16.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Κοτόπουλο με μπύρα
Κόβω το κοτόπουλο σε μερίδες και το βάζουμε στο ταψί με το λάδι , ρίγανη, πιπέρι και ένα μπουκάλι μπύρα.

Γαύρος
Τον καθαρίζω τραβώντας από το κεφάλι το κόκαλο προς τα κάτω. Τον ξεπλένω ελαφρώς και στραγγίζω. Μετά βάζω σ’ ένα πιάτο σκόρδο και ένα ματσάκι μαϊντανό. Αραδιάζω γύρο ανοικτό με κοιλιά προς τα πάνω, αλάτι, μαϊντανό, σκόρδο σε σειρές και αφού τελειώσω σκεπάζω μόνο με ξύδι και στο ψυγείο. Εναλλακτικά και λίγο καρότο σε φέτες μια πιπεριά και λίγο λάδι από πάνω.

Γαύρος με φρέσκο κρεμμυδάκι
Για ενάμιση κιλό γαύρο, δύο ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα, ένα κρεμμύδι μεγάλο ξηρό, ρίγανη, αλάτι, καυτερή πιπεριά και μαύρο πιπέρι.
Τσιγαρίζομε το κρεμμύδι και όλα τα υλικά συγχρόνως, αραδιάζομε τον γαύρο από πάνω και μόλις βράσει λίγο ο γαύρος ρίχνομε δύο λεμόνια και το σκεπάζομε για να βράσει και να μείνει με το λάδι σε χαλαρή φωτιά.

Τορτίλιες
Κόβω πατάτες σε κύβους. Καυτό λάδι και τις τηγανίζω. Κόβω κρεμμύδι, μαϊντανό, πιπεριά πράσινη και κόκκινη. Μόλις ροδίσουν οι πατάτες, τα ρίχνω στις πατάτες και τα ροδίζω ελαφρώς. Σ’ ένα μπολ κτυπάω 6-8 αυγά, τρεις με τέσσερις φέτες κασέρι και τυρί άσπρο και λίγο λάδι απ’ τις πατάτες. Χαμηλώνω τη φωτιά στο ένα, ρίχνω αυγά και όταν ψηθούν από την μία πλευρά μ’ ένα πιάτο το γυρνάω από την άλλη

Σαρλότ μήλου
Μπισκότα σαβαγιάρ, ένα κιλό μήλα, τρία φύλλα ζελατίνης, τέσσερις κουταλιές ζάχαρη, λίγο γλυκό κρασί άσπρο. Ξεφλουδίζω τα μήλα, κόβω σε φέτες βράζω με το χυμό λεμονιού μέχρι να μαλακώσουν και τις περνάω από μίξερ να γίνουν χυλός. Όσο είναι ζεστά προσθέτω την ζελατίνη που έχω διαλύσει σε κρύο νερό, το κρασί και τη ζάχαρη. Στρώνω μια φόρμα για Σαρλότ με τα μπισκότα (πάτος και τοιχώματα) και γεμίζω μέχρι επάνω που τελειώνω το μπισκότο με πουρέ.
Αφήνω στο ψυγείο να πήξει και επαναλαμβάνω μια φορά ακόμη (μπισκότα κάτω και στο πλάι και στο πάνω τους πουρέ μήλου)

Στρούντελ μήλου
Για τη ζύμη: Τριακόσια πενήντα γραμ. άσπρο αλεύρι, 50 γραμμάρια βούτυρο, ένα αυγό, λίγο αλάτι, μισή κουταλιά ζάχαρη. Γέμιση ένα κιλό μήλα, 12 γραμ σταφίδα, 25 γραμμάρια κουκουνάρι, δύο κουταλιές ψίχα ψωμιού τριμμένη, κανέλλα γαρύφαλλο σε σκόνη και ξύσμα λεμονιού.
Βάζω σε μια λεκανίτσα, τριακόσια γραμμάρια αλεύρι, ζάχαρη και λίγο αλάτι σε σχήμα λοφίσκου. Στο κέντρο ανοίγω ένα βαθούλωμα που αδειάζω το αυγό και το βούτυρο σε κομματάκια. Ζυμώνω βάζοντας το απαραίτητο νερό, δουλεύοντας το μείγμα για δέκα λεπτά να αποκτήσει ελαστικότητα κάνω μια μπάλα το ζυμάρι, το σκεπάζω και το αφήνω σε χλιαρό χώρο μια ώρα. Ξεφλουδίζω τα μήλα και τα κόβω σε πολύ λεπτές φέτες.
Το βάζω σε μπολ με σταφίδα κουκουνάρια ή καρύδια, το ξύσμα κανέλλα, γαρύφαλλο. Αφήνω το μείγμα για τριάντα λεπτά. Ανοίγω τη ζύμη σ’ ένα λεπτό τετράγωνο σχήμα. Πασπαλίζω με την ψίχα που έχει ροδίσει στο βούτυρο. Αδειάζω στο φύλλο την γέμιση και τυλίγω το φύλλο σε ρολό. Αλείφω το στρούντελ με βούτυρο βάζω σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνω στους 180 βαθμούς για μια ώρα. Σερβίρω κρύο πασπαλισμένο με άχνη.

