14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Φράουλες γλυκό (πολύ ωραίο)

Ενάμιση κιλό φράουλες μεγάλες και σκληρές, ενάμιση κιλό ζάχαρη, μισή κούπα χυμό λεμονιού, πέντε κούπες νερό, μισό κιλό γλυκόζη βανίλια.

Σε ανοιχτή κατσαρόλα βράζουμε το νερό με την ζάχαρη για περίπου επτά λεπτά. Προσθέτω τις φράουλες και τις βράζω πέντε λεπτά. Τις αφαιρώ με τρυπητή κουτάλα. Τις τοποθετώ σε τρυπητό να στραγγίσουν. Στο σίτοι προσθέτω το χυμό λεμονιού, τη γλυκόζη και τη βανίλια. Τα βράζω μέχρι να δέσει. Ξαναβάζω τις φράουλες και τις βράζω πέντε λεπτά ακόμα.

Φράουλες μαρμελάδα

Ένα κιλό φράουλες, 1200 γραμμ. ζάχαρη

Καθαρίζουμε και ως έχομε τις φράουλες τις λιώνουμε με το χέρι μας και στον πολτό αυτό προσθέτουμε την ζάχαρη. Αφήνουμε για μερικές ώρες και στη συνέχεια βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πήξει ανακατεύοντας διαρκώς με ξύλινη κουτάλα.

Τούρτα φράουλα

Για το παντεσπάνι: 2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 1 βανίλια, 1 ½ φλιτζάνι ζάχαρη, 100 γραμμ. βούτυρο φρέσκο ή μαργαρίνη, 5 αυγά, λίγο κονιάκ, ½ φλιτζάνι γάλα.

Για την κρέμα: 2 ½ φλιτζάνια ζάχαρη, 5 κρόκους αυγών , ½ φλιτζάνι αλεύρι, ½ λίτρο γάλα, 1 βανίλια, 750 γραμμ. φράουλες, 2 κουταλιές βούτυρο.

Για το παντεσπάνι:  Στο μίξερ και σε δυνατή ταχύτητα χτυπάμε τα ασπράδια να φουσκώσουν και ρίχνουμε λίγη λίγη τη ζάχαρη, έναν έναν τους κρόκους, τη βανίλια, το βούτυρο λιωμένο και τμηματικά εναλλάξ με το αλεύρι. Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί (ή στρώνουμε στο ταψί αντικολλητικό χαρτί ) απλώνουμε πάνω το μίγμα και ψήνουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου μισή ώρα. Μόλις κρυώσει το κόβουμε σε 3 οριζόντια κομμάτια. Το κομμάτι που θα χρησιμοποιήσουμε ως βάση το κόβουμε σε μεγαλύτερο πάχος το ενδιάμεσο πιο λεπτό και ακόμα πιο λεπτό το τελευταίο κομμάτι. Όλα τα κομμάτια τα ραντίζουμε με λίγο κονιάκ και μισό φλιτζάνι γάλα.

Για την κρέμα: Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια. Ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα ανακατεύοντας με γρήγορες κινήσεις για να μη σβολιάσει. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη βανίλια και τη ζάχαρη και αφήνουμε τα υλικά μας να σιγοβράσουν ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει το μίγμα. Κατεβάζουμε την κρέμα από την φωτιά και ρίχνουμε έναν έναν τους κρόκους των αυγών. Μόλις κρυώσει λίγο η κρέμα, προσθέτουμε τις φράουλες κομμένες σε μεγάλα κομμάτια.  (Προαιρετικά μπορούμε να προσθέτουμε στην κρέμα ένα φλιτζάνι σαντιγί).

Για την διακόσμηση:  ½ φλιτζάνι ασπρισμένα αμύγδαλα, 250 γραμμ. σαντιγί, 1,2 κιλό φράουλες

Βάζουμε στη βάση μιας πιατέλας το πιο χοντρό παντεσπάνι. Χωρίζουμε την κρέμα στα τρία. Απλώνουμε κρέμα στο πρώτο παντεσπάνι τοποθετούμε το δεύτερο παντεσπάνι και απλώνουμε κρέμα. Στρώνουμε το τελευταίο παντεσπάνι και απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα. Τέλος απλώνουμε ομοιόμορφα τη σαντιγί στην κορυφή και στα πλαϊνά της τούρτας. Καλύπτουμε τα πλαϊνά της τούρτας με ασπρισμένα και καβουρντισμένα αμύγδαλα κομμένα σε πολύ  λεπτές φέτες και διακοσμούμε την τούρτα με φράουλες κομμένες στη μέση.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