21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Σάμαλη
Δυόμιση φλυτζάνια σιμιγδάλι χονδρό, ενάμιση φλυτζάνι ζάχαρη, ενάμιση φλυτζάνι αγελαδινό γιαούρτι, ένα κουταλάκι μπέικι, ένα κουταλάκι σόδα, ένα κουταλάκι μαστίχα Χίου κοπανισμένη.
Σιρόπι: Δυόμιση φλυτζάνια ζάχαρη, ένα και ένα τέταρτο φλυτζάνι νερό, ένα κουταλάκι λεμόνι, λίγη κοπανισμένη μαστίχα.
Ανακατεύομε με κουτάλι το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τη μαστίχα και το μπέικι. Τη σόδα την ανακατεύομε στα υπόλοιπα υλικά. Πρέπει να αναμειχθούν καλά. Βάζομε σε βουτυρωμένο ταψί 30άρι. Το αφήνομε 3 ώρες. Μετά το ψήνομε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου. Αφού ψηθεί το σιροπιάζομε.

Λικέρ περγαμόντο
Δύο χούφτες φλούδι, 300 γρ. κονιά, 600 γρ. ζάχαρη, 600 γρ. νερό, λίγα γαρύφαλλα, ξύλο κανέλας.
Καθαρίζομε το περγαμόντο από τις φλούδες. Κοπανίζουμε τις φλούδες μ’ ένα φλυτζάνι ζάχαρη και τις βάζομε σε μια καράφα (μεγάλο γυάλινο μπουκάλι) μαζί με το κονιάκ. Κλείνουμε καλά την γυάλα και αφήνουμε 5-6 ημέρες. Βράζομε την υπόλοιπη ζάχαρη με το νερό για λίγα λεπτά, αφού έχομε προσθέσει στην ίδια κατσαρόλα τα γαρύφαλλα και το ξύλο κανέλας. Όταν κρυώσει το ανακατεύομε με το κονιάκ και αφήνομε πάλι 5-6 μέρες και μετά το σουρώνομε δύο φορές και είναι έτοιμο. Έτσι ακριβώς γίνεται και λικέρ λεμόνι, φράπα, κίτρο, μανταρίνι, πορτοκάλι.

Λικέρ τριαντάφυλλο
Ένα τέταρτο του κιλού πέταλα από Μαγιάτικα τριαντάφυλλα. Ένα κιλό ζάχαρη ένα κιλό κονιάκ, 3 ξυλάκια κανέλας, 5-6 γαρύφαλλα.
Βάζομε σε γυάλα τα πέταλα, το κονιάκ, την κανέλα και τα γαρύφαλλα και αφήνομε 40 ημέρες στον ήλιο. Μετά σε μια κατσαρόλα βάζομε ζάχαρη με δυόμιση ποτήρια νερό να βράσουν και να δέσουν καλά. Πρέπει να γίνει σαν μέλι. Βγάζομε απ’ την γυάλα τα πέταλα τα αφήνομε σε σουρωτήρι να σουρώσουν καλά, αν χρειαστεί τα σφίγγουμε. Σουρώνομε και το κονιάκ. Προσθέτομε στην κατσαρόλα τα πέταλα και το κονιάκ και την δεμένη ζάχαρη. Αν γίνει πολύ παχύρευστο αραιώνομε με κονιάκ.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ρούλα Πισπιρίγκου: Η πρώτη της αντίδραση μετά τα ισόβια – Σε κλάματα ξέσπασε η μητέρα της, αμίλητος ο Δασκαλάκης

Σε ισόβια καταδίκασε ομόφωνα το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο τη Ρούλα Πισπιρίγκου για...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...

Κουτσούμπας: Διευρύνεται ένα ρεύμα αμφισβήτησης της πολιτικής του Μητσοτάκη – Να παλέψουμε για μια εναία Κύπρο

«Διευρύνεται ένα λαϊκό ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής» τόνισε ο...