθηκε με τους ανθρώπους που συνεργάστηκε στα Χανιά, από τον Θοδωρή Θωμαδάκη και την οικογένειά του, μέχρι το προσωπικό και τους χορευτές.

Θα μπορούσε να είχε πάει στη Μύκονο ή στη Σαντορίνη. Επέλεξε τα Χανιά εξαιτίας της σχέσης εμπιστοσύνης που διαμόρφωσε με συγκεκριμένους ανθρώπους. Πρώτα και κύρια με τον Θοδωρή Θωμαδάκη.

«Ο στόχος μου είναι να γυρίσω 8 βίντεο κλιπ και μετά να κάνω και μία ταινία. Οπότε επέλεξα τα Χανιά, που είναι πολύ διαφορετικά από όσα μέρη έχω δει. Κάναμε την έρευνά μας και βρήκαμε τον καλύτερο που μπορούσαμε, βρήκαμε τον Θοδωρή Θωμαδάκη και όλα πήρανε το δρόμο τους. Η σύνδεση μεταξύ μας είναι πολύ καλή. Η συνεργασία μας είναι εξαιρετική»

Για πρώτη φορά, όλα προχώρησαν με γοργούς ρυθμούς.

Ο φάρος χρησιμοποιήθηκε στα γυρίσματα των βίντεο κλιπς

Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Χανίων ομόφωνα ψήφισε υπέρ της βοήθειας της προσπάθειας, το ίδιο γρήγορα πήρε απόφαση και η Αρχαιολογία για την παραχώρηση του φάρου για γυρίσματα, Μετά ήρθε το «οκ» και από το Λιμεναρχείο. Πήραν τις άδειες και έκαναν τα γυρίσματα που είναι από τα πιο εντυπωσιακά που έχουν γίνει στην Κρήτη. Οι εικόνες είναι πανέμορφες, τα πλάνα μοναδικά, με το μείγμα της ινδικής μουσικής κουλτούρας και χορού με την κρητική ομορφιά να δημιουργεί μία μοναδική αισθητικά εμπειρία.

Για τα γυρίσματα χρησιμοποιήθηκε ο καλύτερος εξοπλισμός που υπάρχει στην Ελλάδα. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ίσως ότι σχεδόν στο σύνολό του το συνεργείο είναι όλοι Χανιώτες. Πάνω από 50 άνθρωποι στα Χανιά δούλεψαν για την παραγωγή. Συνεργάστηκαν σε πάρα πολύ υψηλό επαγγελματικό επίπεδο για μία διεθνή παραγωγή. Πολλοί από τους χορευτές είναι Χανιώτες. Ακόμα και οι ηθοποιοί είναι Χανιώτες.

Λέει ο Σιλβέστερ Πήτερς:

«Όταν είδα τη Νεκταρία, (την πρωταγωνίστρια σε ένα από τα βίντεο κλιπ) μαγεύτηκα! Μοιάζει πολύ με μία πολύ γνωστή πανέμορφη Ινδή ηθοποιό του Bollywood και έτσι αποφάσισα να πρωταγωνιστήσει. Το ίδιο κάναμε και με τους άλλους πρωταγωνιστές. Ο Θοδωρής μου έφερε δύο αγόρια από εδώ, και έγιναν και αυτοί πρωταγωνιστές.

Ο σκηνοθέτης, χορευτής και χορογράφος Σιλβέστερ Πήτερς

Οι Ινδοί ηθοποιοί είναι καλά εκπαιδευμένοι. Τους λες γέλα και γελάνε, τους λες κλάψε και κλαίνε, όμως αυτά τα παιδιά που χρησιμοποιήσαμε δεν ήταν ηθοποιοί. Αλλά, όπως θα δείτε, με τη σωστή σκηνοθετική καθοδήγηση, κατορθώσαμε αυτά τα παιδιά να βγάλουν τόσο συναίσθημα! Είναι ένα όμορφο ερωτικό τραγούδι το πρώτο βίντεο κλιπ και το αποκορύφωμά του έχει πολύ συναίσθημα. Οι ηθοποιοί έπρεπε να μπορούν να το εκφράσουν. Το κατορθώσαμε!»

Λέει ότι κάποιοι έρχονται στην Ελλάδα για να κάνουν τα γυρίσματα και να φύγουν. Αυτός δεν ήθελε απλά να κάνει τα γυρίσματα στην Ελλάδα, ήθελε να δημιουργήσει μία σύνδεση με την Ελλάδα και τα Χανιά.

«Μετά από ένα μήνα κυκλοφορίας των τραγουδιών σκοπεύουμε να κυκλοφορήσουν και στην Ελλάδα με υπότιτλους ώστε να γίνουν κι εδώ γνωστά».

Όπως μας είπε δε σκοπεύει να μείνει εκεί. Πέρα από το γύρισμα 6 ακόμα βίντεο κλιπ σκοπεύει να συνδέσει το Bollywood με τα Χανιά:

«Στο μέλλον σχεδιάζω να φέρω το μισό Bollywood εδώ για μία μεγάλη εκδήλωση που ετοιμάζω. Δε μπορώ να ανακοινώσω ακόμα κάτι, αλλά θα είναι μεγάλο».

