21.8 C
Chania
Friday, March 29, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Κρέας με κυδώνια
Ένα κιλό αρνί ή μοσχάρι σε μερίδες, τέσσερα κυδώνια, μισή φλυτζάνα βούτυρο, ένα κρεμμύδι τριμμένο, ένα κουταλάκι ζάχαρη, αλάτι, κανέλα, πιπέρι.
Σωτάρομε στο βούτυρο το κρεμμύδι. Ρίχνομε το κρέας και το αφήνομε να ροδίσει γύρω-γύρω. Προσθέτομε ένα ποτήρι χλιαρό νερό και το αφήνομε να βράσει για μισή ώρα περίπου. Καθαρίζομε, πλένομε και κόβομε στα τέσσερα τα κυδώνια. Προσθέτομε τα κυδώνια, τη ζάχαρη, το αλατοπίπερο, την κανέλα μασούρι και συνεχίζομε το ψήσιμο σε μέτρια φωτιά μέχρι να ψηθούν τα κυδώνια.

Κοτόπουλο με καρύδια και τζίντζερ
Ένα κοτόπουλο κομμένο σε μικρά κομμάτια, δύο μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, τρεις κουταλιές βούτυρο, 250 γρ. χυμό ντομάτας, 500 γρ. καρυδόψυχα κοπανισμένη, σκόρδο μερικές σκελίδες ψιλοκομμένο, 1 κουταλιά τζίντζερ, αλατοπίπερο.
Σωτάρομε το κοτόπουλο στο βούτυρο. Προσθέτομε λίγο αλάτι, τα κρεμμύδια, την ντομάτα και ψήνομε σε χαμηλή φωτιά 45 λεπτά. Προσθέτομε την καρυδόψυχα, το τζίντζερ, το σκόρδο, αλατοπίπερο, δύο ποτήρια νερό και αφήνομε να βράσουν.
Συνοδεύεται με ρύζι που έχομε χρωματίσει με κουρκουμά ή σαφράν.

Χοιρινό ρολό γεμιστό
Μία πανσέτα περίπου ενάμιση κιλό ανοιγμένη στη μέση, 250 γρ. τυρί κεφαλογραβιέρα, 250 γρ τυρί ρεγγάτο, μισό κιλό μπέικον, λίγο σκόρδο, αλατοπίπερο, 3 κουταλάκια μουστάρδα.
Αλατοπιπερώνομε το κρέας, πασπαλίζομε με κοπανισμένο σκόρδο, αλείφομε με μουστάρδα όλη την εσωτερική πλευρά της πανσέτας. Κόβομε το μπέικον και τα τυριά σε μικρά κομμάτια και τα απλώνομε στο κρέας. Τυλάμε σε ρολό και το κλείνομε σφιχτά με λαδόκολλα. Το ψήνομε στους 200 βαθμούς δύο ώρες περίπου. Λίγο πριν ψηθεί αφαιρούμε την λαδόκολλα. Το κόβομε σε ροδέλες.

Χοιρινό με πιπεριές
Έξι σνίτσελ, ένα τέταρτο κεφαλογραβιέρα σε κομματάκια, τρεις πιπεριές πράσινη, κίτρινη, κόκκινη σε λεπτές ροδέλες, έξι λωρίδες μπέικον, κεφαλογραβιέρα τριμμένη, αλατοπίπερο.
Αλατοπιπερώνομε τα σνίτσελ και τοποθετούμε στο καθένα από ένα κομμάτι τυρί και από μια λεπτή ροδέλα πιπεριάς. Κλείνουμε τα σνίτσελ σε ρολό και τυλίγομε γύρω-γύρω με φέτες μπέικον που τις στερεώνομε με οδοντογλυφίδα. Πασπαλίζομε με τριμμένη κεφαλογραβιέρα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο πυρέξ και ψήνομε σε μέτριο φούρνο.

Χοιρινό με δαμάσκηνα
Ενάμιση κιλό χοιρινό, 18 δαμάσκηνα, ένα κρεμμύδι, 30 γρ. μαργαρίνη, μερικές σκελίδες σκόρδο, ένα ποτηράκι λευκό ξηρό κρασί, έναν κύβο λαχανικών, 250 γρ κρέμα γάλακτος, αλατοπίπερο.
Αλατοπιπερώνομε το κρέας, ανοίγομε μικρές τρύπες και τις γεμίζομε με σκόρδο. Καίμε το βούτυρο και σωτάρομε το κρέας απ’ όλες τις πλευρές. Το σβήνομε με το κρασί, προσθέτομε το κρεμμύδι ολόκληρο, τον κύβο λαχανικών, το αλατοπίπερο, τα δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσια, λίγο ζεστό νερό και ψήνομε σε χαμηλή φωτιά για μία περίπου ώρα. Αφαιρούμε το κρέας και τα δαμάσκηνα και συνεχίζομε το βράσιμο της σάλτσας να απορροφηθούν τα πολλά υγρά. Λιώνομε το κρεμμύδι, προσθέτομε την κρέμα γάλακτος και σιγοβράζομε για 10-15 λεπτά ακόμα να δέσει η σάλτσα. Αν δεν δένει, προσθέτομε λίγο κορνφλάο διαλυμένο σε κρύο ζουμί του φαγητού. Κόβομε το κρέας μερίδες, το βάζομε σε πιατέλα με την σάλτσα από πάνω και τα δαμάσκηνα γύρω-γύρω.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Θλίψη στον Δικηγορικό Σύλλογο Χανίων για τον θάνατο του Ιωάννη Αρετάκη

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων με ιδιαίτερη θλίψη αποχαιρετά τον...

Προοπτικές ανάπτυξης ποδηλατικού τουρισμού στην Κίσσαμο

Ο ποδηλατικός τουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην προσέλκυση υψηλού...

Επίκαιρα θέματα – Έσχατες λύσεις

Του Δημήτρη Κ. Τυραϊδή * Στην ηλικία που είμαι σήμερα...