17.8 C
Chania
Thursday, April 18, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Μπουγάτσα χανιώτικη
Πέντε φύλλα μπακλαβά, τετρακόσια gr μυζήθρα, μια φλυτζάνα λάδι ραφινέ ΑΒΕΑ, μια φλυτζάνα γάλα, τρεις κουταλιές αλεύρι.
Για ψήσιμο λαδώνομε ταψί με μπόλικο λάδι. Μετά τοποθετούμε μπρούμυτα τη μπουγάτσα.
Την φτιάχνομε ως εξής: Τοποθετούμε δύο φύλλα καλά βουτυρωμένα και ρίχνομε το μείγμα. Πιάνομε τις άκρες των φύλλων και διπλώνομε αντικρυστά. Έχομε δίπλα απλώσει και καλά βουτυρώσει το τρίτο φύλλο. Πιάνομε πολύ προσεκτικά το μείγμα με τα δύο πρώτα φύλλα και το ρίχνομε μπρούμυτα στο τρίτο φύλλο. Έχομε απλώσει δίπλα το τέταρτο φύλλο καλά βουτυρωμένο. Πιάνομε προσεκτικά τη μπουγάτσα διπλώνομε αντικρυστά και την ρίχνομε στο τέταρτο φύλλο. Διπλώνομε αντικρυστά. Πιάνομε πάλι την μπουγάτσα και την ρίχνομε μπρούμυτα στο 5ο φύλλο, Έχομε θερμάνει τον φούρνο στο φουλ. Τοποθετούμε την μπουγάτσα. Την βουτυρώνομε, την σκεπάζομε με αλουμινόχαρτο. Χαμηλώνομε τον φούρνο. Άμα ψηθεί από κάτω βγάζομε το αλουμινόχαρτο. Στα είκοσι λεπτά ψησίματος την περιχύνομε με το λάδι της. Αυτό το κάνομε δύο με τρεις φορές. θέλει ψήσιμο περίπου τρία τέταρτα της ώρα και την βγάζομε.

Πατάτες ωγκρατέν
Κόβομε στρογγυλές και πολύ – πολύ λεπτές φέτες τις πατάτες. Τις μισοτηγανίζομε. Βουτυρώνομε το πυρέξ. Βάζομε μια στρώση. Πασπαλίζομε με πολύ – πολύ γραβιέρα τριμμένη. Από πάνω μια στρώση ζαμπόν. Πάλι πατάτες, τυρί, δύο κρέμες γάλακτος και μικρά κομματάκια φρέσκο βούτυρο Κερκύρας ή Λούρπακ και βούτυρο κλασικό. Ψήνομε σε χαμηλή θερμοκρασία εξήντα με ογδόντα βαθμούς περίπου τέσσερις ώρες να λιώσει σχεδόν η πατάτα. Πολύ νόστιμο!

Ρολό μυζήθρας
Μισό κιλό μυζήθρα, μια φλυτζάνα κεφαλοτύρι, τρία αυγά, έξι φέτες ζαμπόν, έξι φέτες μπέικον ψιλοκομμένα, επτά φύλλα αγοραστά. Τα φύλλα όλα βουτυρωμένα.
Θ’ απλώσω τα φύλλα το ένα πάνω στ’ άλλο. Θα απλώσω την γέμιση σε όλη την επιφάνεια του φύλλου και θα τυλίξω απ’ την μακριά μεριά. Θα τυλίξω με αλουμινόχαρτο και τα το βάλω στην κατάψυξη. Θα το βγάλομε δύο με τρεις ωρες πριν το κόψομε. Θα κοπεί άψητο δύο δάχτυλα πάχος θα βουτυρώσομε ταψί και θα βάλομε το κάθε κομμάτι ξαπλωτό, όχι όρθιο, και θα το ψήσομε. Έως να ροδίσει ελαφρά όχι να ξεροψηθεί να θρουλήσει.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