14.8 C
Chania
Saturday, April 20, 2024

Τυροκομικά – Γαλακτοκομικά – Σουφλέ

Ημερομηνία:

Σπανάκι σουφλέ
Ένα κιλό σπανάκι, ένα πακέτο φρυγανιές δύο πατωσιές ζαμπόν δύο στρώσεις τυρί πίτσας ένα πιάτο τυρί τριμμένο, ένα κουτί γάλα  εβαπορέ και άλλο τόσο νερό και έξι κουταλιές αλεύρι και έξι κουταλιές βούτυρο.Βουτάμε τις φρυγανιές στο γάλα και στρώνουμε στο πυρέξ που έχομε ραντίσει με ραφινέ. Από πάνω βάζομε τυρί τριμμένο, μια στρώση ζαμπόν και μια στρώση τυρί του τοστ. Μετά βάζομε  το σπανάκι αλατισμένο μαραμένο στη φωτιά και στραγγισμένο καλά. Βάζομε πάνω στο σπανάκι ένα μικρό κομμάτι φρέσκο βούτυρο τυρί τριμμένο, φέτες ζαμπόν, τυρί πίτσας και τέλος μπεσαμέλ. Ψήνομε σε δυνατό φούρνο μισή ώρα έως τρία τέταρτα.

Σαγανάκι με φέτα και γραβιέρα
3 πιπεριές Φλωρίνης, 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι, δύο σκελίδες σκόρδο τριμμένο, 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, 1 φλιτζάνι τριμμένη γραβιέρα, ένα τέταρτο φλιτζανιού γάλα, 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι, 1 κουταλιά της σούπας πελτές ντομάτα, λίγος μαϊντανός ψιλοκομμένος, μια κουταλιά του γλυκού μπούκοβο, αλάτι.
Σοτάρομε κρεμμύδι και σκόρδο στο λάδι. Όταν μαραθούν ρίχνομε αλεύρι γάλα μπούκοβο και  ανακατεύομε. Ρίχνομε τα τυριά και τον πελτέ ντομάτας ανακατεύοντας συνέχεια σε μέτρια φωτιά έως να γίνει μια παχύρευστη σάλτσα. Κόβομε κάθε πιπεριά σε 4 λωρίδες και τις ρίχνομε μέσα στα τυριά. Ρίχνομε λίγο αλάτι μαϊντανό τ’ αφήνομε ακόμα λίγο σε σιγανή φωτιά και σερβίρομε.

Τυρόπιτα
5 αυγά, 1 βιτάμ, 250 γραμμ., μισό κιλό γιαούρτι στραγγιστό, μισό κιλό φέτα , 2 κουταλάκια μπέικη, 2 φλιτζάνες αλεύρι.
Χτυπάμε τα αυγά. Ρίχνουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε το μπέικη, την φέτα τριμμένη το βιτάμ λιωμένο το αλεύρι. Ρίχνομε στο ταψί, φουρνίζομε.

Ανθοί κολοκυθιάς με μυζήθρα
Γεμίζομε τους ανθούς με μυζήθρα πιπέρι και δύο αυγά. Τους βουτάμε σε χυλό και τηγανίζομε.

Αυγά με γιαούρτι (Σμύρνης, Θεία Ιώ)
Βάζομε σ’ ένα τηγάνι νερό αλάτι και ελάχιστο ξύδι. Μόλις βράσει ρίχνουμε τ’ αυγά μάτια. Τα περιχύνομε με το βραστό νερό να ψηθούν. Τα τραβάμε με τρυπητή κουτάλα. Σε μια πιατέλα βάζομε γιαούρτι λίγη πάπρικα από πάνω τα αυγά λιώνομε λίγο φρέσκο βούτυρο και περιχύνομε τ’ αυγά και το γιαούρτι.

