Home ΣΠΙΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Σπιτικές Προτάσεις

Σπιτικές Προτάσεις

Σπιτικές Προτάσεις

Αυγοκαλάμαρα
Ένα νεροπότηρο αλουσιά, ένα νεροπότηρο πορτοκαλόζουμο, ένα νεροπότηρο τσικουδιά, μισό νεροπότηρο ζάχαρη και όσο αλεύρι σηκώσει.
Ανοίγομε φύλλο. Το κόβομε τετράγωνα. Καίμε πολύ λάδι. Τα ρίχνομε στο λάδι και με δύο πιρούνια γυρίζομε τις απέναντι μύτες του φύλλού σχηματίζοντας αυγοκαλάμαρο. Τα σιροπιάζουμε ως συνήθως (κρύο ζεστό) προσθέτοντας στο σιρόπι την ώρα που βράζει 3 κουταλιές μέλι. Τα πασπαλίζομε με πολλά καρύδια, ζάχαρη, κανελογαρύφαλλα και σισάμι καβουρδισμένο.

Φοινίκια γεμιστά
Δύο φλυτζάνια τσαγιού λάδι, μια φλιτζάνα ζάχαρη, μισή φλιτζάνα χυμό πορτοκαλιού, μισή φλιτζάνα κονιάκ, κανέλλα, λίγα γαρύφαλλα κοπανισμένα, δύο κουταλάκια μπέικι, δύο κουταλάκια κοφτά σόδα που διαλύω σε πορτοκάλι. Όλα τα υγρά στο μπλέντερ. Μετά θα ρίξω σε λεκάνη και θα βάλω περίπου οκτώ φλιτζάνες αλεύρι. Θα τα πλάσω και θα τα απλώσω στον τρίφτη. Μέσα θα βάλω μισό κουταλάκι καρύδια με κανελογαρύφαλλα και θα κλείσω το φοινίκι.
Σιρόπι: Δύο ποτήρια ζάχαρη, δύο ποτήρια μέλι, δύο ποτήρια νερό και αφού ξαφρίσω το σιρόπι γυρνώ το μάτι στο μισό χωρίς να αποσύρω ρίχνω λίγα λίγα τα φοινίκια. Γυρίζω καλά και τραβώ. Τα πασπαλίζω με καρύδια ψιλοκοπανισμένα, λίγη ζάχαρη και κανελογαρύφαλλα κοπανισμένα.

Σαμουσάδες
Ένα νεροπότηρο αλουσιά, ένα νεροπότηρο πορτοκαλόζουμο, ένα νεροπότηρο ζάχαρη και αλεύρι όσο σηκώσει.
Ανοίγουμε με ξυλίκι φύλλο στρογγυλό. Πασπαλίζουμε στην μισή επιφάνεια κουκουνάρια, σταφίδες, αμύγδαλα και καρύδια. Χοντροκοπανισμένα, κανέλλα και γαρύφαλλα. Βάζουμε το ξυλίκι στην άκρη του φύλλου και τυλίγουμε ρολό όχι πολύ σφικτό για να μπορεί αν βγει το ξυλίκι. Το κόβομε λοξά παραλληλόγραμμα κλείνουμε τις άκρες και τηγανίζουμε (κλείνουμε τις άκρες πρώτα). Κρύο σιρόπι, ζεστοί σαμουσάδες στο σιρόπιασμα.

Λουκουμάδες
Μαγιά μπύρα (1 πλακάκι), πενήντα γραμ. άνθος ορύζης Γιώτη (ριζάλευρο, έχει ο Λαγουμιτζάκης). Δύο νεροπότηρα βρασμένο νερό ένα κουταλάκι αλάτι, δύο κουταλάκια ζάχαρη, τρία ποτήρια αλεύρι. Σ’ ένα ποτήρι θα βάλω το νερό και θα διαλύσω τη μαγιά. Σε άλλο ποτήρι θα διαλύσω το ριζάλευρο και τα ανακατεύω όλα (αλάτι – ζάχαρη – αλεύρι). Το μείγμα θα το αφήσω 20 λεπτά και είναι έτοιμο. Όταν κάψει το λάδι (πολύ πολύ λάδι) ρίχνω ένα – ένα μέσα. Το σιρόπι το έχουμε ετοιμάσει να είναι πηχτό και τους βουτάμε μέσα και μετά τους πασπαλίζουμε με σισάμι κανέλλα.
Σιρόπι: τρία ποτήρια ζάχαρη, δύο νερό.

Previous article Οι δήμαρχοι του ΚΚΕ, ζητούν προστασία της πρώτης κατοικίας
Next article Υπο-νοούμενα
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.