19.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Σπιτικές Προτάσεις: Νηστήσιμες νοστιμιές

Ημερομηνία:

Νηστίσιμο κέικ με ταχίνι
Τριακόσια γραμμάρια ταχίνι, τριακόσια πενήντα γραμμάρια χυμό από πορτοκάλι, τετρακόσια γραμμάρια ζάχαρη άχνη, τριακόσια ενενήντα γραμμάρια αλεύρι μαλακό, τριάντα γραμμάρια μπέικι πάουντερ, λίγο αλάτι, πενήντα γραμμάρια σταφίδες ξανθές, πενήντα γραμμάρια καρύδια ψιλοκομμένα, ξύσμα από ένα πορτοκάλι. Πενήντα γραμμάρια σουσάμι, πενήντα γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική, ραφινέ.
Τοποθετούμε σε μπολ το ταχίνι μαζί με τον χυμό και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε πολύ καλά και προσθέτουμε το αλεύρι με το μπέικι. Ανακατεύουμε να γίνει χυλός και προσθέτουμε το αλάτι, το ξύσμα, τις σταφίδες και τα καρύδια. Λαδώνουμε μια  φόρμα του κέικ. Ανακατεύομε το σουσάμι με τη ζάχαρη και περνάμε με αυτό όλη τη λαδωμένη επιφάνεια της φόρμας.  Τη γεμίζουμε με το μείγμα του κέικ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για τριάντα λεπτά και  άλλα τριάντα λεπτά στου 170 βαθμούς. Δοκιμάζουμε μ’ ένα μαχαίρι και αν χρειάζεται ψήνουμε λίγο ακόμα.

Κέικ με λεμόνι
Διακόσια εξήντα γραμμάρια ζάχαρη άχνη, διακόσια γραμμάρια φρέσκο χυμό λεμονιού, εκατό ενενήντα γραμμάρια ραφινέ, τριακόσια εβδομήντα πέντε γραμμάρια αλεύρι, ένα  κουταλάκι  του γλυκού μπέικι ξύσμα από λεμόνι, εκατό γραμμάρια αμύγδαλα ξεφλουδισμένα, σκόνη λίγο αλάτι.
Για την επικάλυψη: Εκατό πενήντα γραμμάρια χοντροκομμένα λευκά αμύγδαλα, άχνη για πασπάλισμα.
Ανακατεύουμε τον χυμό λεμονιού, το ραφινέ και την άχνη. Προσθέτουμε το αλάτι και στο τέλος ρίχνουμε το αλεύρι με το μπέικι και τα αμύγδαλα. Τοποθετούμε σε φόρμα του κέικ λαδωμένη και αλευρωμένη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά και άλλα 40 λεπτά στους 160 βαθμούς. Αν χρειαστεί ψήνουμε περισσότερο. Αφήνουμε να κρυώσει και αλείφουμε την επιφάνεια με αραιωμένη μαρμελάδα. Καλύπτουμε την μαρμελάδα με αμύγδαλα και πασπαλίζουμε με άχνη.

Καλαμαράκια γεμιστά
Για τέσσερα μεγάλα θράψαλα, δύο κόκκινες πιπεριές, δύο κίτρινες πιπεριές, δύο πράσινες πιπεριές, ένα φλιτζάνι ρύζι, ένα κρεμμύδι ψιλοκομμένο, τρία φρέσκα κρεμμυδάκια, λίγο λευκό κρασί, άνηθος, αλάτι, πιπέρι, μισό φλιτζάνι λάδι, χυμός ενός λεμονιού.
Καθαρίζουμε τα καλαμαράκια ολόκληρα και τα βράζουμε ελαφρά. Σοτάρουμε στο λάδι τα κρεμμυδάκια, μετά ψιλοκομμένα τα κρεμμυδάκι, μετά ψιλοκομμένα τις πιπεριές και τον άνηθο και σβήνουμε με κρασί. Προσθέτουμε το ρύζι, ρίχνουμε δύο φλιτζάνια νερό και αφήνουμε να μισοψηθούν. Γεμίζουμε τα καλαμαράκια και τα βάζουμε στο τσικάλι με μισή φλιτζάνα λάδι, νερό και λεμόνι να ψηθούν.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

H Amazon επενδύει 150 δισ. δολάρια σε υποδομές ΑΙ

Σχεδόν 150 δισ. δολάρια σχεδιάζει να δαπανήσει η Amazon τα επόμενα...

Χαμηλή αγοραστική δύναμη, φθηνή εργασία και ακρίβεια – Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

Κακά μαντάτα για τα ελληνικά νοικοκυριά κομίζουν οι δείκτες...