«Σοκ και δέος» στην Ευρώπη από την αποχώρηση των ΗΠΑ από τους «Ανοιχτούς Ουρανούς»

Κανένα σχόλιο

Δέκα ευρωπαϊκές χώρες εκφράζουν την λύπη τους για την απόφαση της Ουάσινγκτον να αποχωρήσει από την διεθνή συνθήκη Ανοικτοί Ουρανοί, παρά το ότι συμμερίζονται τις αμερικανικές ανησυχίες για την Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας.

«Λυπούμαστε για την ανακοίνωση από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της πρόθεσής της να αποσυρθεί από την Συνθήκη Ανοικτοί Ουρανοί, αν και συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες της σχετικά με την εφαρμογή των ρυθμίσεων της συνθήκης εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που υπογράφεται από 10 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την Γαλλία, την Γερμανία, το Βέλγιο, την Ισπανία, την Ολλανδία, την Ιταλία, την Φινλανδία, το Λουξεμβούργο, την Τσεχική Δημοκρατία και την Σουηδία.

«Η Συνθήκη Ανοικτοί Ουρανοί είναι ζωτικής σημασίας στοιχείο στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης που οικοδομήθηκε κατά την διάρκεια των περασμένων δεκαετιών για την αύξηση της διαφάνειας και της ασφάλειας στην ευρω-ατλαντική ζώνη», αναφέρουν οι υπογράφουσες χώρες, οι οποίες, αφού τονίζουν ότι οι ίδιες θα συνεχίσουν την συμμετοχή τους, υπενθυμίζουν ότι η αποχώρηση τίθεται σε ισχύ έπειτα από παρέλευση έξι μηνών.

"Sponsored links"

«Θα συνεχίσουμε τον διάλογο με την Ρωσία, όπως έχει αποφασισθεί ανάμεσα στους συμμάχους του ΝΑΤΟ και άλλους ευρωπαίους εταίρους, ώστε να διευθετηθούν τα εκκρεμή θέματα, όπως οι παράνομες απαγορεύσεις που έχουν επιβληθεί για τις πτήσεις επάνω από το Καλίνινγκραντ», αναφέρεται στο κείμενο στο οποίο καλείται η Μόσχα να άρει τις απαγορεύσεις.

Μεταξύ των παραβιάσεων που καταγγέλλει η Ουάσινγκτον, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο Τζόναθαν Χόφμαν, αναφέρθηκε στην απαγόρευση στα συμμαχικά αεροσκάφη να πλησιάσουν σε απόσταση μικρότερη των 500 χιλιομέτρων τον θύλακα του Καλίνινγκραντ, ανάμεσα στην Λιθουανία και την Πολωνία, και να περάσουν πέραν των 10 χιλιομέτρων από τα σύνορα ανάμεσα στην Ρωσία και την Γεωργία.

Ο Ντόναλντ Τραμπ κατήγγειλε χθες την συνθήκη την οποία έχουν υπογράψει 34 χώρες και ετέθη σε ισχύ το 2002, κατηγορώντας την Μόσχα ότι την παραβιάζει. Τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ συνέρχονται σήμερα εκτάκτως για να συζητήσουν το θέμα.

Στα : Κόσμος

Το αρθρο δημοσιευτηκε απο τον/την:

Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Η απάντησή σας

Το email σας δεν δημοσιεύεται.

Διαβάστε επίσης
ΚΡΗΤΗ FM 101.5 live
διαφημίσεις