17.8 C
Chania
Friday, April 19, 2024

Σπιτικές προτάσεις: Σοκολάτα – η αγαπημένη μου

Ημερομηνία:

Μπράουνις

Μισό κιλό σοκολάτα κουβερτούρα κομματιασμένη, 200 γραμμ. βούτυρο , 3 αυγά, 200 γραμμ. ζάχαρη, 2 κουταλιές καφέ στιγμιαίο, 75 γραμμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 150 γραμμ. αμυγδαλόψιχα χοντροκομμένη λίγο αλάτι.

Λιώνετε σε μπαίν μαρί την μισή σοκολάτα. Προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε. Αναμειγνύετε σε μπολ τα αυγά τη ζάχαρη τον καφέ. Προσθέτετε το μείγμα της σοκολάτας ανακατεύετε καλά και προσθέτετε το αλεύρι την καρυδόψιχα, το αλάτι και την υπόλοιπη κουβερτούρα. Στρώνετε με λαδόκολλα ταψί διαστάσεων 30 Χ 20. Ρίχνετε το μείγμα και ψήνετε τα μπράουνις 40 με 45 λεπτά σε φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς. Τα μπράουνις όταν ψηθούν πρέπει να είναι μαλακά και υγρά στη μέση και όχι παραψημένα.

 Μους σοκολάτας

400 γραμμ. κουβερτούρα σε κομματάκια, 100 γραμμ. βούτυρο, 5 αυγά, 1 ασπράδι, λίγο αλάτι.

Βάζετε τη σοκολάτα μαζί με δύο κουταλιές νερό σε μπαίν μαρί και τη λιώνετε. Αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά και προσθέτετε τους κρόκους έναν – έναν στο μείγμα ανακατεύοντας καλά κάθε φορά. Χτυπάτε τα 6 ασπράδια μαζί με το αλάτι να γίνουν μαρέγκα και την προσθέτετε σταδιακά στο μείγμα κρόκων σοκολάτας. Μεταφέρετε, τη μους σε γυάλινο μπολ και ψυγείο μερικές ώρες. Μετά τις ξύνετε από πάνω σοκολάτα.

 Ζεστή σοκολάτα ρόφημα

120 γραμμ. σοκολάτα κουβερτούρα , 4 κόκκοι χοντρό αλάτι ροζ (Ιμαλάϊων), 4 φλιτζάνια γάλα.

Τρίβετε τη σοκολάτα σε κατσαρόλα προσθέτετε το αλάτι και μερικές κουταλιές από το γάλα. Λιώνετε τη σοκολάτα σε σιγανή φωτιά και προσθέτετε το υπόλοιπο γάλα. Αφήνετε το μείγμα να σιγοβράσει μερικά λεπτά ανακατεύοντας και κατεβάζετε.

 Τρούφες σοκολάτας

150 γραμμ. αμύγδαλα ξεφλουδισμένα, 100 γραμμ. άχνη ζάχαρη, 2 κουταλιές κακάο, 1 κουταλιά λικέρ μέντα ή 2 κουταλιές, 250 γραμμ. κουβερτούρα κομματιασμένη ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα.

Βάζετε στο διαβολάκι ή στο μπλέντερ τα αμύγδαλα με την άχνη να γίνουν ένα μείγμα. Προσθέτετε το κακάο και την μέντα. Ζυμώνετε το μείγμα και αν είναι πολύ σφιχτό το αραιώνετε, αν θέλετε με λίγο νερό σταγόνα, σταγόνα. Πλάθετε μπαλίτσες και τις ακουμπάτε σε αλουμινόχαρτο. Λιώνετε την κουβερτούρα σε μπαιν μαρί. Βουτάτε 2-3 μπαλίτσες στην λιωμένη σοκολάτα. Τις τραβάτε τις αφήνετε να στραγγίσουν πάνω σε άχνη. Όταν κρυώσουν τις κυλάτε στην άχνη και τις βάζετε στο ψυγείο σε φοντάν χαρτάκια.

 Γαλλικές τρουφίτσες (πολύ ωραίες)

250 γραμμ. κουβερτούρα (όχι την χύμα. Ίον ή Νεστλέ), μισό φλιτζάνι τσαγιού κρέμα γάλακτος, 20 φουντούκια καθαρισμένα και κοπανισμένα, 2 κουταλιές σούπας ουίσκι, κονιάκ ή άλλο δυνατό ποτό.

"google ad"

Για το τύλιγμα: 70 γραμμ. κακάο, 50 γραμμ. κουβερτούρα. Ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος χωρίς να βράσει και λιώνετε τα 250 γραμμ. σοκολάτας. Ρίχνετε μέσα το ουίσκι και τα φουντούκια αφήνετε να κρυώσει. Μετά βάζετε στο ψυγείο για τρία τέταρτα της ώρας. Έχετε λιώσει μετά τα 50 γραμμ. σοκολάτα με τα 70 γραμμ. κακάο και κυλάτε τις τρουφίτσες που έχετε πλάσει και τις βάζετε σε φοντάν.

 Ζεστή σοκολάτα με τσάι

250 γραμμ. κουβερτούρα , τρία τέταρτα έως 1 λίτρο γάλα, 250 γραμμ. κρέμα γάλακτος, 1 κουταλιά σούπας τσάι αρωματικό.

Κόβετε τη σοκολάτα σε μικρά κομματάκια. Βράζετε το γάλα και την κρέμα για λίγα λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά. Προσθέτετε την σοκολάτα με το τσάι και ανακατεύετε να γίνουν όλα ένα μείγμα.

