20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Σπιτικές προτάσεις

Ημερομηνία:

Μαρμελάδα Βερίκοκο 

Όσα κιλά βερίκοκο ένα κιλό λιγότερο ζάχαρη, ένα φλιτζανάκι νερό στο κιλό. Τα βάζουμε να βράσουν χωρίς χυμό λεμονιού και χωρίς ζάχαρη. Τα περνάμε από μύλο και βάζω τον πολτό στο τσικάλι με ζάχαρη και ανακατεύω να λιώσει η ζάχαρη. Θα ανάψω την κουζίνα στο 3 και όταν αρχίσει να κοχλάζει ( θα’ ανακατεύω συνέχεια) και αρχίζει να  πήζει, θα δοκιμάσω βγάζοντας και αφήνοντας να κρυώσει λίγη σ’ ένα πιατάκι. Θα κλείσω την κουζίνα, θα ρίξω το λεμόνι και θ’ αφήσω να πάρει δύο βράσεις ακόμα.

Α.Κ.

Βερίκοκα γλυκό ολόκληρα (Σμυρναίικη συνταγή)

Τρία κιλά βερίκοκα, δυόμισι κιλά ζάχαρη, ενάμιση ποτήρι νερό, ένα με δύο λεμόνια, ένα κομμάτι άσβεστος (σαν φλιτζάνι τσαγιού).

Διαλέγετε βερίκοκα σκληρά (είναι ιδιαίτερο είδος) γερά και όχι πολύ ώριμα. Βάζετε σε μια μεγάλη λεκάνη αρκετό νερό και σβήνετε μέσα τον ασβέστη. Εν τω μεταξύ βγάζετε προσεκτικά μ’ ένα κοφτερό μαχαίρι μια λεπτή φλούδα από κάθε βερίκοκο. Σπρώχνετε το κουκούτσι (από τη ρίζα του μ’ ένα καρφί) και το βγάζετε από το κάτω μέρος. Όταν θα τα ξεφλουδίζετε όλα θα τα ρίξετε μέσα στον σβησμένο ασβέστη ανακατεύοντάς τα συνεχώς με ένα ξύλο. Στο διάστημα αυτό βάζετε την ζάχαρη με νερό σε σιγανή φωτιά για να λιώσει χωρίς να δέσει καλά το σιρόπι. Σαν κρυώσει αρκετά ρίχνετε μέσα τα βερίκοκα καλά – καλά πλυμένα και τα βάζετε σε δυνατή φωτιά. Τα ξαφρίζετε λίγο και κατόπιν τα βράζετε επί 15 περίπου λεπτά.

Κατεβάζετε την κατσαρόλα και τα αφήνετε έτσι όλη τη νύχτα να χύσουν το χυμό τους. Την επομένη τα ξαναβράζετε μέχρις ότου γίνουν διαφανή και δέσει το σιρόπι. Πέντε λεπτά πριν κατεβάσετε την  κατσαρόλα από τη φωτιά προσθέτετε και τον χυμό του λεμονιού. Σαν κρυώσει το σερβίρετε στα βάζα τα οποία σκεπάζετε μ’ ένα χαρτί τρυπημένο με καρφίτσα ή με ένα χασεδάκι και τα αφήνετε δύο τρείς μέρες στον ήλιο συμπληρώνοντας με το  περισσευούμενο σιρόπι (εάν σας έχει μείνει). Τα σκεπάζετε κανονικά και το φυλάτε σε μέρος ευάερο.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...