16.8 C
Chania
Thursday, April 25, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Κολοκυθόπιτα
Μισό κιλό αλεύρι, δύο κουταλιές σούπας λάδι, μια κουταλιά σούπας ξύδι, δύο κουταλάκια αλάτι, δύο κουταλάκια μπέικη, ένα φλιτζάνι χλιαρό νερό. Να ζυμωθούν και να μείνουν μια ώρα (φύλλο πάνω – κάτω)
Μείγμα: Ένα κιλό τριμμένο κολοκύθι, μισό κιλό φέτα, πέντε αυγά, τρεις κουταλιές λιωμένο βούτυρο, τρεις κουταλιές κρέμα γάλακτος, μισό κουταλάκι πιπέρι, μισό κουταλάκι ζάχαρη, τρεις κουταλιές σιμιγδάλι ψιλό.
Ψήσιμο 1 ώρα

Πιτσάκια
Διακόσια πενήντα γραμμ. ζαμπόν, διακόσια πενήντα γραμμ. τυρί κεφαλογραβιέρα, 4 αυγά, ένα γιαούρτι, σφολιάτα
Κόβομε κομματάκια το ζαμπόν και το τυρί, χτυπάμε τα αυγά και τα ανακατεύομε όλα μαζί. Παίρνομε την σφολιάτα την κόβομε σε φορμάκια μεγάλα, ρίχνομε λίγο υλικό και ψήνομε.

Πίτσα
Ζύμη: 300 γραμμ. αλεύρι Νο1 σκληρό, 20 γραμμ. μαγιά της μπύρας, 2 κουταλιές λάδι, 1 ποτήρι χλιαρό νερό με λίγο αλάτι, λίγο αλεύρι Νο1 σκληρό για το δούλεμα.
Γέμιση: μισό κιλό ντομάτες ξεφλουδισμένες και λιωμένες με το χέρι, 150 γραμμ. ελιές χωρίς κουκούτσι, κομμένες στη μέση, λίγο κρεμμύδι ψιλοκομμένο, αντσούγιες, ρίγανη, λίγο λάδι, αλάτι, πιπέρι.
Βάλτε το αλεύρι κάντε λακκούβα και ρίξτε τη μαγιά διαλυμένη σε λίγο απ’ το χλιαρό νερό. Ανακατέψτε καλά και προσθέστε το λάδι. Ζυμώστε ρίχνοντας σταδιακά το υπόλοιπο νερό για ζύμη σφιχτή. Δουλέψτε την να γίνει ομοιογενής και χτυπήστε την πολλές φορές στο τραπέζι. Φορμάρετε τη μπάλα και στο πάνω μέρος έναν σταυρό να φουσκώσει πιο εύκολα. Αφήστε τη σκεπασμένη σε χλιαρό μέρος για 30 λεπτά. Ξαναδουλέψτε την όπως πριν και απλώστε την σε βουτυρωμένο ταψί.
Ροδίστε το κρεμμύδι σε λίγο λάδι, προσθέστε τις ντομάτες, το αλάτι, το πιπέρι και αφήστε να σιγοβράσει για 15 λεπτά περίπου. Απλώστε το μίγμα πάνω στην επιφάνεια της ζύμης και διακοσμήστε την πίτσα με τις αντσούγιες και τις ελιές.
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 250 βαθμούς για 30 λεπτά.

Πίτσα με θαλασσινά
Ζύμη: Μισό φλυτζάνι τσαγιού νερό χλιαρό, 4 κουταλιές σούπας γάλα, 20 γραμμ. μαγιά μπύρας, ελάχιστη ζάχαρη, 2 κουταλιές σούπας λάδι ή λιωμένο βουτυρο, 2,5 φλυτζάνια τσαγιού περίπου αλεύρι, 1 κουταλάκι τσαγιού κοφτό αλάτι.
Για πάνω: 1 κουτί γαρίδες, 1 κουτί μύδια, 3 μέτριες ντομάτες, 4 κουταλιές σούπας λάδι, 1 σκελίδα λιωμένο σκόρδο, αλάτι, 2 γεμάτες κουταλιές τριμμένη κεφαλογραβιέρα, πιπέρι, ρίγανη.
Ετοιμάζετε τη ζύμη. Αναμιγνύετε το νερό, το γάλα, τη μαγιά και ελάχιστη ζάχαρη. Αφήνετε το μίγμα ώσπου να κάνει φούσκες. Βάζετε σε μπολ 2 φλιτζάνια τσαγιού αλεύρι και ανοίγετε στο κέντρο μια λακκουβίτσα. Ρίχνετε τη μαγιά, το λάδι ή το βούτυρο, ανακατεύετε το μίγμα ενώ περνάτε μέσα το αλεύρι. Ζυμώνετε τη ζύμη και προσθέτετε από το υπόλοιπο αλεύρι όσο χρειάζεται για να γίνει σφιχτή σαν του ψωμιού. Την αφήνετε να μείνει σκεπασμένη σε χλιαρό μέρος να διπλασιαστεί σε όγκο.
Στραγγίζετε τα μύδια και τις βρασμένες γαρίδες. Ξεφλουδίζετε τις ντομάτες τις κόβετε σε φετάκια και τις σωτάρετε με το λάδι σε δυνατή φωτιά. Προσθέτετε το σκόρδο, λίγο αλάτι, πιπέρι και ρίγανη. Ξαναζυμώνετε τη ζύμη και την πλάθετε σε μια μεγάλη χοντρή πίτα. Τη βάζετε σε λαδωμένο ρηχό ταψί με διάμετρο 30 περίπου εκατοστά. Την πατάτε με τις παλάμες να γίνει μάλλον λεπτή, με τις άκρες λίγο υψωμένες. Βάζετε πάνω τα θαλασσινά με την σάλτσα τη φέτα, την κεφαλογραβιέρα.
Την ψήνετε σε μέτριο προς δυνατό φούρνο έως 20 περίπου λεπτά.

