14.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Αχλαδάκια με αμύγδαλο

Ένα κιλό αμύγδαλα ασπρισμένα, μισό κιλό ζάχαρη, λίγο ανθόνερο.

Περνάμε από τον μύλο τα αμύγδαλα λίγα – λίγα μαζί με την ζάχαρη και τα πλάθουμε αφού προσθέσουμε λίγο ανθόνερο. Στο τέλος βάζουμε από πάνω ένα- δύο φύλλα μυρτιάς και από κάτω καρφώνουμε ένα γαρύφαλλο.

Τρίγωνα με αμύγδαλο

Μισό κιλό φύλλο κρούστας, μισό κιλό αμύγδαλα ασπρισμένα και κοπανισμένα στο μπλέντερ, μισό κιλό ζάχαρη άχνη, 1 αυγό (μόνο το ασπράδι), μισό κρασοπότηρο νερό ή ανθόνερο, 2 βανίλιες, άχνη για πασπάλισμα.

Ασπρίζουμε τα αμύγδαλα και τα περνάμε από την μηχανή. Κατόπιν ρίχνουμε σε κατσαρόλα τα αμύγδαλα, την ζάχαρη, το ασπράδι, το νερό ή το ανθόνερο και τ’ αφήνουμε έως να λιώσει η ζάχαρη. Κόβουμε το φύλλο λωρίδες και τυλίγουμε σαν τυροπιτάκι, αφού λαδώσουμε πρώτα το φύλλο. Τα τοποθετούμε στο φούρνο. Τα αφήνομε να ροδίσουν και μόλις τα βγάζουμε ζεστά τους βάζομε από πάνω ζάχαρη άχνη.

Γλυκό πορτοκάλι φλούδα

Τρίβομε στον ψιλό τρίφτη τα πορτοκάλια. Τα κόβουμε φέτες (χωρίς ν’ αφαιρέσουμε το εσωτερικό του). Τα πλένομε και τα βράζομε ένα τέταρτο. Τα τραβάμε και τα βάζομε σε κρύο νερό. Αλλάζομε το νερό κάθε δύο ώρες. Όταν γλυκάνει το σουρώνομε και το τοποθετούμε σε χονδρή πετσέτα. Μετά μια ώρα τα ζυγίζομε. Όσο πορτοκάλι τόση ζάχαρη και κάτι παραπάνω και σε κάθε κιλό ζάχαρη 2,5 φλιτζάνια νερό. Βράζομε το σιρόπι επί 10 λεπτά και ρίχνομε το γλυκό να πάρει 1-2 βράσεις. Σβήνομε απ’ την φωτιά. Τα’ αφήνομε μια νύχτα στο σιρόπι. Την άλλη βράζομε ώσπου να δέσει το σιρόπι να βγάλει σαν φούσκες.

Γλυκό νεράντζι (κουταλιού) Για 50 κομμάτια

Πλένουμε τα νεράντζια, τα τρίβουμε να φύγει το σπίρτο, τα χαράζουμε και αφαιρούμε απ’ το φρούτο την φλούδα. Την τυλίγουμε και στερεώνουμε με οδοντογλυφίδα. Τα βράζουμε σε μπόλικο νερό. Μετά τα βάζουμε σε λεκάνη με κρύο νερό και τα αλλάζουμε συχνά για να γλυκάνουμε. Όταν είναι έτοιμα φτιάχνουμε ένα σιρόπι (2 κιλά ζάχαρη, 1 ½ ποτήρι νερό) και τα ρίχνουμε μέσα και τα’ αφήνουμε περίπου 12 ώρες. Μετά βράζουμε μέχρι να δέσει το σιρόπι. Το αφήνουμε στην κατσαρόλα άλλες 12 ώρες και τα ξαναδένουμε λίγο.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