20.8 C
Chania
Thursday, March 28, 2024

Σπιτικές Προτάσεις

Ημερομηνία:

Μίγμα μπαχαρικών Garam Masala
Τέσσερις κουταλιές σούπας σπόροι κόλιαντρου, δύο κουταλιές σούπας κίμινο, μία κουταλιά σούπας μαύρο πιπέρι, δύο κουταλιές γλυκού σπόροι κάρδαμου (τα μαύρα μικρά σποράκια που είναι μέσα στον σπόρο που μοιάζει με πασατέμπο), τέσσερα μασούρια κανέλας, ένα κουταλάκι γαρύφαλλο, ένα τριμμένο μοσχοκάρυδο.
Ψήνετε όλα τα μπαχαρικά το ένα μετά το άλλο τόσο όσο ν’ αρχίσουν να βγάζουν τα αρώματά τους. Τα αφήνομε να κρυώσουν. Τα αλέθομε σε μίξερ, τα κλείνουμε αεροστεγώς.

Σουβλάκια Kebab με Garam Masala
Ένα κρεμμύδι, μία σκελίδα σκόρδο, πεντακόσια γρ. κιμάς βοδινός, δύο κουταλιές σούπας ρεβυθάλευρο, ένα κουταλάκι τριμμένη πιπερόριζα, ένα κουταλάκι αλάτι, ένα κουταλάκι Garam Masala, εβδομήντα πέντε γρ. γιαούρτι.
Καθαρίζετε και κόβετε κυβάκια το κρεμμύδι. Καθαρίζετε και πολτοποιείτε το σκόρδο. Ανακατεύετε τον κιμά με όλα τα υλικά εκτός από το γιαούρτι. Βρέχετε τα χέρια σας με νερό. Πλάθετε στενόμακρα ρολάκια και τα περνάτε σε ξυλάκια. Αλείφετε τα ρολάκια με γιαούρτι. Ψήνετε στα κάρβουνα για 15 λεπτά.

Ρεβυθάλευρο
Καβουρδίστε στο τηγάνι ξηρά ρεβύθια, αφήστε τα να κρυώσουν και αλέστε σε κουζινομηχανή. Φυλάξτε για χρήση και για αργότερα σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.

Αγγουροσαλάτα με γιαούρτι
Ένα αγγούρι, λίγο αλάτι (μία κουταλιά γλυκού) μια μικρή σκελίδα σκόρδο, ένα τέταρτο κουταλιάς γλυκού τριμμένη πιπερόριζα, εκατόν είκοσι πέντε γρ. γιαούρτι, χυμός λεμονιού.
Κόβετε το αγγούρι σε πολύ λεπτές φέτες αφού το πλύνετε και το καθαρίσετε. Βάζετε σ’ ένα μπωλ, προσθέτετε το αλάτι και ψυγείο για μία ώρα, αφαιρείτε τα υγρά που έχει βγάλει το αγγούρι πιέζοντάς το ελαφρά. Καθαρίζετε και πολτοποιείτε το σκόρδο και το προσθέτετε ανακατεύοντας το με την πιπερόριζα, στο γιαούρτι. Βάζετε πάνω στο αγγούρι και ανακατεύετε καλά. Νοστιμίζετε με αλάτι και χυμό λεμονιού.

Τοματοσαλάτα
Τέσσερις ντομάτες, έξι φρέσκα κρεμμύδια, 125 γρ. μέντα (μοιάζει με δυόσμο, ένα ένας μανάβης στην λαϊκή όπως και εστραγκόν και φρέσκο κόλιαντρο), τρεις κουταλιές σούπας χυμό λεμονιού, μισό κουταλάκι γλυκού αλάτι, δύο κουταλάκια γλυκού ζάχαρη, μισό κουταλάκι σκόνη τσίλι.
Πλένετε τις τομάτες και τις κόβετε σε κύβους. Κόβετε τα κρεμμυδάκια σε λεπτές λωρίδες. Ψιλοκόβετε τα φύλλα μέντας. Ανακατεύετε τον χυμό λεμονιού, το αλάτι, τη ζάχαρη και τη σκόνη τσίλι μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Ανακατεύετε τις ντομάτες, τα κρεμμυδάκια και τα φύλλα μέντας και προσθέτετε το dressing. Σκεπάζετε τη σαλάτα και στο ψυγείο μέχρι να σερβιρισθεί.

Ανάμεικτη σαλάτα λαχανικών
Πεντακόσια γρ ανάμεικτα λαχανικά (πράσινα φασόλια, κουνουπίδι, καρότα, φρέσκα κρεμμύδια, βλαστάρια φασολιάς και αγγουροειδή λαχανικά – τουρσί αγγουράκια, ή ατζούρια), ένα κρεμμύδι, τρεις σκελίδες σκόρδο, εκατόν είκοσι πέντε ml λάδι και μία κουταλιά σούπας σουσαμέλαιο, μισό κουτάλι κουρκουμάς σκόνη, δύο κουταλιές σούπας άσπρο ξύδι, αλάτι, δύο κουταλιές σούπας σπόροι σουσαμιού.
Καθαρίζετε, πλένετε και κόβετε σε λεπτές φέτες και κομμάτια τα λαχανικά. Τα αφήνετε για δύο λεπτά σε βραστό αλατόνερο. Τα βγάζετε και τα αφήνετε να στραγγίσουν. Καθαρίζετε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα κόβετε φέτες. Ζεσταίνετε το λάδι σ’ ένα τηγάνι και προσθέτετε τον κουρκουμά, το κρεμμύδι και το σκόρδο και σωτάρετε. Αφήνετε το μείγμα να κρυώσει. Αφαιρείτε το λάδι και περιχύνετε τα λαχανικά με το μείγμα και το σαμόλαδο. Ανακατεύετε τη σαλάτα, προσθέτετε το άσπρο ξύδι, αλάτι. Σωτάρετε το σουσάμι στεγνό μέχρι να γίνει χρυσαφί και πασπαλίζετε τη σαλάτα.

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στο ΕΠΙ ΓΗΣ IV, την Παρασκευή 29 Μαρτίου στην Ηλεία ο Χανιώτης ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης

Ο σπουδαίος ερευνητής Κωνσταντίνος Χαρτζουλάκης πτυχιούχος της Γεωπονικής Σχολής...