Πίτσα με ζαμπόν
1 κιλό αλεύρι, 1 φλυτζάνα νερό, 300 γραμμ. ζαμπόν, 5 ώριμες ντομάτες, 150 γραμμ. κεφαλοτύρι.
Ρίξτε το νερό στο αλεύρι και ζυμώστε μέχρι να γίνει μια ελαστική ζύμη. Ανοίξτε μετά σε φύλλο με πάχος 1 εκατοστό. Ξεφλουδίστε μετά τις ντομάτες και ψιλοκόψτε τις. Πάρτε τον ζωμό τους και ραντίστε τον πάνω στη ζύμη και μετά απλώστε πάνω στη ζύμη πρώτα φέτες κεφαλοτύρι και μετά φέτες ζαμπόν. Ψιλοκόψτε και τις άλλες ντομάτες και βάλτε τις πάνω από το ζαμπόν. Τρίψτε τυρί και φούρνο.

Κρεμμυδόπιτα
800 γραμμ. κρεμμύδια, 30 γραμμ. αλεύρι, 2 αυγά, 60 γραμμ. βούτυρο, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο τριμμένο
Για τη ζύμη: 250 γραμμ. αλεύρι, 100 γραμμ. βούτυρο, λίγο αλάτι, νερό.
Ετοιμάζετε πρώτα τη ζύμη για το φύλλο. Κάνετε έναν σωρό με το αλεύρι. Ανοίγετε στη μέση μια λακκουβίτσα και ρίχνετε το βούτυρο λιωμένο (όχι ζεστό) με ελάχιστο αλάτι. Τρίβετε με τα δάχτυλά σας το αλεύρι με το βούτυρο. Ρίχνετε σιγά – σιγά από λίγο νερό όσο θα χρειαστεί για να γίνει μια σφιχτή ζύμη. Ζυμώνετε μέχρι που να είναι κατάλληλη για πλάσιμο. Κάνετε μια μπάλα και αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί.
Τρίβετε τα κρεμμύδια με το αλάτι και τα βάζετε σε κατσαρόλα με το βούτυρο να βράσουν. Μόλις τα κρεμμύδια ροδίσουν και απορροφήσουν όλο το ζουμί τους, αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Διαλύετε το αλεύρι με τα αυγά χτυπώντας τα με το σύρμα. Προσθέτετε τα κρεμμύδια και συνεχίζετε να χτυπάτε μέχρι να ανακατευτούν καλά. Προσθέτετε τέλος αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο και ανακατεύετε να διαλυθούν μέσα στο υπόλοιπο μίγμα. Αν θέλετε βάζετε λίγη φέτα.
Με την ζύμη ανοίγετε δύο φύλλα. Λαδώνετε ένα ταψί, στρώνετε το ένα φύλλο και αδειάζετε μέσα τη γέμιση. Καλύπτετε με το άλλο φύλλο, λαδώνετε την πίτα και την ψήνετε στον φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 ώρα περίπου.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Β. Κασσελάκης: “Ο ξάδερφος μου Στέφανος Κασσελάκης επαναπροσδιορίζει την Αριστερά”

«Πλεονέκτημα και μειονέκτημα το επώνυμό μου», τονίζει ο υποψήφιος...

Κλείνει μεγάλο τμήμα της Ηρώων Πολυτεχνείου λόγω έργων της ΔΕΥΑΧ

Η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Χανίων σας ενημερώνει ότι...

Δράσεις ανάδειξης του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Kriti»

Η Περιφέρεια Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, σε...

easyJet: Εξι νέες συνδέσεις με την Κρήτη φέτος – Δύο για Χανιά

Είκοσι δύο νέες συνδέσεις με Ελλάδα προσφέρει αυτό το...