Κοτόπουλο με πατάτες
Στις πατάτες βάζω μουστάρδα και μαγιονέζα και ένα ποτήρι νερό χωριστά από το κοτόπουλο. Στο κοτόπουλο βάζω αλάτι και πιπέρι μέσα στο κοτόπουλο σκόρδο και κεφαλοτύρι την αλείφω με μαγιονέζα και ψήσιμο στην γάστρα χωρίς λάδι και νερό

Σαλάτα ρεπάνι
Ρεπάνι άσπρο τριμμένο, ξυνόμηλα ψιλοκομμένα και χοντροκομμένα καρύδια. Περιχύνω με σάλτσα από μουστάρδα λεμόνι ξύδι αλάτι πιπέρι λάδι.

Κέικ κανέλας
Μισό βιτάμ, μιάμιση φλιτζάνα ζάχαρη , τρία αυγά, τρία κουταλάκια μπέικι, τρία κουταλάκια κανέλα, μία φλιτζάνα γάλα, εκατό γραμμ. καρύδια, δυόμιση φλιτζάνια αλεύρι.

Σάμαλη πολίτικο
Τρία τέταρτα κούπας σιμιγδάλι Αλλατίνη, μισή κούπα ζάχαρη, τρία αυγά, μισή κούπα αμύγδαλα ασπρισμένα και αλεσμένα, ένα κουταλάκι μπέικι, μαστίχα, βανίλια.
Σιρόπι: Δύο κούπες ζάχαρη, δύο κουταλιές χυμό λεμονιού, μια κούπα νερό.
Χτυπάω βούτυρο με ζάχαρη, ρίχνω ένα – ένα τα τρία κροκάδια. Ρίχνω σε δόσεις το σιμιγδάλι ανακατεμένα και το μπέικη και τα αμύγδαλα. Χτυπάω τα τρία ασπράδια σε μαρέγκα και ανακατεύω απαλά με το μίγμα. Αρωματίζω με τα μυρωδικά. Αδειάζω σε ταψί Νο 23. βράζω πέντε λεπτά το σιρόπι.
Βγάζω το γλυκό το κόβω σε κομμάτια. Περιχύνω με σιρόπι, βάζω σε κάθε κομμάτι ένα αμύγδαλο και ξαναβάζω σε φούρνο οκτώ λεπτά.

Σάμαλη (2)
Δύο φλυτζάνια σιμιγδάλι ψιλό, δυόμισι φλυτζάνια σιμιγδάλι χοντρό, ένα φλυτζάνι ζάχαρη, ένα φλυτζάνι νερό, ένα φλυτζάνι πορτοκάλι, ένα κουταλάκι αμμωνία, ένα κουταλάκι σόδα, ένα κουταλάκι μπέϊκι, ένα κουταλάκι μαστίχα.
Ανακατεύω τα σιμιγδάλια, το πορτοκαλόζουμο με τη ζάχαρη, την μαστίχα με λίγη ζάχαρη την αμμωνία με μισό νερό την σόδα με το υπόλοιπο νερό ρίχνω και το μπέϊκι και ανακατεύω καλά. Όλα μαζί σε ένα ταψί 32 νούμερο ψήσιμο στους 200 βαθμούς για 40-45 λεπτά. Το κόβω το αφήνω να κρυώσει και εντελώς κρύο το περιχύνω με το καυτό σιρόπι (τρία φλυτζάνια ζάχαρη δύο φλυτζάνια νερό).

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