Ρολό μυζήθρας
Μισό κιλό μυζήθρα μια φλιτζάνα κεφαλοτύρι, τρία αυγά , έξι φέτες ζαμπόν, έξι φέτες μπέικον ψιλοκομμένα, επτά φύλλα αγοραστά. Τα επτά φύλλα όλα βουτυρωμένα. Όλα τα υλικά μαζί.
Τα τ’ απλώσω σ’ όλη την επιφάνεια του φύλλου και θα τυλίξω ρολό απ’ την μακριά μεριά, θα τυλίξω με αλουμινόχαρτο. Θα βάλω στην κατάψυξη. Θα βγάλομε 2-3 ώρες πριν. Θα κοπεί άψητο πριν ξεπαγώσει εντελώς. Ροδέλες θα κοπεί. Θα βουτυρώσομε ένα ταψί και θα βάλομε το κάθε κομμάτι πλαγιαστό δηλαδή το μείγμα να εφάπτεται στο ταψί.

Τυροπιτάκια με πολλά τυριά
Ένα κεσέ γιαούρτι. Διακόσια πενήντα γραμμ. φυτίνη. Μισό κεσέ φέτα σκληρή. Μισό κεσέ γραβιέρα, ένα τέταρτο κεσέ κεφαλοτύρι, ένα κουταλάκι μπέικη, αλεύρι σκληρό. Όλα αυτά ένα μείγμα που τα διπλώνομε σε καλιτσουνάκια μικρούλικα χωρίς γέμιση. Αυγώνουμε και φούρνο.

Παστίτσιο με τυριά
Μακαρόνια για παστίτσιο , μισό ποτήρι βούτυρο, τρία ποτήρια φέτα μαλακιά τριμμένη, δύο ποτήρια μπεσαμέλ, 3 κουταλιές φρυγανιά, μια κρέμα γάλακτος , ένα ποτήρι κασέρι, ένα ποτήρι κεφαλοτύρι.
Βράστε τα μακαρόνια στραγγίστε τα και ανακατέψτε τα με το μισό βούτυρο την τριμμένη φέτα και πιπέρι. Ετοιμάστε την μπεσαμέλ και ανακατέψτε την με την κρέμα γάλακτος και το τριμμένο κεφαλοτύρι. Βουτυρώστε ένα ταψάκι και πασπαλίστε με την φρυγανιά. Στρώστε τα μακαρόνια και σκεπάστε τα με την σάλτσα ψήστε στους 180 βαθμούς για μισή ώρα.

Μακαρόνια με σάλτσα τυριών
Σπαγγετίνη Νο 10, βούτυρο κεφαλοτύρι , 2 αυγά, μπέικον 400 γραμμ. διάφορα τυριά (κασέρι, γραβιέρα, Έμμενταλ) 100 γραμμ. φυτίνη, 2 κουταλιές αλεύρι , 30 -40 κουταλιές γάλα.
Βράστε σουρώστε και ζεματίστε με βούτυρο τα μακαρόνια. Προσθέστε το μπέικον ψιλοκομμένο και καβουρντισμένο, τ’ αυγά χτυπημένα λίγο πιπέρι κεφαλοτύρι τριμμένο και ανακατέψτε. Σε μια κατσαρόλα βάλτε 100 γραμμ. μαγειρικό λίπος και καβουρντίστε το αλεύρι. Προσθέστε λίγο  – λίγο το γάλα και τα διάφορα τυριά τριμμένα κι ανακατέψτε μέχρι να γίνει η σάλτσα μια λεία κρέμα. Σερβίρομε τα μακαρόνια με την σάλτσα από πάνω.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στέφανος Κασσελάκης: Η παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ | Παρακολουθήστε ζωντανά

Το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε από το Κέντρο Πολιτισμού...

Η Χανιώτισσα συγγραφέας Μάρω Δούκα υποψήφια ευρωβουλευτής με τη Νέα Αριστερά

Την υποψηφιότητα της διακεκριμένης συγγραφέως Μάρως Δούκα για τις...

Με Βέφα Αλεξιάδου, Αγγελική Ηλιάδη και Εύη Βατίδου το ΛΑΟΣ στις Ευρωεκλογές 2024

Τους 42 υποψήφιους για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου ανακοίνωσε...