20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Σνόουντεν: «Σφαγή για την ελεύθερη δημοσιογραφία» η έκδοση Ασάνζ στις ΗΠΑ

Ημερομηνία:

Την προειδοποίηση πως πιθανή έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ θα απειλήσει το σύνολο του δημοσιογραφικού κόσμου, εξέφρασε την Τρίτη ο Έντουαρντ Σνόουντεν.

Μιλώντας στην εκπομπή του Τζο Ρόγκαν, ο πληροφοριοδότης δημοσίου συμφέροντος Σνόουντεν, μίλησε για τη «σημασία των ηθικών αξιών» που ξεχνούν ορισμένοι αντίπαλοι του Ασάνζ, βάζοντας την πολιτική τους διαφωνία πάνω από αυτές. «Μπορεί να μισείς τον Τζούλιαν Ασάνζ, να νομίζεις ότι είναι μαριονέτα της Ρωσίας, να πιστεύεις ότι είναι ο χειρότερος άνθρωπος στον κόσμο — μια μετενεσάρκωση του Χίτλερ ή του Στάλιν — και πάλι να αντιλαμβάνεσαι ότι η καταδίκη του σε βλάπτει».

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ (…) προσπαθεί να τον εκδώσει και να τον βάλει στη φυλακή για το υπόλοιπο της ζωής του εξαιτίας της καλύτερης δουλειάς που έκανε ποτέ το WikiLeaks (…) που είναι τα Πολεμικά Ημερολόγια του Ιράκ και του Αφγανιστάν, οι καταγραφές των κρατουμένων στο Γκουαντάναμο Μπέι. Πράγματα που αφορούν ξεκάθαρα εγκλήματα πολέμου και καταχρήσεις εξουσίας», συμπλήρωσε ο Σνόουντεν.

Οι κατηγορίες «κατασκοπείας» που αντιμετωπίζει ο Ασάνζ για τον ρόλο του στην απόκτηση διαβαθμισμένων εγγράφων από την αναλύτρια του αμερικανικού στρατού, Τσέλσι Μάνινγκ, αποτελούν μία «στροφή» στην πολιτική των ΗΠΑ να διαφοροποιούν τους δημοσιογράφους και τους εκδότες από τις πηγές τους.

«Όσο βίαιες κι αν έχουν γίνει οι κατηγορίες του Νόμου περί Κατασκοπείας τα τελευταία 50 χρόνια, το κράτος είχε ένα είδος σιωπηλής συμφωνίας. Δεν δίωκαν ποτέ τους διαύλους του Τύπου (…) δίωκαν τις πηγές τους. Σπάνε αυτή τη συμφωνία με την υπόθεση του Τζούλιαν Ασάνζ. Ο Ασάνζ δεν είναι η πηγή, είναι μονάχα ο εκδότης. Διευθύνει έναν δημοσιογραφικό οργανισμό», εξήγησε ο Σνόουντεν.

Ανέλυσε, τέλος, τους κινδύνους που ενέχει η υπόθεση Ασάνζ για την ελεύθερη δημοσιογραφία. «Δεν μπορείς να καταδικάσεις τον Τζούλιαν Ασάνζ, τον αρχισυντάκτη και εκδότη του WikiLeaks, υπό τον Νόμο περί Κατασκοπείας, χωρίς να εκθέσεις τους New York Times, την Washington Post, το CBS, το ABC, το NBC, το CNN, το Fox, οποιονδήποτε, σε διώξεις του ίδιου είδους».

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλ. Μαρκογιαννάκης στη Βουλή: «Να μην επικρατήσει το τοξικό κλίμα μέχρι τις εκλογές»

Την εμπιστοσύνη του στην ελληνική δικαιοσύνη για τη διερεύνηση...

Πέθανε το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Έφυγε από τη ζωή το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χαραλαμπίδης,...

Την Δευτέρα η «κάθοδος» Καιρίδη για τις μεταναστευτικές ροές στην Κρήτη

Την Δευτέρα 1η Απριλίου και όχι αύριο (29/3) Παρασκευή...