Από τα γυρίσματα στην περιοχή Κουμ Καπί

Λέει για το Bollywood ότι είναι μία τεράστια βιομηχανία:

«Συγκρίνεται με το Χόλιγουντ αλλά είναι κάτι πολύ διαφορετικό. Ο αριθμός των ταινιών που γυρίζονται στην Ινδία είναι μεγαλύτερος από αυτές που γυρίζονται στις ΗΠΑ όπως και ο αριθμός των θεατών που παρακολουθούν τις ταινίες. Οι ταινίες προβάλλονται και σε μία σειρά άλλες χώρες. Είναι μία πραγματικά τεράστια βιομηχανία».

Η μουσική και ο χορός είναι κυρίαρχο στοιχείων των ταινιών στο Bollywood. Όπως μας είπε, αυτό δεν είναι τυχαίο.

«Οι άνθρωποι τα αγαπούνε. Αγαπούν να ακούνε τραγούδια από ταινίες Bollywood. Αγαπάνε τις ταινίες και έτσι αγαπάνε και τα τραγούδια. Τα χρόνια περνάνε, όμως κάποια τραγούδια συνεχίζουν να τα αγαπάνε. Εκφράζουν συναισθήματα, σκέψεις των πρωταγωνιστών που τα μοιράζονται έτσι με τους θεατές και αποτελούν ένα ευχάριστο διάλειμμα από την πλοκή. Παρακολουθείς ένα θρίλερ και ξαφνικά ξεκινά ο χορός. Η ταινία αλλάζει ρυθμό, οι άνθρωποι πέρνουν μία ανάσα από τον φόβο και την αγωνία και χαμογελούν, για να συνεχίσουν μετά την ταινία. Είναι τραγούδια εκφραστικά που κάνουν πιο ελαφριά την ατμόσφαιρα.»

Στα Χανιά βρήκε πολλούς χορευτές που αγαπούν τους ινδικούς χορούς. Πιστεύει όμως ότι δεν ξέρουν την πραγματική φόρμα:

«Θέλω να τους εκπαιδεύσω, δίχως κόστος.»

Μαζί με Χανιώτισσες χορεύτριες που συμμετείχαν στα γυρίσματα των βίντεο κλιπς

Λέει:

«Όλα γίνονται από την αγάπη μου για τον χορό. Πάντα θα είμαι ένας χορευτής. Είναι ένα όμορφο πράγμα το να είσαι χορευτής. Ο χορός είναι δημιουργία και ο χορευτής είναι ένας δημιουργικός άνθρωπος. Δεν έχει σημασία τι φοράς, ο χορός είναι έκφραση, χάνεσαι μέσα στο χορό. Ο χορευτής είναι σα ένα παιδί που δημιουργεί»

Λίγο πριν τελειώσουμε θέλει να στείλει το δικό του μήνυμα στους νέους ανθρώπους. Τους καλεί να ακολουθήσουν αυτό που αγαπούν. Και να είναι δημιουργικοί:

«Ξοδέψτε τον χρόνο σας στη δημιουργία, δουλέψτε με πάθος σε αυτό που σας εκφράζει. Γίνετε όσο πιο δημιουργικοί γίνεται. Όταν είστε δημιουργικοί, το μυαλό είναι καθαρό. Και όλα λειτουργούν καλύτερα.»

Τα βίντεο κλιπ έχουν ολοκληρωθεί. Τα γυρίσματα έγιναν μεταξύ 31 Μαΐου και 3 Ιουνίου.

Την Παρασκευή στις 11 το βράδυ στο θερινό σινεμά Αττικόν, οι εταιρείες Stephanie Fingers Productions και Fixer in Crete διοργανώνουν μια πρώτη προβολή των music videos “I don’t know why” και “Naina Bawre”. H προβολή θα γίνει παρουσία του σκηνοθέτη Sylvestere Peters.

Τα βίντεο καθώς και η συζήτηση που θα ακολουθήσει, είμαστε βέβαιοι, θα έχουν ενδιαφέρον.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Γιάννης Αγγελάκης
Ο Γιάννης Αγγελάκης σπούδασε Μέσα Ενημέρωσης και Πολιτισμικές Σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Wolverhampton και ακολούθως συνέχισε τις σπουδές του σε επίπεδο MPhil στο Κέντρο για τις Σύγχρονες Πολιτισμικές Σπουδές (CCCS) του Πανεπιστήμιου του Birmingham. Περισσότερα άρθρα και δημoσιεύσεις μου εδώ

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ένοχος ο Ηλίας Μίχος και για τον βιασμό της 12χρονης στα Σεπόλια – Αθώα η μητέρα

Την ενοχή του Ηλία Μίχου, βασικού κατηγορούμενου για την...

Αλιεύτηκε τόνος βάρους 485 κιλών – 25 ευρώ το κιλό στην αγορά

Μια απίστευτη ψαριά έκανε ένας ψαράς στον Αστακό, καθώς στα δίχτυα...

Βιβλιοπαρουσίαση στα Χανιά: Κωνσταντίνα Μπαλωμενάκη – Στον καιρό του Λυμεώνα

Οι Εκδόσεις Ραδάμανθυς παρουσιάζουν τη νουβέλα επιστημονικής φαντασίας της...

Χαρούπι: Ο διατροφικός θησαυρός της κρητικής γης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η αγροδιατροφική παράδοση του χαρουπιού της Κρήτης βρίσκεται στον...