 Σουφλέ σοκολάτας

2 κουταλιές της σούπας Lupark βούτυρο, 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι, 7 κροκάδια αυγών , λίγο περισσότερο από τρία τέταρτα φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη άχνη, 100 γραμμ. κουβερτούρα, οκτώ ασπράδια μαρέγκα.

Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτομε το αλεύρι ανακατεύοντας όπως στην μπεσαμέλ ώσπου να πάρει ένα ξανθό χρώμα. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά. Χτυπάμε τα κροκάδια με την ζάχαρη ώσπου να ασπρίσουν. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπαιν μαρί. Χτυπάμε τα ασπράδια σε μαρέγκα. Ανακατεύομε τη σοκολάτα τα κροκάδια και το μείγμα αλεύρι-βούτυρο. Τελευταία προσθέτομε τα ασπράδια με προσοχή, ανακατεύοντας το μείγμα καλά. Βουτυρώνουμε μια φόρμα για σουφλέ και ρίχνουμε το μείγμα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνομε για 40 λεπτά. Σερβίρομε αμέσως.

 Κέικ σοκολάτας

170 γραμμ. κουβερτούρα, μισό φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη, μισό φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο, 6 αυγά χωρισμένα τα κροκάδια από τα ασπράδια, τρία τέταρτα τσαγιού ψίχουλα από παντεσπάνι ή κέικ χωρίς καθόλου υγρασία και πολύ ψιλά μισό φλιτζάνι τσαγιού ξεφλουδισμένα και ψιλοαλεσμένα αμύγδαλα. Λίγο αλάτι , 1 φλιτζάνι τσαγιού μαρμελάδα. Ζεσταίνομε τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Τρίβομε την σοκολάτα χτυπάμε καλά το βούτυρο με την ζάχαρη και ρίχνομε ένα – ένα τα κροκάδια. Προσθέτετε την τριμμένη σοκολάτα τα ψίχουλα από παντεσπάνι ή κέικ τα τριμμένα αμύγδαλα , το αλάτι. Ανακατεύετε καλά και προσθέτετε στο τέλος τα ασπράδια σε μαρέγκα. Ψήνετε σε φόρμα με κινητή στεφάνη για 1 ώρα περίπου.

Αφού κρυώσει το κόβομε οριζόντια αλείφομε ανάμεσα τους δίσκους με μαρμελάδα και καλύπτομε με γλάσο σοκολάτας.

Γλάσο σοκολάτας: Λιώνουμε σε μπαιν μαρί τη σοκολάτα. Προθέτομε το βούτυρο. Φτιάχνομε ένα σιρόπι με ζάχαρη και το νερό στο οποίο θα διαλύσομε προηγουμένως τον καφέ και το ρίχνομε στην σοκολάτα. Ανακατεύομε καλά και ρίχνομε πάνω στο κέικ.

Σοκολατάκια με τρούφα και καρύδα

170 ml κρέμα γάλακτος, 320 γραμμ. κουβερτούρα, 1 κ.γ. λικέρ, 250 γραμμ. τρούφα και ένα χαρτάκι καρύδα.

Ζεσταίνομε την κρέμα γάλακτος χωρίς να βράσει, αποσύρομε απ’ την φωτιά και σπάμε μέσα την σοκολάτα. Ρίχνομε το λικέρ ανακατεύομε να λιώσει εντελώς η σοκολάτα. Ρίχνομε μέσα το φάκελο την καρύδα. Αφήνομε να κρυώσει το μείγμα. Βάζομε στο ψυγείο για μισή ώρα ή και παραπάνω να πλάθεται το μείγμα σε φοντάν. Έχομε απλώσει την τρούφα σε ταψάκι και τα κυλάμε ένα – ένα και τα βάζουμε σε φοντάν. Αν θέλομε τα κυλάμε αντί για τρούφα σε καρύδα. Επίσης αν θέλομε βάζομε μέσα καρύδια ή αμύγδαλα καβουρντισμένα αντί για καρύδα. Επίσης είναι ωραία και με γλυκό μαστίχα Χίου ή βανίλια. Την πλάθομε μπαλάκια καρφώνουμε καρύδι μέσα στο μπαλάκι το κυλάμε σε κουβερτούρα λιωμένη κρύα βάζομε στο ψυγείο και τα κυλάμε ξανά σε τρούφα και μετά τα βάζομε σε φοντάν.

 Τρουφάκια λευκής σοκολάτας με φιστίκια Αιγίνης

160 ml κρέμα γάλακτος, 365 γραμμ. λευκή σοκολάτα ψιλοκομμένη, 1 κ.γ. λικέρ, 380 γραμμ. φιστίκια Αιγίνης ανάλατα και καβουρδισμένα.

Ζεσταίνομε την κρέμα γάλακτος αποσύρομε πριν πάριε βράσει και προσθέτομε την σοκολάτα. Ανακατεύομε μέχρι να λιώσει η σοκολάτα. Ρίχνομε το λικέρ και συνεχίζομε το ανακάτεμα. Βάζομε στο ψυγείο για μισή ώρα να κρυώσει καλά. Πλάθομε σε μπαλάκια απλώνομε σε ταψί τα φιστίκια Αιγίνης και κυλάμε τα σοκολατάκια. Τα βάζομε σε φοντάν. Με τον ίδιο τρόπο γίνονται με φουντούκια καβουρδισμένα και μέσα στο μείγμα βάζουμε και πραλίνα φουντουκιού.

 

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...